🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Стара планина холд" отчита двуцифрен спад през първото полугодие

Приходите и печалбата на основните предприятия в портфейла на холдинга намаляват заради кризата покрай коронавируса

Най-малък е спадът в най-голямото предприятие на холдинга "М+С хидравлик".
Най-малък е спадът в най-голямото предприятие на холдинга "М+С хидравлик".
Най-малък е спадът в най-голямото предприятие на холдинга "М+С хидравлик".    ©  Юлия Лазарова
Най-малък е спадът в най-голямото предприятие на холдинга "М+С хидравлик".    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Стара планина холд", чиито основни инвестиции са в машиностроителни предприятия, отчита двуцифрен спад на приходите и печалбата за първата половина на годината. Макар че понижението не е неочаквано, данните показват, че то е било малко по-голямо от прогнозираното. На практика и трите ключови предприятия в портфейла на холдинга - производителите на хидравлично оборудване "М+С хидравлик", "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) и заводът за акумулатори "Елхим-Искра", значително понижават резултатите си. Тенденцията се очаква да продължи и през второто полугодие.

Холдингът

Приходите на холдинга за първите шест месеца на годината спадат с над 16% (виж таблицата). Резултатът е с 6.6% по-нисък от прогнозирания и отразява намаленото търсене на продукцията на дъщерните компании покрай епидемията и последвалата криза. Основната част от изделията са предназначени за износ, главно в страните от Европейския съюз. Ограничаването на производството се вижда и двуцифреното понижение на разходите. "Стара планина холд" предвижда продажбите за цялата 2020 г. да достигнат 194.4 млн. лв., което е спад от 13.4% спрямо 2019 г.

За първото полугодие консолидираната печалба на групата, която включва и малцинственото участие, също спада - с 34.4% до 7.4 млн. лв. От компанията посочват, че се очаква тенденцията да продължи и през втората половина на годината.

Близо 57% от инвестициите на холдинга са в сферата на силовата хидравлика, където държи 30.6% от "М+С хидравлик" и 64.5% от ХЕС. Дружеството е мажоритарен собственик също на "Елхим-Искра" (51.4%), има инвестиции и в леката промишленост и финансите.

Хидравлика

С най-малък спад на приходите - 11.5%, е най-голямото предприятие в портфейла на холдинга - "М+С хидравлик" в Казанлък. Приходите за първото полугодие са 53.7 млн. лв., а очакванията на ръководството са до края на годината да достигнат 99 млн. лв. За сравнение, за 2019 г. компанията отчете нетни приходи от продажби за 111.7 млн. лв.

Другият хидравличен завод в групата - ямболският ХЕС, понижава продажбите си с 22% спрямо миналогодишния резултат, когато беше отбелязан исторически пик. Приходите обаче са и с 6.8% под планираното. Компанията очаква спад и през второто полугодие, което традиционно е по-слабо от първото. "Предвиждаме нетните приходи от продажби през второто полугодие да достигнат близо 22 млн. лв., при което понижението за цялата 2020 г. ще бъде от порядъка на 20%", посочват от ХЕС. Основната част от продукцията на завода (66%) е за производителя на кранове Palfinger. Печалбата на ХЕС за първите шест месеца намалява с близо 22%, но компанията не очаква продължаващо влошаване до края на годината.

Акумулатори

Пазарджишкият завод "Елхим-Искра", който произвежда различни видове батерии, отчита най-значително понижение на приходите - над една четвърт. Предприятието е и единственото в групата, което беше принудено временно да спре работа през пролетта заради спад в поръчките или отказ от направени по-рано поръчки. От компанията посочват, че резултатите са силно повлияни от ограничителните мерки в България и Европа, които са засегнали продажбите в Италия, Франция, Испания, Русия и др. "Елхим-Искра" изнася 93% от продукцията си.

Заради ситуацията компанията ревизира и оптимистичната си прогноза от началото на годината за 2% ръст на продажбите, като новите очаквания сега са приходите да достигнат около 30.3 млн. лв. за годината, като спадът бъде забавен до около 9-10% спрямо 2019 г.

Към средата на годината дружеството излиза на загуба. Отрицателен се очаква да бъде резултатът и за цялата година, но на този етап не може да се направи точна прогноза.

Все още няма коментари
Нов коментар