Великобритания одобри ваксината на Oxford-AstraZeneca

Бързото решение на британския регулатор идва на фона на изключително силната втора вълна на Острова и информацията за новия, по-заразен вариант на вируса

Притисната от острия ръст на коронавирусните инфекции в последните седмици и открития нов вариант на вируса, за който се твърди, че е много по-заразен, Великобритания стана първата страна, която одобри и ваксината, разработвана от учени от Oxford и компанията AstraZeneca. Първите ваксинации с нея се очаква да се осъществят още идния понеделник, а страната е поръчала 100 милиона дози - достатъчно, за да ваксинират 50 милиона души. Премиерът Борис Джонсън нарече разработването на ваксината "триумф" за британската наука и добави: "Сега ще преминем към ваксиниране на колкото се може повече хора възможно най-бързо", цитиран от BBC. Така - в комбинация с пълната поръчка на ваксината и на Pfizer-BioNTech, правителството планира да разполага с достатъчно ваксини, за да се покрие цялото население от близо 67 млн. души. За момента вече 600 хил. души на Острова са получили първата доза от ваксината на Pfizer.

Надежда в мрака

Ваксината Oxford-AstraZeneca е проектирана през първите месеци на 2020 г., поставена е на първия доброволец през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора. За разлика от ваксината на Pfizer и BioNTech, която се нуждае от ултрастудено съхранение при -70 ° C, тази на Oxford-AstraZeneca може да се съхранява в стандартен хладилник, което прави доставките и дистрибуцията й много по-лесна.

По думите на здравния министър Мат Ханкок одобрението на ваксината на Oxford-AstraZeneca се очаква да е основен поврат в пандемията. Паскал Сориот, главният изпълнителен директор на AstraZeneca, заяви пред BBC, че компанията "прогресивно ще увеличава" програмата за ваксинация и ще може да доставя до два милиона дози седмично. Това ще доведе до масивна експанзия в имунизационната кампания във Великобритания, насочена към бързо възстановяване на нормалния живот. То обаче ще отнеме време въпреки безпрецедентната скорост на разработване и одобрение на ваксините, а следващите няколко месеца изглеждат мрачни.

Здравните служби на Острова говорят за "безпрецедентни" нива на инфекция и някои болници са отвъд капацитета си. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обяви днес, че се очаква решение и за допълнително разширяване на обхвата на най-строгата карантина от четвърта степен, която сега е в сила за региона на Лондон и три околни области заради открития нов вариант на коронавируса, който според британските учени е значително по-заразен. С него властите донякъде си обясняват и острия ръст на случаите в последните две седмици.

За вторник в Обединеното кралство е отчетен и тотален рекорд - над 53 хил. нови случая на COVID-19, което е най-високият брой от началото на масовите тестове - както и нови 414 смъртни случая. Жертвите на заразата надхвърлиха 70 хил. от началото на епидемията досега, а Великобритания е втората най-засегната страна в Европа по този показател след Италия и трета по брой случаи - почти 2.4 млн. дотук.

Как работи ваксината на AstraZeneca и колко е ефективна

След първия анализ на данните от клиничните тестове на ваксината в края на ноември компанията обяви, че те показват 70% ефективност срещу болестта, като никой от тестваните доброволци не е развил тежко заболяване или е имал нужда от болнично лечение. Данните обаче породиха някои въпроси, тъй като не стана съвсем ясно как са сметнати въпросните 70%. Компанията разкри, че заради неволна грешка на две тестови групи са били дадени различни количества от ваксината - при групата, получила две пълни дози, ефективността е била 62%, но при тези, получили половин от първата доза, а след това пълна втора доза, тя е 90%.

Сега обаче британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) одобри две пълни дози от ваксината Oxford-AstraZeneca, тъй като няма достатъчно ясни данни, за да одобри идеята за половин първа доза и пълна втора доза, пише BBC.

Технологията на самата ваксина е различна от тази, използвана на Pfizer и Moderna, които са генетични ваксини. При тях РНК, т.е. генетичен материал от вируса, се вкарва директно в човешката клетка, докато ваксината на Oxford-AstraZeneca е векторна - при нея се използва друг вирус като носител, който да достави в човешките клетки генетичния код за направата на протеина - антиген на коронавируса. В случая носителят е аденовирус - вид вирус на обикновената настинка при шимпанзета, който като цяло е безобиден за човек, но за допълнителна сигурност самият вирус е променен, така че да не се може да се репликира в клетките и да причини зараза.

И двете технологии - векторните и РНК ваксините, са нови и модерни методи, за които няма натрупани все още солидни наблюдения, но клиничните проучвания от последните месеци не разкриха поводи за тревога относно безопасността им.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 4

    Ваксината на англичаните се забави и беше съпътствана от много проблеми и съмнения относно нейната ефективност. Ваксината на Pfizer, разработена в Германия, дотук е най-сигурна и надеждна.

    Нередност?
  • 2
    promokod avatar :-|
    Ivan Ivanov
    • + 1

    Това са страхотни новини и трябва повече ваксини да се предлагат на пазара. Обаче остава съмнението за тяхната ефикасност поради прекалено краткия тестови период.

    Нередност?
  • 3
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 1

    Добре, че сключиха договор за производство на Спутник, иначе щяха да имат ваксина в друг живот.

    Нередност?
Нов коментар