🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Славян Кановски: Сезонът е абсолютно изгубен

Собственикът на "Смарт хостел" в София пред "Капитал"

   ©  Цветелина Белутова
Този текст е част от темата за проблемите на малкия бизнес в корона-кризата. Повече може да прочетете тук, a още истории за това как се справят различни предприемачи - тук, тук, тук, тук, тук и тук.

Миналата година взехме сграда под наем в центъра на София и след реновиране и подготовка на 1 март отворихме хостела. Потръгна ни добре - сградата има 10 стаи и може да приеме 40-80 човека. Бяхме напълнили местата още през март, което беше обещаващо за лятото. Имахме много резервации за юли и август още през март, но за съжаление скоро след това затворихме и резервациите бяха отменени една по една.

Лятото отворихме отново, но сега имаме три-четири пъти по-малко хора от тези, които имахме през март в тази една седмица, в която работихме. Сега трудно се събират парите дори само за наема на сградата. Съкратихме почти целия персонал, затова правя всичко сам заедно с още няколко човека, които ми помагат.

Не можахме да ползваме нито една от обявените мерки за подкрепа на държавата. Не можех да кандидатствам за 60/40, защото не знаех дали и кога изобщо някой ще отвори и бяхме тотално на нула. За грантовете пък искат история, а ние започнахме работа през март и няма как да докажем спад на оборота спрямо миналата година. Не искам да критикувам държавата, защото знам, че има много трудности с бюджета - не можеш да помогнеш на всички. А и защото вярвам, че сам трябва да си помогнеш. Но ми се искаше да има някаква подкрепа.

Доколкото знам, по морето държавата се опитва да помогне с някакви мерки, но такива извън подкрепата за фирмите по морето не съм видял - примерно за планинския туризъм. Аз съм лицензиран екскурзовод и хората като мен години наред сме внасяли данъци, но досега никой не се е свързал с нас, за да ни предложи нещо. Ние сме в много тежко състояние и от Министерството на туризма знаят това.

В София работим на 1-3% от броя на туристите, които сме имали преди пандемията. Затова смятам сезона за абсолютно изгубен. Хостелите са силни лятото и ако то е толкова слабо, колкото сега, въобще не си представям как септември-октомври ще бъде по-силно.

Ако има ново превантивно затваряне октомври, ноември, за каквото се говори, това тотално ще убие бизнеса ни. За да се справим с кризата обаче, трябва да работим заедно - фирмите и Министерството на туризма, само така ще се справим.