🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Алкомет" утрои капацитета си за прахово боядисване с инвестиция за 1.4 млн. лв.

В момента компанията работи по няколко проекта, свързани с доставките за автоиндустрията

Линията за прахово боядисване вече може да обработва 600 тона профили месечно
Линията за прахово боядисване вече може да обработва 600 тона профили месечно
Линията за прахово боядисване вече може да обработва 600 тона профили месечно    ©  Алкомет
Линията за прахово боядисване вече може да обработва 600 тона профили месечно    ©  Алкомет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шуменският производител на алуминиеви изделия "Акомет" увеличи капацитета си за прахово боядисване три пъти, като модернизира линията си с инвестиция за 1.4 млн. лв. С приключването на проекта линията вече може да обработва 600 тона профили месечно. През последните години заводът засили производството на специализирани продукти с допълнителна повърхностна и машинна обработка, които имат по-висока добавена стойност. Преди няколко месеца стана ясно и че компанията ще доставя изделия на голям автомобилен производител.

Ново оборудване

"Алкомет" въведе линията за прахово боядисване през 2003 г., като сега цялото съоръжение е модернизирано. Това включва нови вани и сушилни, линия при зареждането на боя, обслужването на кабината за боя, преработване и изпичане. Самата линия се пренастройва да работи от един цвят на друг за много кратко време, уточниха от дружеството. Очаква се проектът значително да намали използването на боя и да повиши качеството.

Преди месец компанията съобщи още, че новият валцов цех, който беше изграден като част от започналата в края на 2016 г. инвестиционна програма за 40 млн. евро, вече работи. Той е оборудван със студеновалцов стан SMS и може да обработва по-широка лента (до 2200 мм). Това ще позволи на "Алкомет" да увеличи капацитета на валцовото производство с 85 хил. тона годишно. През 2019 г. в експлоатация беше въведена и нова 2500-тонна преса за профили, която също беше част от инвестиционната програма.

Текущи проекти

В момента компанията работи по нови проекти, като преди няколко месеца получи сертификат за подготвяната инвестиция за 27 млн. лв. Тя е свързана със сключения договор за доставка на компоненти за голям германски производител на коли и желанието на компанията да навлезе активно в автомобилния сектор. "Алкомет" вече има сертификат по стандарта IATF 16949:2016, който й дава възможност да работи за автоиндустрията.

За първите 9 месеца на 2020 г. дружеството увеличи обема на производството и продажбите си, като по-значителен ръст има при пресовите продукти (над 10%). Приходите обаче намаляха с около 4% до 263 млн. лв. заради по-ниската стойност на алуминия. Дружеството отчете нетна печалба 818 хил. лв. към края на септември спрямо 8.3 млн. лв. година по-рано.