🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавният резерв търси охрана за 20 млн. лв. за три години

За складовете на агенцията ще са нужни най-малко 412 охранители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" търси охрана за обектите си за следващите три години за 20 млн. без ДДС. Държавният резерв отговаря за съхранението и обновяването на запаси от стоки като горива, храни, лекарства и т.н., които складира в базите си.

Според изчисленията на резерва за обектите й ще са необходими не по-малко от 412 охранители, като агенцията е посочила 3 типа обекти в зависимост от необходимата за тях охрана. Поръчката е обявена през декември, като срокът за подаването на оферти вече е изтекъл.

Това се случва малко преди огромна част от дейността на агенцията да се отдели в новото държавно начинание - Държавна петролна компания, която ще получи складовете за горива.

Какво ще се охранява

Изискване към кандидатите е за последните пет години да са извършили услуга с идентични предмет и обем на настоящата. Под това се разбира да са осигурили физическа, въоръжена, денонощна охрана, както и чрез системи за сигурност и мониторинг с не по-малко от 536 броя служители на трудови договори, от които минимум 412 охранители за общо 53 обекта. Както и да разполага с поне 50 броя патрулни автомобили.

Първият тип обекти на агенцията ще има нужда от физическа, денонощна и техническа охрана. Към първата група спадат 42 обекта - бази и централното управление на агенцията. Във втория списък са обектите, за които се изисква охрана единствено чрез технически системи за сигурност, мониторинг и реакция с автопатрулни екипи. Към тази група обектите са 11. В третия списък са обектите, за които се изисква физическа, въоръжена, денонощна и техническа охрана и охрана чрез технически системи за сигурност, мониторинг и реакция с автопатрулни екипи. Към последната група са шест обекта.

На прага на държавната компания

Поръчката за охрана на базите идва малко преди новата Държавна петролна компания да започне да функционира. Зад идеята за "Държавна петролна компания" застанаха двама министри, които впоследствие бяха отстранени, тъй като се смятаха за приближени до депутата от ДПС Делян Пеевски - на финансите (Владислав Горанов) и на икономиката (Емил Караниколов). Те обявиха и намеренията да бъде изградена и верига от около 100 бензиностанции, като предприятието ще контролира и ще се конкурира с останалите частни играчи на пазара с пари от бюджета.

Вече беше обявено, че държавната компания ще струва на бюджета 50 млн. лв. за тази година. Към момента обществените поръчки все още са на сметката на държавния резерв. Наскоро беше обявена и поръчка за над 110 млн. лв. за покупка на горива за подмяна на резерва.

Все още няма коментари
Нов коментар