🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Варна може и да има нова библиотека за 78 млн. лв.

Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" очаква своята нова и модерна сграда вече близо десетилетие

Идеята е върху зелена площ и паркинг вдясно на сградата на община Варна да бъде построено новото здание на регионалната библиотека в града
Идеята е върху зелена площ и паркинг вдясно на сградата на община Варна да бъде построено новото здание на регионалната библиотека в града
Идеята е върху зелена площ и паркинг вдясно на сградата на община Варна да бъде построено новото здание на регионалната библиотека в града    ©  Цветелина Белутова
Идеята е върху зелена площ и паркинг вдясно на сградата на община Варна да бъде построено новото здание на регионалната библиотека в града    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Проектът за нова сграда на библиотеката във Варна е най-скъпият общински проект в програмата на МС за 5 млрд. лв.
  • Досегашният кмет Иван Портних не намери финансиране, но МРРБ и държавата сега отпускат 78 млн. лв.
  • Разрешителното за строеж изтича в края на юли 2024 г., а обществеността е разделена заради растителност върху 40% от определения за строеж общински терен.

"Библиотеката е моето убежище", пише американската писателка Джанет Скеслин Чарлс в книгата си "Парижката библиотека". В това ще се превърне за читателите си и варненската регионална "Пенчо Славейков", ако новата ѝ сграда до община Варна в центъра на града бъде построена. Идеята за нея е на над 10 години и е належащо да се случи поради липсата на достатъчно читални и факта, че хранилището ѝ е разпръснато между няколко сгради.

Идеята за нова библиотечна сграда е подета от предходната власт и през 2015 г. е направен голям международен архитектурен конкурс с 370 участника. Първата награда печелят от холандското архитектурно бюро Architects for Urbanity, които предлагат бъдещата сграда да се разгърне на 17 500 кв.м, като е предвиден и подземен паркинг за 330 автомобила, който да обслужва цялата зона.

Следва проектиране и издаване на разрешително за строеж през 2018 г. И дотук приключва ангажираността с библиотеката и новата ѝ сграда от страна на администрацията на досегашния кмет Иван Портних. Финансиране не е намерено, а строителното разрешително се удължава, преди да изтече през 2021 г., тъй като Законът за устройство на територията (ЗУТ) изисква до три години от получаването му да се стартират реални строително-монтажни работи (СМР). Ново удължаване не е възможно поради факта, че ЗУТ не предвижда възможност за такова.

Сумата 78 млн. лв., която ще получи община Варна за нова сграда на регионалната си библиотека, е проектът с най-голяма стойност по програмата на Министерския съвет за разпределяне на около 5 млрд. лв. за близо 1700 общински проекта из цялата страна.

В последния момент

Така се стига до ситуацията, при която новият кмет и екипът му да търсят спешно финансиране и варианти да спасят проекта. В крайна сметка първият проблем е разрешен, като държавата в лицето на МРРБ ще отпусне 78 млн. лв. на община Варна. Тя от своя страна трябва да ги използва до 2026 г. заедно с други 220.1 млн. лв., които получава за 53 различни свои проекти. По този за нова сграда на библиотека "Пенчо Славейков" морската община получава 5.5 млн. за календарната 2024 г., а останалите - през следващите две години. И това ще се случи единствено ако стартират строително-монтажните работи до 29 юли тази година, когато е крайният срок на валидност на разрешителното за строеж според пресцентъра на община Варна.

Най-скъпият общински проект в държавата: 60 млн. лв. за нова сграда на библиотеката във Варна

Общината подписа за пари от новия фонд към бюджета, но има проблем: строителството трябва да започне до юли, а няма обществена поръчка.

Не започне ли строежът дотогава, Варна губи договорените през април тази година 78 млн. лв. За да се изключи този сценарий, общината трябва да намери строител, който да стартира преди изтичането на строителното разрешително. Това може да се случи единствено чрез обществена поръчка. За "Капитал Градове" от администрацията на кмета Коцев обясниха, че тя се готви и трябва да бъде готова около 20 април. Основният проблем при нея е изготвянето на нова количествено-стойностна сметка (КСС). Според последната от 2018 г. с цялостното оборудване в библиотеката строежът би струвал около 39 млн. лв.

А се налага нова поради променените цени на всички строителни материали, особено около проблемите с нарушените вериги на доставки по време на пандемията от ковид-19 и след войната в Украйна. Очакванията на екипа на новия кмет са сумата да набъбне двойно спрямо тази шест години по-рано. Това означава, че ще се търси допълнително такова от общинския бюджет или отново от държавата.

Градинка или знание

Пред проекта за нова сграда на регионалната библиотека във Варна има и друг проблем. Обществеността в морския град е разделена за това дали мястото до общината в центъра е най-подходящо. Причината е, че макар в по-голямата част общинският терен от 3700 кв.м там да е паркинг, върху част от него има зелени площи с дървесна и храстовидна растителност. Сред противниците са природолюбители, които смятат, че с премахването ѝ градът ще загуби част от зеления си облик и че презастрояването във Варна вече е стигнало пределната си точка.

Защитниците на проекта обосновават доводите си "за" с това, че ще бъдат премахнати едва десетина дървета, а арх. Мартин Христов (виж карето) дори предлага те да бъдат преместени - "знам, че във Варна вече има машина за преместване на дървета, която би могла да се наеме". Друг глас в подкрепа на проекта е този на арх. Любо Георгиев от "Екипът на София" и доскорошен съветник на столичния кмет Васил Терзиев. Той застава зад сегашния проект, защото според него той трябва да се случи в този му вариант и смята, че за осъществяването му трябва да се намери "юридическо решение".

Пред "Капитал Градове" по темата кметът Благомир Коцев обясни: "Разбирам напълно хората, които не искат да видят поредното строителство в централната част на града, защото темата е чувствителна. Библиотеката обаче няма да наруши зеления баланс. В момента 60% от градината така или иначе е превърната в паркинг."



Q&A с архитект Мартин Христов

Арх. Мартин Христов е зам.-председател на Камарата на архитектите в България. Завършва "Архитектура" в УАСГ през 2001 г., преддипломната му практика е във френския Сент Виктор ла Кост, а дипломната специализация - във Флоренция, Италия. От 2001 г. е управител и главен проектант на архитектурно бюро Е-АРХ.

Как се разви идеята и конкурса за нова библиотека във Варна?

Инициативата за нова сграда беше подета от тогавашната директорка на библиотеката Емилия Милкова и беше подкрепена от главния архитект и кмета Иван Портних, тогава в първия си мандат. Проблемът, който стои нерешен и до днес, е, че библиотеката не разполага с достатъчно читални за град с толкова много студенти, а хранилището е разпръснато в шест сгради, намиращи се на различни места в града, което много затруднява функционирането й. Емилия Милкова беше много добре запозната с последните тенденции в библиотечните сгради и беше амбицирана да работи за прилагането им във Варна.

Ние от Камара на архитектите във Варна тогава имахме и други притеснения. Общината година по-рано беше организирала конкурс за централните пешеходни зони на града, който привлече едва шест участника. Не искахме това да се повтори и започнахме разговори за провеждане на международен конкурс. Дотогава опит с такива конкурси имаше единствено сдружението Whata. Свързахме се с тях, поканихме ги във Варна и общината реши да им възложи организирането на конкурса. Това е началото на историята зад най-големия архитектурен конкурс, организиран в България и привлякъл 370 участници от 66 държави. Сега често се цитира сумата от близо милион лева, похарчена за конкурса и проекта, но в сметката би трябвало да влязат и безбройните часове безплатен експертен труд, идеи и талант на толкова много архитекти. През 2015 г. конкурсът беше спечелен от младото холандско бюро Architects for Urbanity. На следващата година започна проектирането и през 2018 г. сградата получи разрешение за строеж.

Конкурсът тогава беше съпроводен от много ентусиазъм и надежди. По време на цялата организация, като се започне от провеждането на обсъжданията до журирането, се включваха много доброволци. Конкурсът завърши без нито едно обжалване. Резултатите бяха отразени от повечето световни онлайн медии за архитектура, а проектите на победителите попаднаха на страниците и дори на корица на престижни архитектурни издания. В обществото имаше консенсус, че настоящото положение с варненската библиотека е нетърпимо и трябва да се построи нова сграда. Смятахме, че това ще се случи бързо. Аз бях сигурен, че децата ми ще могат да я ползват, докато са ученици, но, уви, вече завършват. Библиотеките по света имат и тази мисия - да привличат децата и да ги задържат в една контролирана и стимулираща среда. Децата също обичат да прекарват време сред книги и това може да се види в една от големите централни книжарници във Варна. Тя винаги е пълна с деца и е станала част от разходките им в Морската градина.

Какво е вашето мнение за проекта и локацията му като част от журито в конкурса?

Решението кой да е първи не беше лесно, тъй като в конкурса имаше много силни участници с най-разнообразни решения за мястото. Имаше кули, имаше сгради с много футуристични обеми, имаше минималистични сгради и такива с фасади с по-декоративен подход. Първопремираният проект беше избран заради това, че е най-компактен, визията му е отличителна и категорична, но в същото време кореспондира добре с визията на сградата на общината и околните сгради. Идеята със стъпаловидно разположените общи пространства, които преливат едно в друго през цялата сграда, много ни впечатли. Предимство е, че още с влизането в сградата човек може с един поглед да се ориентира какво се случва в нея. Идеята за "градска дневна", която те приканва да влезеш, е много ясно подчертана чрез контраста между плътните и остъклените части на фасадата.

Мястото върху паркинга на общината беше избрано заради централната локация, ясната общинска собственост и близостта му до два университета и пет училища. До него се намира една от най-големите спирки на градски транспорт в града. Съвременните библиотеки са посещавани главно от ученици и студенти, които се движат най-вече пеша и с автобус, затова централната локация е важна. В непосредствена близост са Археологическият музей и Градската художествена галерия, което дава възможност за взаимодействие и общи културни събития.

В същото време от няколко години започна отпор срещу строежа заради това, че ще трябва да се отсекат дървета, намиращи се на паркинга и в част от зелената ивица пред него. По думите на проектантите ценните видове са около 10 на брой. При желание властта може да намери решение за този проблем. Знам, че във Варна вече има машина за преместване на дървета, която би могла да се наеме. Друго възможно решение беше споменато от българския партньор на холандското студио. Възможно е да се направи преработка с цел свиване на обема, но това ще е за сметка на функцията и трябва да се обсъди с ръководството на библиотеката. Освен книги и учебници варненската библиотека има задължение да съхранява целия периодичен печат на държавата, което изисква голямо хранилище с лесен достъп до него.

Също така хората трябва да знаят, че преместване на сградата някъде другаде е невъзможно. Разрешителното е само за конкретното място.

Имате ли информация в момента какво се случва с идеята за библиотека, след като разрешителното за строеж изтича всеки момент, а няма финансиране?

За съжаление разрешението за строеж изтича в края на месец май (от общината по-късно обясниха, че точната дата е всъщност 29 юли - бел. ред.) тази година. През 2021 г. срокът му веднъж вече беше удължен и ако сега не започне строителство, проектът и всички усилия ще бъдат загубени. От 2018 г. досега има толкова много промени в законодателството и изискванията към сградите, че ново съгласуване на проекта в този му вид е невъзможно. От Камарата на архитектите в България отдавна алармираме, че Законът за устройство на територията е един от най-усложнените и променяни, често с лобистки поправки, закони в страната ни.

Скоро разбрахме, че в бюджета* на община Варна са заложени средства за започване на строителството. Въпросът сега е към политиците, но и към нас, гражданите на Варна: ще имаме ли достатъчно смелост и амбиция да си пожелаем тази красива и иновативна сграда за децата си, а и за нас самите? Ако тя се случи, това ще е най-голямата инвестиция в култура и образование в новата ни история, която ще даде огромна добавена стойност на града ни.

*Разговорът е отпреди новината от МРРБ за отпуснатите 78 млн. лв.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jwn1500201608527203 avatar :-|
    jack adams
    • - 1
    • + 1

    Това както и да го гледам е проект за склад с паркинг и кафене в центъра.

    Нередност?
Нов коментар