🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

GlaxoSmithKline купи 10% от германската CureVac

Компанията, която разработва ваксина против коронавируса, вече се оценява на 1.6 млрд. долара и се готви за борсов дебют

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Конгломератът GlaxoSmithKline е придобил 10% от германската биотехнологична компания CureVac, пише Reuters. Делът във фирмата струва 163 млн. долара, което я оценява на над 1.6 млрд. долара. CureVac е компания, която стана известна през март заради желанието на американското правителство тя да пренесе дейността си на американска земя и да разработва ваксина за коронавируса, която да се ползва с приоритет от американското население. Впоследствие тези планове на президента на САЩ Доналд Тръмп бяха спрени, включително и чрез намесата на германското правителство.

Само преди месец Германия официално придоби 23% от CureVac срещу 343 млн. долара при оценка малко под 1.5 млрд. долара. Сега тя се е повишила с около 150 млн. долара в рамките на месец.

В търсене на ваксина - и борсов растеж

CureVac е една от по-малките компании, които търсят ваксина срещу COVID-19, но и една от най-иновативните и най-обещаващи. Именно това доведе до високата конкуренция за пълното или частично придобиване на компанията. Първоначалните планове бяха фирмата да бъде закупена изцяло от американското правителство, нейната дейност да бъде преместена, а ваксината, върху която се работи, да не е налична за всички страни.

Освен ваксина за коронавируса германската компания има и няколко вече съществуващи продукта, като например mRNA ваксини, която обаче все още не е одобрена за използване при лечение. GlaxoSmithKline е един от конгломератите, който инвестира масово в подобен тип ваксини, защото смята, че те ще могат да се справят с бъдещи пандемии. "Опитът на CureVac допълва нашата собствена експертиза", коментира Роджър Конър, президент на GSK Vaccines, при обявяването на сделката.

По-късно през годината CureVac ще се появи на борсата, като по всяка вероятност ще бъде листната през септември или октомври. Листването се води от Bank of America, Credit Suisse и Jefferies, като според източници на Reuters финансовите институции залагат на пазарна оценка, близка до тази, дадена при инвестицията на GlaxoSmithKline.