Брюксел одобри помощта за средните предприятия в България

До 150 хил. лв. ще се отпускат на проект за преодолявне на последиците от коронавируса

Общият бюджет по процедурата е около 102 млн. евро (200 млн. лв.)
Общият бюджет по процедурата е около 102 млн. евро (200 млн. лв.)
Общият бюджет по процедурата е около 102 млн. евро (200 млн. лв.)    ©  Надежда Чипева
Общият бюджет по процедурата е около 102 млн. евро (200 млн. лв.)    ©  Надежда Чипева

Европейската комисия (ЕК) одобри схемата за отпускане на общо 200 млн. лв. (приблизително 102 млн. евро) на средни предприятия в България за преодоляване на последиците от епидемията от коронавирус. Средствата са по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като максималната безвъзмездна помощ, която може да получи един проект, е 150 хил. лв. Очаква се мярката да подпомогне около 1500 средни компании.

Според Брюксел предложената от България схема отговаря на условията, заложени във временната рамка за държавна помощ, която ЕК прие заради пандемията. Сред тях са грантовете да бъдат отпуснати до края на 2020 г., както и общата подкрепа за една компания да не надвишава 800 хил. евро.

Документите по схемата бяха публикувани за повторно обществено обсъждане, след като по тях бяха направени съществени промени след първата процедура. Основната промяна е, че проектите ще се класират по точки, а парите няма да се отпускат по ред на подаване на предложенията. Увеличена беше също както общата сума по процедурата, така и субсидията за един проект. Последни бележки и коментари по документите се приемат до 29 юни. Самото кандидатстване ще продължи 30 дни, но засега не е ясно кога ще започне.

Безвъзмездното финансиране е отворено за компании от всякакви сектори, с изключение на производство и преработка на селскостопански продукти, рибарство, аквакултури, горско стопанство, финансовия и хазартния сектор. Целта на схемата е да подпомогне нуждите от ликвидност на средните компании и да им позволи да продължат да работят по време на и след епидемията.