🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Google отпуска 2 млн. евро за социални проекти в региона

Спечелилите кандидати ще бъдат финансирани с между 50 и 250 хил. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Google ще разпредели 2 млн. евро в социални и благотворителни проекти на организации от 11 държави в Централна и Източна Европа, включително и България. Инициативата е част от програмата на технологичния гигант Google.org Impact Challenge.

Целта е да бъдат финансирани безвъзмездно проекти в областта на дигитализацията, които да спомогнат преодоляването на тъй нареченото цифрово разделение. Кандидатстващите програми трябва да са с благотворителна цел, т.е. организациите да не печелят от тях, и да използват технологии и иновации. Може да участват организации с нестопанска цел, компании, както и академични институции от България.

Срокът за подаване на проектите започва от 20 януари и е до 1 март 2021 г. на g.co/ceechallenge, като те може да бъдат големи или малки и на всякакво ниво на подготовка. Сумите, с които ще бъдат финансирани спечелилите, ще варират между 50 и 250 хил. евро, а те получат и подкрепа от Google. Кандидатите трябва да са базирани в България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия или Чехия. Програмите трябва да покриват области като образование, обучение и нарастване на уменията в дигиталната сфера и технологиите. Те също така може да покриват непривилегировани хора и общности. Грантовете трябва да бъдат похарчени за период между 12 и 36 месеца. През изминалата година Google.org отпусна над 1.5 млн. евро индивидуално безвъзмездно финансиране на няколко благотворителни организации за проекти за повишаване на цифровите умения.

Според президента на Google Europe Мат Бритин това е първата Impact Challenge в региона. Досега е имало подобни програми в различни географски области като Африка или сфери като изкуствения интелект. Оценяването на кандидатите ще стане с помощта на панел от уважавани експерти от групата INCO, включващ хора на науката, лидери и активисти на гражданското общество от целия регион. Българският представител в него е Гергана Паси, президент на Digital National Alliance, България.

Все още няма коментари
Нов коментар