🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Стара планина холд" очаква лек ръст на приходите догодина

Последното тримесечие на 2020 г. продажбите на холдинга и компаниите му започват да се покачват

Основните предприятия в портфейла на холдинга произвеждат хидравлични изделия
Основните предприятия в портфейла на холдинга произвеждат хидравлични изделия
Основните предприятия в портфейла на холдинга произвеждат хидравлични изделия    ©  Юлия Лазарова
Основните предприятия в портфейла на холдинга произвеждат хидравлични изделия    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След много тежко второ тримесечие и двуцифрен спад на продажбите към края на септември, през последните три месеца на 2020 г. "Стара планина холд" отчита леко възстановяване на пазарите. В портфейла на холдинга влизат машиностроителни компании като "М+С хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи", както и производителят на акумулатори "Елхим - Искра", които пострадаха сериозно от затварянето на заводите в Европа покрай пандемията. Започналото в края на годината плахо покачване на продажбите обаче се очаква да продължи и догодина, като за цялата 2021 г. дружеството прогнозира близо 9% ръст.

Трудна година

Първата половина на 2020 г. холдингът приключи със значителен спад на продажбите (-16.4%), като най-голямо намаление беше отбелязано през второто тримесечие (-22.9%). "Месец след месец продажбите и резултатите бяха сериозно засегнати от влиянието на глобалната икономическа криза", се посочва в обръщение на ръководството до акционерите.

През второто полугодие дружеството очаква забавяне на спада, като общо за годината понижението на продажбите ще бъде 11.8% (виж таблицата). Причината за това е, че през последните три месеца за първи път се наблюдават минимални, макар и нестабилни ръстове. "Стара планина" предвижда печалбата да бъде близка до миналогодишния резултат и да надвиши 5 млн. лв. Затова и очакванията са част от нея да бъде разпределена като дивидент.

Прогноза

През 2021 г. бавният ръст на приходите от последното тримесечие ще продължи, като за първото полугодие ще бъде 5.4%, прогнозират от холдинга. По-голям ръст - от порядъка на 8.8%, се предвижда за второто полугодие, като за цялата година обемът на продажбите ще достигне 211 млн. лв.

Заради изпреварващия ръст на разходите за труд обаче компанията очаква печалбата да бъде 12-14% по-ниска. През следващата година персоналът ще бъде запазен, като заплатите ще се повишат с 5.7%. От дружеството очакват производителността да нарасне с 2.7% след увеличението от 1.2% тази година. За целта се предвиждат близо 15% повече инвестиции в цялата група. През 2020 г. в предприятията са вложени общо 16 млн. лв., съобщават от "Стара планина холд".

Все още няма коментари
Нов коментар