Променени са условията за субсидиите за средни фирми

Предвиждат се повече пари, а проектите ще се класират, вместо да се финансират по реда на подаване

Една средна компания ще може да получи от 30 хил. лв. до 150 хил. лв.
Една средна компания ще може да получи от 30 хил. лв. до 150 хил. лв.
Една средна компания ще може да получи от 30 хил. лв. до 150 хил. лв.    ©  Надежда Чипева
Една средна компания ще може да получи от 30 хил. лв. до 150 хил. лв.    ©  Надежда Чипева

Значително са променени условията за предоставяне на безвъзмездна помощ на средни предприятия за преодоляване на последиците от пандемията. Това става ясно от публикувания нов вариант на документите, които ще бъдат отворени за повторно обществено обсъждане до понеделник, 29 юни. Причината за удължаването на срока са съществените изменения след първото обсъждане, което приключи в края на май, посочват от управляващия орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Освен че общата сума се увеличава от 156 млн. лв. на 200 млн. лв., проектите вече няма да се финансират по реда на постъпване, а ще се класират по определени критерии. Средствата са изцяло грантови, като не се очаква компаниите да съфинансират по някакъв начин проектите.

Засега все още не е ясно кога субсидиите ще стигнат до фирмите. Приемът на документи ще продължи 30 дни след откриване на процедурата.

Финансиране

Процедурата "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията Covid-19" е една от мерките, с които средства по европейски програми бяха пренасочени за подпомагане на затруднените фирми в кризата. Според новите условия увеличените средства - общо 102.3 млн. евро или 200 млн. лв., ще бъдат разпределени пропорционално по сектори според броя на средните предприятия във всеки от тях. Така най-голямата сума - 72.5 млн. лв., е предвидена за преработващата промишленост. Следват секторите "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" с 34.6 млн. лв., "Строителство" с 21.3 млн. лв., "Хотелиерство и ресторантьорство" с 13.5 млн. лв., "Транспорта" с 11.4 млн. лв. и т.н. Ако в някой сектор парите не бъдат усвоени, ще бъдат пренасочени към друг.

Друга промяна е и увеличеният максимален размер, който една компания може да получи - 150 хил. лв. вместо първоначално предвижданите 100 хил. лв. Минималният размер на субсидията остава непромнен на 30 хил. лв. Също така безвъзмездната помощ може да бъде до 3% от оборота на фирмата за 2019 г., а не 1%, както беше в предишния вариант.

Условия

Според условията на процедурата кандидатите трябва да имат поне две приключени финансови години. Намален е обаче прагът на оборота, който компаниите трябва да са имали за 2019 г., от 3 млн. лв. на 1 млн. лв. Освен това фирмите трябва да са регистрирали спад на оборота от поне 20% в един от месеците от февруари насам, но на годишна база, а не спрямо средномесечния оборот за 2019 г.

По процедурата ще се финансират дейности, които да помогнат на компаниите да преодолеят недостига на средства или липсата на ликвидност, които са настъпили в резултат на епидемията. Фирмите могат да използват субсидиите за покриване на текущи нужди и за извършване на разходи за суровини, материали, горива, труд и др. Те ще могат да покриват разходи само за персонал, който е назначен на трудов договор преди 1 юли 2020 г. и при заплата ненадвишаваща 2000 лв.

Безвъзмездната помощ по тази процедура може да се натрупва с други субсидии, предоставени като мерки срещу икономическите последици от Covid-19, но само ако разходите са различни и общата сума на помощта не надхвърля 800 хил. евро на предприятие.

Оценка на проектите

Най-съществената промяна в условията е, че проектите няма да се финансират по реда на постъпването им, както беше в първоначалния вариант, а ще се оценяват всички и ще се класират. Първо ще се прави оценка за административно съответствие, като фирмите, които не отговарят на условията, няма да преминават към втората фаза - техническа и финансова оценка.

Максималната оценка, която може да получи едно проектно предложение, е общо 30 точки в три категории. Първата е обвързана с EBITDA за 2018 и 2019 г. - ако средната стойност на EBITDA е по-голяма от заявената стойност на проекта, компанията получава максималните 10 точки. Втората е коефициентът на разходите за данъци спрямо приходите за 2019 г., като фирмите, платили повече данъци, получават по-висока оценка (10 точки за над 3% от приходите). Последната категория е за наличие на пряка връзка между пандемията и спада в оборота на предприятието, която се проследява по пет конкретни изисквания. Максималният брой точки и тук е 10, но при 0 точки в тази категория проектното предложение се отхвърля.