🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разработката на ваксини за COVID-19 напредва все по-бързо

Три прототипа демонстрират потенциал и навлизат в заключителната фаза на клиничните изпитания

След като в понеделник официално беше обявено, че ваксината за новия коронавирус, разработена от Университета Оксфорд и фармацевтичния гигант AstraZeneca, е безопасна, предизвиква силен имунен отговор в човешкия организъм и до дни ще навлезе в третата заключителна фаза на клиничните изпитания, днес стана ясно, че още два претендента успешно се включват в надпреварата на финалната права. Става дума за експерименталните медикаменти, разработени от китайската биотехнологична фирма CanSino Biologics Inc. и германската BioNTech, която работи в сътрудничество с щатската корпорация Pfizer. Според разследване на информационна агенция Bloomberg пък част от руския политически и икономически елит вече е започнала да се имунизира с тестов медикамент на московския институт "Гамалея", който ще бъде пуснат за масово клинично тестване на 3 август в Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Фаворитите

Експерименталната ваксина на CanSino Biologics Inc. също дава едни от най-обещаващите резултати според данните на междинно клинично проучване, цитирано от авторитетното медицинско писание The Lancet. Авторите на публикацията твърдят, че продуктът изглежда безопасен и предизвиква имунен отговор в човешкото тяло, но правят уговорката, че нито един от доброволците не е бил пряко изложен на SARS-CoV-2, така че за момента изследването няма как да прецени дали реално се изгражда ефективна защита срещу заразяване. Това трябва да стане ясно по време на фаза 3 от клиничните проучвания, при която хиляди доброволци ще бъдат имунизирани в район, където пандемията от новия коронавирус е особено активна. Още през май CanSino Biologics Inc. беше един от най-големите претенденти в битката за създаването на първата ваксина, след като първа публикува данни от клинични проучвания върху хора. Продуктът също така вече е одобрен за експериментално използване в китайската армия.

Другият най-силен фаворит - германската BioNTech, пък обяви подробни данни от изпитания на експерименталната им ваксина върху 60 здрави доброволци в Германия. Резултатите също показват, че медикаментът не провокира опасни странични ефекти и предизвиква силна имунна реакция. Продуктът на BioNTech също така повишава нивата на Т-лимфоцитите, отговорни за борба с новия коронавирус, коментират изследователите. Очакванията са Pfizer и BioNTech да започнат мащабно проучване с участието на 30 хил. души до края на този месец.

Най-обещававащо клинично проучване, обявено до момента, обаче е посветено експерименталната ваксина на университета Оксфорд и AstraZenecca. То включва 1077 доброволци между 18 и 55 години и според данните 90% от хората са развили антитела още след поставянето на първата доза. Само 10 души са били имунизирани двукратно и всички те също са развили антитела срещу новия коронавирус. Учените твърдят, че нивото на Т-лимфоцитите достига максимални нива около 14 дни след поставяне на ваксината, а на атнтителата - след 28 дни. Все още не е ясно колко траен ще е изграденият имунитет, тъй като изследването все още не е продължило достатъчно дълго. AstraZeneca също така провежда паралелни клинични тествания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка, като планира да започне изследване и в САЩ, където разпространението на новия коронавирус за момента изглежда е най-високо.

Въпреки клиничните тестове от трета фаза са предстоящи, правителството на Великобритания вече е поръчало производството на 100 млн. дози от експерименталната ваксина, наречена AZD1222 или ChAdOx1 nCoV-19. AstraZenecca пък вече са сключили договор и с индийския Serum Institute за производство на 1 млрд. дози за нуждите на Индия и други държави със "средни и ниски доходи". Очакванията са, че третата заключителна фаза на клиничните изпитания на ваксината ще приключи в края на септември до началото на октомври и при позитични резултати ваксината ще бъде разрешеня за масова употреба.

Интересно е да се отбележи, че ваксините на Oxford/AstraZeneca и CanSino използват модифицирани версии на други безобидни вируси (наричани вирусен вектор), за да доставят генетичния материал на новия коронавирус и да провокират реакция на имунната система. Досегашните клинични тестове показват, че и двата медикамента са предизвикали само леки странични ефекти като краткотрайно повишаване на температурата и болка в зоната на инжектирането.

Нова технология

Също така е любопитно, че пандемията от COVID-19 провокира ускорено експериментално лицензиране на нова технология за ваксиниране. Такъв е случаят с продукта на BioNTech/Pfizer, както и на американската Moderna Inc., която планира да започне мащабно клинично проучване в края на юли. Става дума за т.нар. messanger RNA технология, при която рибонуклеинови киселини дават инструкции на клетките да произвеждат определен вид протеини. В случая става дума за протеините, които образуват характерните "шипове" на новия коронавирус и които имунната система се научава да разпознава. По принцип технологията messenger RNA съществува от години, но никога досега не е била одобрявана за създаване на ваксини.

В момента по целия свят в процес на разработка са над 150 различни варианта на ваксини за новия коронавирус. 23 от тях вече са на етап клинични изпитания върху хора. Очакванията са, че първите одобрени ваксини ще се появят през октомври, но масовото им използване ще бъде възможно няколко месеца по-късно, когато бъдат произведени достатъчни количества. Още в началото на пандемията от новия коронавирус повечето медицински експерти твърдяха, че според най-оптимистичните прогнози изработването на ваксина ще отнеме между 12 и 18 месеца.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Който я изкара първи на пазара ще удари кьоравото ...

    Нередност?
Нов коментар