🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AstraZeneca купува Alexion Pharmaceuticals за 39 млрд. долара

Британската компания диферсифицира бизнеса си с лекарства за редки болести

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Британската AstraZeneca направи най-голямото придобиване в историята си, като купува американския производител на лекарства Alexion Pharmaceuticals за 39 млрд. долара. Така тя диверсифицира бизнеса си и се насочва към лекарства за редки болести и имунология, пише Reuters. Сделката се сключва само седмица след като AstraZeneca заяви, че провежда допълнителни изследвания, за да потвърди дали нейната ваксина срещу коронавирус може постигне ефективност от 90%. Това може потенциално да забави разпространението й, а ваксината на конкурента Pfizer беше пусната във Великобритания и одобрена за употреба в САЩ.

"Това е огромна възможност за нас да ускорим развитието си в имунологията, навлизайки в нов сегмент на болестта, нов сегмент от лекари и пациенти, които не сме успели да обхванем досега", заяви главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио. Най-продаваното лекарство на Alexion се използва срещу редица редки имунни нарушения, а подобрената му версия има още по-голям пазарен потенциал.

Сорио очаква по-голям растеж от въвеждането на леченията за редки заболявания в Китай и други нововъзникващи пазари. Британската фирма заяви, че бордовете на двете компании са одобрили сделката, която се очаква да приключи през третото тримесечие на 2021 г.

Първоначално AstraZeneca се смяташе за водеща в надпреварата за разработване на ваксина срещу COVID-19, но сега изостава от Pfizer и германския й партньор BioNTech, както и от Moderna.

С последната сделка британската компания ще затвърди позициите си сред 10-те най-големи производителs на лекарства в света. Това ще е най-голямото придобиване на фармацевтичния и биотехнологичния пазар през тази година и четвъртото по големина във всички сектори.

Все още няма коментари
Нов коментар