🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втора леко подобрена версия на наредбата за онлайн търговия с храни

Новият проект е качен за обществено обсъждане до 14 януари и вече урежда и доставките с пощенски и куриерски услуги

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Министерството на земеделието и храните публикува за повторно обсъждане обновен вариант на наредбата за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние. Първоначалният проект срещна множество критики заради бюрокрация, пропуски и липса на адекватност с реалностите на пазара. Сега администрацията прави втори опит да отговори на очакванията на бизнеса, свързан с онлайн пазаруването. Срокът за становища и конкретни предложения е до 14 януари.

Какво се предвижда

Като цяло наредбата не е изчерпателна в стил всичко на едно място. В голямата си част тя не описва определени изисквания, а препраща към поредица от закони, директиви, регламенти, като посочва, че участниците в процеса и дейностите, които извършват, трябва да отговарят на записаното в тях.

Продажбата на храни от разстояние може да се извършва по различни канали: интернет страница, социална медиа, телефонен номер, пощенски адрес, електронна поща и др. Предвижда се всяко физическо или юридическо лице, което търгува с храни по интернет, да се регистрира в областната дирекция по безопасност на храните.

Продуктите трябва са етикетирани според изискванията на законодателството и да се дистрибутират с регистрирани превозни средства, което се удостоверява със специален стикер. За доставката може да се използват и мотоциклети, мотопеди, велосипеди и др., но само ако са снабдени с контейнери или други подходящи транспортни опаковки. За тези превозни средства няма задължение да се регистрират в агенцията по храните, но те трябва "да са идентифицирани, с цел осигуряване на проследимост" и "да имат обозначение с името или наименованието на бизнес оператора доставчик".

Допуска се и доставка без използване на превозни средства, но отново с контейнери или други подходящи транспортни опаковки.

Лицата, които извършват доставки на храни при онлайн търговия, трябва да притежават лични здравни книжки.

Какво е новото

Проектът допуска и използването на пощенски и куриерски услуги при търговията с храни от разстояние. В този случай при регистрацията процедурата е опростена - бизнес операторите трябва да подадат в заявлението информация за фирмата, която ще извършва транспортирането.

Изрично е записано, че храните трябва да се доставят до посочения адрес "предварително опаковани или опаковани в търговските помещения по заявка на потребителя". За опаковането трябва да се използват само материали и предмети, предназначени за контакт с храни. Специално е посочено също, че опаковането трябва да е направено по начин, "който предпазва храните от замърсяване по време на тяхната доставка".

Налице е и нов член, според който в случаите на вземане на проби при сигнали за наличие на опасни и некачествени храни на пазара бизнес операторът заплаща стойността за лабораторните изпитвания, но само ако се потвърди наличието на несъответствие на храната със законодателството. Ако храната отговаря на изискванията, цената за лабораторните изпитвания се заплаща от лицето, подало сигнала или жалбата.

Една идея по-добре

"Новият текст на наредбата е огледан по-добре. Похвално е, че в министерството са взели под внимание множеството становища, както и че включиха в работната група по редактирането й куриерски фирми и такива, които извършват градски доставки на храни от ресторантите", коментира за "Капитал" Гергана Кабаиванова, управител на фондация LocalFood.bg.

Тя обобщава, че наредбата е подобрена по отношение на изискванията към транспортните средства, към пощенските и куриерските услуги, чрез които могат да се доставят храни. "Взети са под внимание практиките да се ползват контейнери за транспортиране, отговарящи на хигиенните изисквания. Също така е включена възможността да се използват мотоциклети, мотопеди, велосипеди, но лично аз очаквах повече яснота как точно ще се идентифицират те", отбелязва Гергана Кабаиванова. Според нея в наредбата е включен важен текст по предложение на фондацията, в който се посочва, че опаковането трябва да се извършва по начин, който предпазва храните от замърсяване по време на тяхната доставка.

"За мен все още остава неоснователно изискването към куриерите да имат здравни книжки, при положение че те нямат досег с предварително опакованите храни, които доставят. Предполагам, че много куриерски фирми ще продължат да негодуват заради този текст", обобщава Гергана Кабаиванова.

"Странно е, че наредбата препраща към множество закони и регламенти, което я отличава от други суперподробно разписани подзаконови нормативни актове. Но е добре все пак, че се регламентира дейност, която се извършва от много години без формални изисквания към нея. По-добре наредбата да е несъвършена, но налична", коментира за "Капитал" д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена".

Наредбата ще влезе в сила в едномесечен (а не в 14-дневен срок) от обнародването й в Държавен вестник, предвижда новият проект.

Все още няма коментари
Нов коментар