🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ревизоро внесе и оттегли по-висок акциз за цигарите

Големите вносители по-скоро го подкрепят, ГЕРБ засега е против. Увеличението можеше да засегне повече по-евтиния сегмент

Повишението ще е средно с 10-20 стотинки на кутия годишно, пресмятат от пазара
Повишението ще е средно с 10-20 стотинки на кутия годишно, пресмятат от пазара
Повишението ще е средно с 10-20 стотинки на кутия годишно, пресмятат от пазара    ©  Надежда Чипева
Повишението ще е средно с 10-20 стотинки на кутия годишно, пресмятат от пазара    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С аргумент, че България е една от страните с най-нисък акциз върху цигарите, депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро предложи и дни по-късно се отказа косвеният данък да започне да се увеличава плавно през следващите три години. Текстовете бяха внесени като предложение за промяна между първо и второ четене на данъчните закони. Ден преди да се гледат в комисия обаче вече бяха оттеглени. Ако бяха получили подкрепа в този вариант, най-много щеше да поскъпнат най-популярните и най-евтини марки - с около 20 стотинки на кутия. Сходни вдигания са предвидени и за бездимните цигари.

Допитване на "Капитал" до пазара показва, че част от международните цигарени концерни по-скоро подкрепят идеята, а местните, които разчитат основно на ниския ценови сегмент (гръцката Karelia и българската "КТ интернешънъл"), са против.

От ГЕРБ заявиха, че не биха подкрепили подобно увеличение, защото противоречи на заявката да не пипат основни данъци, а и ще засегне най-нискодоходните пушачи. Представител на управляващите обаче коментира, че няма да подкрепят предложението "на този етап".

Как да се промени

Предложението на Димитров не е придружено от оценка на въздействието, а е аргументирано с факта, че в България минималният акциз е на долната граница. В момента специфичният акциз е 109 лв. на 1000 къса цигари. Депутатът от НФСБ предлага тази компонента да се увеличи на 116.5 лв. през 2020 г. и да достигне 131.5 лв. през 2022 г. В същото време процентът, който се събира от стойността на една кутия (пропорционалният акциз), плавно да намалява от 25% сега на 19% през 2022 г. Акцизът на нагреваемите тютюневи изделия също ще нараства, според предложението – от 233 лева на килограм сега до 255 през 2022 г.

От пазара пресмятат, че грубо повишението ще е средно с 10-20 стотинки на кутия годишно. Ако се приеме тази настройка на скалата обаче, по-евтините и среден клас цигари ще поскъпват повече от по-скъпите – например ако скъпите се увеличават с около 10 стотинки, по-евтините ще се вдигнат с 20 ст. Тоест най-засегнат ще е най-масовият сегмент - цигари на стойност между 5 и 5.40 лв. за кутия, който по изчисления на депутати заемат близо 3/4 от целия пазар.

По данни на компаниите продажбите на цигари общо са за над 3 млрд. лв. годишно. От тях 41.4% са от цигари с продажна стойност между 5 и 5.30 лв. за кутия, а средният сегмент (с цена на една кутия от 5.40 до 5.90 лв.) държи 40.7%.

Въпреки че компаниите имат цигари във всички сегменти, с най-голям дял в най-евтината категория са гръцката Karelia и българският производител "КТ интернешънъл" (преди "Кингс табако").

Реакцията на пазара

Логично по данни от сектора двете компании са против подобна промяна на ставките. При останалите играчи на пазара позициите са по-скоро "за".

"Подкрепяме направеното предложение за разумни регулации и предвидимост на законодателната рамка в силно регулирана индустрия. С него се следва работещият подход на държавата от предходните години, например акцизният календар 2016 – 2018 г.", казват от най-големия производител British American Tobacco, които имат дял над 40% от продажбите. От компанията допълват, че предложеният календар "ще допринесе за запазване стабилността на пазара у нас, както и ще внесе допълнителна сигурност за държавните приходи от тютюневите изделия. Не на последно място промяната на акциза изглежда балансирана, умерена и съобразена с конюнктурата в страната."

От Japan Tobacco International също казват, че плавен календар дава предвидимост и възможност за планиране отвъд следващата година, за да се избегнат шокови и негативни развития на пазара. "Вярваме, че държавата ще запази сегашния силен контрол и ограничаване на незаконния пазар и така с предложения график до 2022 г. може да бъде реализиран и добър ръст на приходите от акциз, които миналата година вече достигнаха рекордни нива. Освен това посоката на развитие на ставките в календара е постепенна и е в синхрон с тенденциите и регулациите на ЕС в тази област", казват от компанията.

"Принципната ни позиция е винаги да се отнасяме с известна предпазливост към промени в акцизите, които биха могли да доведат до смущения на пазара", посочват от "Филип Морис България". И допълват, че в случай че трябва да се преразгледа акцизната рамка, тя трябва да се базира на няколко основни принципа – многогодишен план-график, който да осигури предвидимост, умерени и постепенни промени, както и всеобхватен подход по отношение на различните категории тютюневи изделия, и обобщават идеята като "напредничава данъчна политика".

* Текстът и заглавието са допълнени на 13/11 18.30 часа, след като стана ясно, че Емил Димитров е оттеглил предложението си.

Все още няма коментари
Нов коментар