🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Текс Тийм" създава регионален хъб за разделно събиране на употребяван текстил

Компанията изпълнява проект по програма "Околна среда" на стойност над 432 хил. лв.

„Текс Тийм“    ©  „Текс Тийм“
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Създаване на регионален хъб за разделно събиране на употребяван текстил и последващата му подготовка за повторна употреба и рециклиране. Това е целта на проект, изпълняван от варненската "Текс Тийм". Компанията е част от "М холдинг" (в който влизат и магазините "Мания") и се занимава с внос, сортиране и продажба на дрехи за повторна употреба. Проектът се финансира по програма "Околна среда 2014 - 2020 г." и е на стойност 432 148 лв., от които 64 499 лв. се осигуряват от фирмата, а останалите са безвъзмездни.

Близо 100 тона за една година

На територията на търговски парк "Джъмбо Плаза" в София вече са разположени 8 специализирани контейнера за ненужен текстил (като част от дейностите по проекта). Очаква се в тях да бъдат събрани близо 100 тона дрехи за една година, обясниха от дружеството.

Проектът предвижда също закупуване на специален софтуер, който позволява да се следи за събраните количества в контейнерите и може да предложи най-ефективните маршрути на техниката за събиране на текстила. Част от дейностите ще се извършват в сортировъчните складове на "Текст Тийм" във Варна. Със средствата от проекта там ще бъдат закупени оборудване и линия за сортиране на текстила и подготовката му за повторна употреба и рециклиране. Сортирането ще може да става по различни критерии - например качество на материала, сезонност на облеклата и др. Годните за повторна употреба дрехи ще бъдат подложени на последваща обработка - пране и сушене, и предложени в магазини за текстил "втора ръка", а негодните - ще бъдат пренасочени за рециклиране, обясни за "Капитал" Цветелина Томова, ръководител на проекта в "Текс Тийм".

Концепцията за тази система е създадена по примера на подобна успешна практика, реализирана в Антверпен, Белгия, уточняват от българската фирма.

Контейнери за ненужни дрехи

"Според данни за морфологията на отпадъците в България през 2012 г. отпадъците от текстил представляват около 3% от общото количество битови отпадъци в страната. По тази методика се изчислява, че през 2017 г. са били образувани около 100 000 т отпадъци от текстил, като се очаква през 2025 те да надхвърлят 140 000 тона", коментира за "Капитал" Севдалин Спасов, собственик на "М холдинг". Той уточни, че към момента по-малко от 1% (около 1000 т/г.) от образуваните отпадъци от текстил се събират за последващо третиране в специализирани предприятия.

Засега не съществува национална система за разделно събиране на текстил от домакинствата, налични са само специализирани контейнери в определени общини. БЧК например в сътрудничество с пловдивската фирма "Хюманита" има разположени контейнери за непотребен текстил в големите градове в цялата страна. В магазините на H&M, Zara и "Мания" също се събират стари дрехи и ненужен текстил. Варненската фирма "Евротекс" е разположила контейнери за употребявани дрехи с бранда TexСycle в столицата и в редица общини в страната. "Тексайд България" също има контейнери в София, както и в Костинброд, където компанията има сортировъчна фабрика. Онлайн търговецът на дрехи втора употреба "Ремикс" (Remixshop.com) дава възможност на клиентите си да продадат дрехи и аксесоари, които не са им нужни, но са запазени.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1

    По традияция въведена от банкянския бек всичко е балкан - турски паток стана балкански, газовия хъб - балкан, помияра който бац€ подари на путин пак балкан. Така че новия "хъб" за дрехи го кръстете пак балкан и бац€ да резне лентичката!

    Нередност?
  • 2
    dodobobg avatar :-|
    dodobobg

    Статии от подобен род разглеждат само рециклирането на текстила. И ред няма по въпроса с какво се бе прави със събраните обувки, които не стават за пускане в продажба в магазините за повторна употреба. Това ги прави малко едностранчиви и не докрай написани.

    Нередност?
Нов коментар