🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите директори на три държавни транспортни компании ще са старите

На финала на конкурсите отиват Ангел Забуртов за "Пристанищна инфраструктура", Георги Пеев - РВД, Красимир Папукчийски - НКЖИ. Никой не е допуснат в конкурса за "Летище София"

Министърът на транспорта Росен Желязков
Министърът на транспорта Росен Желязков
Министърът на транспорта Росен Желязков    ©  Георги Кожухаров
Министърът на транспорта Росен Желязков    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти са ясни новите изпълнителни директори на някои от големите държавни дружества в системата на транспорта. Това са Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", "Ръководство на въздушното движение" (РВД), Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

За въпросните дружества допуснатите кандидати до устна част на конкурсите за длъжността изпълнителен директор са по един, като това са настоящите директори на държавните компании.

В тази фаза на "състезанието" са Ангел Забуртов, изпълнителен директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Георги Пеев - директор на РВД. Красимир Папукчийски - НКЖИ.

Конкурсите

Конкурсите са 21 на брой и бяха обявени на 12 октомври според изискванията на Закона за публичните предприятия, който беше приет в края на 2019 г. Част от членовете на борда на директорите се избират от министерството, а останалите се номинират от Агенцията за публични предприятия.

Дружествата в системата на транспорта са интересни, защото управляват значителен ресурс национални и европейски средства - например Национална компания "Железопътна инфраструктура", която движи проекти по оперативните програми в транспорта, като повечето й търгове класически се печелят от едни и същи компании. Или са огромни генератори на обществени поръчки, както и в групата на най-голeмите работодатели.

Без достойни

Единственият конкурс, за който никой не е одобрен, е този за директорското място на "Летище София". Това беше и дружеството привлякло най-много кандидати - 12, като един от тях беше настоящият изпълнителен директор Владимир Рапонджиев заедно няколко бивши директори - Христо Щерионов, който наскоро стана главен директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация", и Веселин Пейков.

Към момента обаче никой от кандидатите не е бил допуснат до устната част от конкурса. "Процедурата в МТИТС е приключила, без кандидатите, представили концепция по зададената тема, да получат необходимия брой точки за допускане до интервю", съобщават от Министерство на транспорта. Предстои нова процедура за избор на трима членове на съвета на директорите.

Едно от обясненията е, че явно всички желаещи са представили концепции като за управление на летищен оператор, а не на остатъчно юридическо лице, което има да събира стари дългове например, като в момента се чака влизането на новия концесионер.

Междувременно стана ясно, че Рапонджиев заедно с още един член на съвета на директорите са подали молби за напускане с 3- месечно предизвестие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар