🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавната петролна компания ще стартира с 50 млн. лв. от бюджета

Предприятието ще контролира и ще се конкурира с останалите частни играчи на пазара с пари от бюджета

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната петролна компания, която се създава в момента, ще получи през следващата година 50 млн. лв. За 2022 и 2023 г. новият държавен мастодонт ще получи по 30 млн. лв. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане правилник за дейността на новата структура, която ще бъде с принципал Министерството на икономиката.

Създаването на Държавна петролна компания, която няма да реализира печалба и да разпределя дивиденти, е поредното държавно меганачинание на кабинета "Борисов". То беше обявено от вече бившите министри на икономиката и на финансите Емил Караниколов и Владислав Горанов, които бяха освободени, тъй като имената им се свързваха с това на депутата от ДПС Делян Пеевски. Намерението държавата да влезе на пазара на горива обаче остават, като дейността по оперирането на държавните резерви ще бъде извадена от едноименната агенция и прехвърлена към новото предприятие, като беше обявено и намерение то да развие верига от 100 бензиностанции. Предприятието на практика ще контролира и ще се конкурира с останалите частни играчи на пазара с пари от бюджета.

Какви са целите

Една от поставените цели гласи: "Подобряването на конкуренцията на пазара за горива в страната, което е от полза за крайните потребители. С изграждането на бензиностанции и данъчни складове в управление на държавното предприятие ще се гарантира пряката връзка данъчен склад - краен разпространител на горива, което ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя. С това ще се постигне предвидимост, ефективност и сигурност за потребителя, че той ще получи възможно най-ниска цена за високо качество."

Правилникът се очакваше до края на септември. В предлагания проект се предвижда управителният съвет на държавната компания да се състои от трима членове, в това число председател, изпълнителен директор и изпълнителен заместник-директор. Членовете на управителния съвет и изпълнителният директор ще се назначават от министъра на икономиката. Срещу предприятието не може да се образува производство по несъстоятелност. То ще може да учредява търговски дружества, за изграждане и експлоатация на петролни бази, бензиностанции, алтернативни горива.

То ще се финансира от държавния бюджет, приходи от дейността, дивиденти от търговските си дружества или от други постъпления, определени с нормативен акт.

Разходи по години

От доклада на министъра на икономиката Лъчезар Борисов до Министерския съвет се виждат част от сметките по години. Направени са разчети за 2020 г. и 2021 г., 2022 г. и 2023 г., като една част ще бъдат за сметка на бюджета на държавния резерв за 2020 и следващите години, а останалите ще се осигурят в рамките на бюджетната процедура за съответната година.

За 2020 г. се предвиждат разходи за декември в размер на 365 хил. лв., в т.ч. разходи за персонал 87 300 лв. и издръжка 277.8 хил лв. (материали, външни услуги, вода, горива и енергия, командировки в страната и др). Необходимите разходи за започване на дейността на държавното предприятие ще бъдат за сметка на преструктуриране на разходите по бюджета на държавния резерв и Министерството на икономиката.

Догодина се предвиждат разходи от 49.1 млн. лв. От тях 2 млн. лв. за персонал, 537.8 хил. лв. за издръжка на администрацията (материали, вода, горива и енергия, външни услуги, командировки, наеми и др.), 12 млн. лв. разходи за издръжка на петролните бази (застраховки на горивата и базите, охрана, издръжка, наеми на външни съхранители), 15 млн. лв. прираст на държавните резерви от нефт и нефтопродукти и запасите от нефт и нефтопродукти. Еднократни капиталови разходи - за обезпечаване на дейността на предприятието (компютри, многофункционални устройства, сървъри, автомобили, програмни продукти, лицензи) 821.1 хил. лв. и 18.7 млн. лв. за завършване на започналия през предходни години основен ремонт на петролните бази.

Последният компонент липсва за 2022 и 2023 г. Тогава се предвиждат разходи в размер на 29.4 млн. лв. Отново 2 млн. лв. за персонал, 440 хил. лв. за издръжка на администрацията, 12 млн. лв. адължителни разходи за издръжка на петролните бази, 15 млн. лв. за прираст на държавните резерви от нефт и нефтопродукти и запасите от нефт и нефтопродукти.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 12

    Мислех, че са се отказали от тази глупост. Това политика на дясна партия ли е?

    Нередност?
  • 2
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • + 9

    Комунизъм в действие! Оставка!

    Нередност?
  • 3
    sfl32583434 avatar :-|
    sfl32583434
    • + 4

    Да бяха направили данъчен склад, не бензиностанции

    Нередност?
  • 5
    borada avatar :-@
    Иво Бораджиев
    • + 1

    До тук е тяхната компетентност !
    Като фалира и не успее , Ще го купи Делянчо за 1$

    Нередност?
Нов коментар