🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването на бизнеса в еврозоната се забавя през август

В САЩ и Великобритания се отчита леко подобрение

Икономическото възстановяване на еврозоната от най-дълбоката рецесия в историята в резултат на корона кризата се забавя през август. Това се вижда особено в сферата на услугите, тъй като ограниченото търсене, създадено през юли след облекчаване на карантината, намаля през този месец, показва проучването на консултантската компания IHS Markit. За разлика от еврозоната положението в САЩ и Великобритания е било по-добро.

За да овладеят разпространението на вируса, който е заразил над 22.5 млн. души в света, правителствата наложиха строги мерки за блокиране, довели до затваряне на предприятия и на гражданите в домовете си. Това естествено доведе до срив на икономическата активност. След като много от тези ограничения бяха вдигнати, бизнес активността в еврозоната се разшири миналия месец с най-бързи темпове от средата на 2018 г. Но тъй като заразите се увеличиха в някои страни от валутния съюз, част от по-ранните мерки бяха възстановени.

Индексът на IHS Markit Composite, измерващ мениджърските поръчки, който е добър показател за икономическото здраве, е спаднал до 51.6 пункта през август при 54.9 през юли. Влияние оказват намалените надежди за бързо V-образно икономическо възстановяване и увеличените случаи на зараза. Въпреки че все още е над 50 пункта - нивото, което отделя растежа от свиването, той беше под всички прогнози на анкетираните от Reuters анализатори.

"Възходът на еврозоната загуби скорост през август, подчертавайки присъщата слабост на търсенето, причинена от пандемията COVID-19", заяви Андрю Харкер, икономически директор в IHS Markit. Той обяснява още, че възстановяването е било подкопано от "признаци на нарастващи случаи на зараза с вируса в различни части на еврозоната."

Ръстът на доминиращия сектор на услугите във валутния блок спря - подиндексът се понижи до 50.1 от 54.7, отново под всички прогнози в анкетата на агенцията, където се очакваше малък спад до 54.5. С намаляването на търсенето фирмите за услуги свиват персонала за шести месец, при това по-рязко, отколкото през юли. Индексът на заетостта се понижава до 47.7 пункта от 47.9 месец по-рано.

Все пак производството, което нямаш толкова голям спад, колкото услугите по време на разгара на пандемията - се разшири за втори месец. Общият PMI нараства леко до 55.7 пункта от 55.3 през юли.

Пълното възстановяване от най-дълбоката рецесия на еврозоната ще отнеме две години или повече според проучване на икономистите на Reuters, публикувано в четвъртък.

Германия и Франция - надолу

Тази тенденция се отчита и в най-големите икономики в еврозоната - германската и френската. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в Германия намалява, както и този при услугите. Ръст отчита подиндексът за промишлеността.

Във Франция общият индекс и този при услугите намаляват, но остават над нивото от 50 пункта, докато този за промишлеността минава в зоната на свиването.

"Еврозоната застава на кръстопът, като растежът или ще продължи да се възстановява през следващите месеци, или ще продължи да се проваля въпреки първоначалния отскок след отмяната на блокадите", казва Харкер.

САЩ и Великобритания - с ръст

За разлика от еврозоната в САЩ и Великобритания възстановяването на икономическата активност продължава. Индексът на мениджърите по поръчките PMI във Великобритания надмина 60 пункта през август. Същият е резултатът и при услугите, а при промишлеността показателят надхвърля 55 пункта.

В САЩ PMI при услугите и промишлеността също нарастват, показват оценките на Markit.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар