🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алкомет" с по-ниски финансови резултати, но растящо производство

Силно търсене има от хранително-вкусовата индустрия, а компанията очаква активизиране и на други производства

През тази година започна да работи новата 2500-тонна преса в завода
През тази година започна да работи новата 2500-тонна преса в завода
През тази година започна да работи новата 2500-тонна преса в завода    ©  Алкомет
През тази година започна да работи новата 2500-тонна преса в завода    ©  Алкомет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Леко намаление на приходите и значителен спад на нетната печалба отчита производителят на алуминиеви компоненти "Алкомет". Това показва консолидираният отчет за първите шест месеца на годината. В същото време заводът в Шумен увеличава производството и обема на продажбите след инвестициите в разширение, като основните двигатели на ръста са клиентите от хранително-вкусовата индустрия. Очакванията са през второто полугодие да се активизира и пазарът за пресови продукти, които се използват в строителството и различни индустрии, с което заводът ще запълни изцяло капацитета си.

Резултати

Нетните приходи от продажби на "Алкомет" намаляват с 1.8% през първата половина на годината (виж таблицата). В същото време разходите се повишават. По-съществено увеличение има при разходите за материали заради по-големия обем производство. Ръст има и при разходите за заплати (близо 14%), тъй като персоналът се увеличи в резултат на разширяването, което беше направено последните години. В момента в завода работят около 1100 души. Нетната печалба на компанията спада до 67 хил. лв.

С нова преса

В същото време производството в завода се е увеличило през първата половина на годината. Леярния цех е произвел 8% повече прокат, а във валцовия и пресовия цех, където се прави крайната продукция, ръстът е около 6%.

Продажбите в натурално изражение нарастват със 7.4%, като по-голямо е увеличението при пресовите продукти. Причината е, че през тази година започна да работи новата 2500-тонна преса в завода. Значително увеличение - с 15%, има при специалните и стандартните профили, като стандартните са и с най-голям дял в пресовото производство. От компанията отчитат, че ситуацията с коронавируса е забавила до известна степен пълното натоварване на новата преса с поръчки, но през второто полугодие се очаква активизиране на пазара и запълване на капацитета. "Алкомет" продължава да работи и по проекти, свързани с изработване на завършени детайли с по-висока добавена стойност и с допълнителни обработки за автомобилния сектор, машиностроенето и др.

На пълни обороти

По-големи промени в типовете продукти в резултат на влиянието на пандемията върху различни сектори на индустрията се наблюдават във валцовото производство на "Алкомет". Заради проблемите в сектори като строителство, машиностроене и автомобилостроене са намалели продажбите на техническо фолио и ленти. В същото време по-силните поръчки от хранително-вкусовата индустрия са повишили продажбите на домакинско фолио (6%), което е основният продукт на валцовия цех, както и на конверторно фолио и финсток, който се използва за климатична и охладителна техника. Значителен ръст има и при листата, тъй като дистрибуторските складове са поръчали 44.6% повече продукция, основно за запаси в несигурната пазарна среда, посочват от компанията. През целия период валцовото производство е работело на пълно натоварване.

Германия остава основен пазар с близо една четвърт от продажбите на "Алкомет", следвана от Полша, Испания, Италия, България и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар