🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Директорът на летище София иска да напусне

Владимир Рапонджиев си тръгва малко преди влизането на концесионера и малко след като увеличи драстично летищните такси

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изпълнителният директор на летище София Владимир Рапонджиев е подал молба за напускане. Новината беше съобщена от БНР и потвърдена пред "Капитал" от Министерство на транспорта. Официалното обяснение е, че той напуска по лични мотиви.

Освен него още един член от съвета на директорите е подал заявление за прекратяване на договора си за управление, като за целта е предвидено 3-месечно предизвестие.

В момента министерството организира конкурс за избор на ръководен състав, като никой от многото кандидати за летището не е бил допуснат до следващата фаза от конкурса. Едно от обясненията е, че явно всички желаещи са представили концепции като за управление на летищен оператор, а не на остатъчно юридическо лице, което има да събира стари дългове, например, като в момента се чака влизането на новия концесионер.

Последни такси

Рапонджиев е директор на столичната аерогара от май 2017 г., като преди това 7 години е бил директор "Сигурност" там. Името на Владимир Рапонджиев се споменаваше през последните месеци по-активно от обичайното, след като подписа решение, с което таксите на летище София се увеличават драстично.

То предизвика огромно недоволство сред авиокомпаниите, като най-големите ползватели на летището - нискотарифните Wizz Air и Ryanair, както и "България ер", подадоха жалби до Гражданска въздухоплавателна администрация, която за момента стопира увеличаването им, като след изборите се чака и окончателното й решение.

Това се разигра докато се чака встъпването на новия концесионер на летището, който нямаше да има право да пипа таксите през първите 10 години и с този ход на Рапонджиев държавата прави това вместо концесионера.

Конкурсът за директори

Напускането на Владимир Рапонджиев се случва паралелно с конкурса, обявен от министерството за нов директор и членове на борда. "Летище София" събра най-много кандидати, след като ведомството обяви около 20 процедури за избор на ръководства на дружествата си, което беше предвидено в Закона за публичните предприятия. В случая с членовете на борда на директорите трима се избират от министерството и двама се номинират от Агенцията за публични предприятия.

Кандидатите за аерогарата бяха 12, като един от тях беше и Владимир Рапонджиев, заедно няколко бивши директори - Христо Щерионов, който наскоро стана главен директор на ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация", и Веселин Пейков.

Към момента обаче никой от кандидатите не е бил допуснат до устната част от конкурса. "Процедурата в МТИТС е приключила, без кандидатите, представили концепция по зададената тема, да получат необходимия брой точки за допускане до интервю", съобщават от Министерство на транспорта. Предстои нова процедура за избор на трима членове на съвета на директорите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 2

    Защо?! Усеща че ще има опраскване?

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 4

    Калинката Рапонджиев беше употребен за бушон като направи услуга на новия концесионер и вдигне летищните такси вместо него. А правителството на Мутрата, разбира се, ни лук яло, ни лук мирисАло - чисти и невинни като момина сълза!

    Нередност?
  • 3
    toschuna avatar :-|
    Todor Zlatarov

    До коментар [#2] от "olga_kokoshkina":

    Най-интелигентния ,възпитан и образован човек от НСО - Владимир Рапонджиев.

    Нередност?
Нов коментар