🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алтерко" ще улесни достъпа до акциите си за инвеститори от Германия и Италия

Компанията е допълнила проспекта си за публично предлагане на нова емисия от 3 млн. книжа

Изпълнителният директор и съсобственик Димитър Димитров обясни, че половината от продажбите на "Алтерко" са в Германия, а 20% - в Италия.
Изпълнителният директор и съсобственик Димитър Димитров обясни, че половината от продажбите на "Алтерко" са в Германия, а 20% - в Италия.
Изпълнителният директор и съсобственик Димитър Димитров обясни, че половината от продажбите на "Алтерко" са в Германия, а 20% - в Италия.    ©  Юлия Лазарова
Изпълнителният директор и съсобственик Димитър Димитров обясни, че половината от продажбите на "Алтерко" са в Германия, а 20% - в Италия.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската IT компания "Алтерко" планира да улесни достъпа на инвеститори от Германия и Италия до новата си емисия акции, които предстои да пласира. В тази връзка дружеството е подало допълнение към проспекта си за публично предлагане, който беше одобрен от Комисията за финансов надзор (КФН) през февруари. Идеята е книжата да се предлагат от посредник за българския пазар на място, като за целта "Алтерко" работи с германска компания. Причината е силният интерес към българското дружество от инвеститори в двете държави, които са и най-големите му пазари. Това уточни за "Капитал" единият от основните собственици и изпълнителен директор Димитър Димитров.

Ключови пазари

В края на миналата седмица "Алтерко" съобщи, че е представила за одобрение от КФН допълнение към проспекта си за публично предлагане на 3 млн. броя нови акции, с които компанията ще може да увеличи капитала си с до 9 млн. лв. Съгласно условията емисията ще се смята за успешна, ако бъдат записани най-малко 1 млн. броя ценни книжа с номинал 1 лв. и емисионна стойност 3 лв. Наскоро обаче съветът на директорите е взел решение публичното предлагане на акции да се осъществи освен в България и на територията на Германия и Италия, като това ще стане, без акциите да бъдат регистрирани за търговия на пазарите там. "Инвеститорите и в момента могат да купят акции чрез български посредници, но процедурата е по-сложна. В момента работим за това германска фирма да бъде посредник за нашия пазар на място, за да ги улесним", каза Димитров.

Причината "Алтерко" да избере тези две страни е големият брой запитвания от германски и италиански инвеститори. По думите на Димитров там компанията има най-много клиенти, като 50% от всички продажбите са в Германия, 20% са в Италия, а всички други пазари формират останалите около 30%. Предстои регулаторите в Германия и Италия да бъдат нотифицирани за плановете на "Алтерко" и ако не бъде поискана допълнителна информация, компанията очаква да пусне новите акции към 15-20 юни.

Умни устройства

Компанията обяви резултатите си за 2019 г. и за първото тримесечие на тази година. От тях става ясно, че нетните приходи от продажби намаляват с около една четвърт за всеки от периодите, но нетната печалба бележи рязък скок (виж таблицата). Разбивката показва, че по-слабите продажби се дължат на спада на приходите от услуги, след като миналата година компанията продаде 5-те си дъщерни дружества за телекомуникационни услуги на норвежката LINK Mobility Group. В същото време значително се увеличават продажбите на стоки (смарт устройства), след като "Алтерко" насочи фокуса си към интернет на нещата (IoT).

"Един от основните фактори е активната разработка и пускането на пазара на нови IoT устройства", посочват от компанията. От началото на 2020 г. дъщерното "Алтерко роботикс" е пуснало повече от 10 нови устройства, включително уреди за диагностика и мониторинг и уреди за контрол на средата (пречистване на въздуха, дезинфекция и санитаризация). С продажбата на фирмите за телекомуникационни услуги са намалели и разходите за външни услуги, като в резултат "Алтерко" отчита значително повишаване на консолидираната нетна печалба.

Компанията разработва две основни групи продукти - проследяващи устройства под бранда MyKi и системи за домашна автоматизация под бранда Shelly. Освен три български дружества - "Алтерко роботикс", "Алтерко трейдинг" и "Алтерко пропъртис", в групата влизат и няколко компании, регистрирани в чужбина. В края на миналата година съветът на директорите взе решение да продаде чуждестранните участия, но засега договори не са подписани.

Основни акционери в "Алтерко" са Димитър Димитров и Светлин Тодоров, всеки от които държи по 38.51% от акциите, и Виктор Атанасов със 7.47%. Останалите 15.51% от акциите са собственост на различни физически и юридически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар