🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алтерко" започва увеличение на капитала си през борсата

Компанията ще се опита да набере до 9 млн. лв. от инвеститорите

Фокусът на компанията върху продукти с интернет на нещата увеличава продажбите на стоки през първата половина на 2020 г.
Фокусът на компанията върху продукти с интернет на нещата увеличава продажбите на стоки през първата половина на 2020 г.
Фокусът на компанията върху продукти с интернет на нещата увеличава продажбите на стоки през първата половина на 2020 г.    ©  Юлия Лазарова
Фокусът на компанията върху продукти с интернет на нещата увеличава продажбите на стоки през първата половина на 2020 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

IT компанията "Алтерко" започва първично публично предлагане на 3 млн. акции, с които ще опита да набере до 9 млн. лв. Началото на процедурата беше обявено в понеделник, от когато текат и сроковете. Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани и платени най-малко 1 млн. броя акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 3 лв. Акционерите ще получат безплатно по едно право срещу всяка притежавана акция, като нова акция ще се записва срещу 5 права. Обявената емисионна стойност на новите акции е под пазарната - във вторник една книга на "Алтерко" се търгува за 3.92 лв. (+1.03%) на борсата в София.

Процедурата

В увеличението на капитала могат да участват лица, придобили акции най-късно пет дни след публикуване на съобщението. Прехвърлянето на правата и записването на акциите ще започне на 8 октомври и ще продължи две седмици, като инвеститорите, които в момента нямат участие в компанията, могат да купят права на Българската фондова борса. Неупражнените права ще бъдат предложени на явен аукцион на 23 октомври, а крайният срок за записването и плащането на акциите е 30 октомври. За инвестиционен посредник е избрана "Карол".

"Алтерко" обяви плановете си за увеличение на капитала в края на миналата година. Проспектът за първичното публично предлагане беше допълван два пъти, като последно беше одобрен от Комисията за финансов надзор в средата на август. Промените се наложиха, след като по-рано тази година компанията реши да улесни достъпа на инвеститори от Германия и Италия до новата си емисия с помощта на посредник за българския пазар, като самите книжа се предлагат само тук. Причината за решението беше интерес от инвеститори в двете страни, които са ключови пазари на дружеството.

В момента основни акционери в компанията с по 38.51% са Светлин Тодоров и Димитър Димитров, 7.47% държи Виктор Атанасов, а останалите 15.51% от акциите са собственост на различни физически и юридически лица.

От услуги към продукти

След като през миналата година продаде бизнеса си с телекомуникационни услуги на норвежката LINK Mobility, "Алтерко" се фокусира изцяло върху интернет на нещата (IoT). От няколко години дружеството обработва и произвежда две основни продуктови категории - проследяващи устройства под бранда MyKi и системи за домашна автоматизация Shelly.

От отчета за първите шест месеца на 2020 г. става ясно, че консолидираната печалба на групата нараства значително (виж таблицата). В същото време приходите намаляват с близо 23%, тъй като данните вече не включват резултатите на 5-те дъщерни телекомуникационни дружества, които "Алтерко" продаде през юли миналата година. Това е и причината приходите от услуги да спадат със 79% спрямо първата половина на 2019 г. Приходите от продажба на стоки обаче скачат повече от два пъти и достигат 14.2 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар