FDA разреши тютюневите стикове за IQOS да се продават като по-малко вредни

Акциите на Philip Morris International се повишиха с 3.3% след съобщението на американската Агенция за храните и лекарствата

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) е разрешила на Philip Morris International (FMI)да продава продуктите си IQOS в САЩ с твърдението, че нагряването на тютюна в електронното устройство намалява излагането на потребителите на вредни химикали, отделящи се при горенето на обикновените цигари, съобщи агенция Bloomberg.

Миналата година FDA разреши Iпродажбата на IQOS в САЩ и продължи проучването на данните от заявлението на Philip Morris за модифициран риск от употребата на бездимния тютюнев продукт.

Във вторник агенцията заяви, че наличните доказателства показват, че съдържанието на вредни и потенциално вредни химикали в тютюна, употребяван чрез IQOS, е по-ниско от това в обикновените цигари. "Данните показват, че пускането на пазара на тези конкретни продукти с разрешена информация може да помогне на зависимите пушачи да намалят излагането си на вредни химикали, но само ако се откажат напълно от цигарите, които горят", посочва в изявлението си Мич Зелър, директор на Центъра за тютюневите изделия на FDA.

Агенцията подчертава, че решението не означава, че продуктите на IQOS са безопасни, а че могат да бъдат по-малко вредна алтернатива за пушачите.

Акциите на Philip Morris се покачиха с 3.3% до 72.94 долара след съобщението на FDA, с което приключи и близо четиригодишният период на проучване на подаденото през 2016 г. заявление на компанията за модифициран риск от продуктите на IQOS.

През април компанията стресна инвеститорите си, след като заяви, че налагането на алтернативните устройства за пушене може да отнеме повече време - въпреки отчетената двойна продажба на изделията спрямо миналата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iavorski avatar :-|
    iavorski

    Ще минат 5-6 години, ще се натрупа инфо при зъболекарите, ще говорим тогава

    Нередност?
  • 2
    rjd1594516885676843 avatar :-|
    Angel Stanchev

    До коментар [#1] от "iavorski":

    Човек,който е преминал на iqos изцяло има по малко зъбен камък на зъбите в сравнение с един обикновен пушач,който продължава да пуши старите традиционни цигари

    Нередност?
Нов коментар