Гръцката група Loulis Mills назначи нов директор на завода си в България

Компанията купи мелницата в Генерал Тошево през 2018 г., има и планове за мощност край София

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Гръцката индустриална група Loulis Mills назначи нов изпълнителен директор на новата си фирмена база в страната - мелницата за брашно в Генерал Тошево, която купи на публичен търг през 2018 и която заработи през 2020 г. Поста заема Калин Йонов, който има управленски опит в няколко други гръцки компании.

Калин Йонов е завършил Атинския икономически университет. Над 10 години е заемал топ мениджърски позиции в балканските филиали на гръцката металургична група "Виохалко". Последните няколко години е бил изпълнителен директор на "Завод за хартия Белово". Говори свободно шест езика и този месец ще получи своята MBA диплома по "Стратегическо управление" от СУ "Св. Климент Охридски".

Досегашният изпълнителен директор на българското дружество "Лулис мел България" Димитрис Тарнарас ще поеме поста заместник-главен изпълнителен директор на групата Loulis Mills в Гърция.

6 милиона евро приходи за първата година

2020 е първата година на производствена дейност на мелницата в Генерал Тошево, която е преработила над 21 000 тона пшеница и отчита около 6 млн. евро приходи. Заетите в "Лулис мел България" са 40.

Мелницата, разположена на площ 21 хил. кв.м площ, стана собственост на Loulis Mills през лятото на 2018 г. Гръцката публична група бе единствен купувач и я придоби за 2.25 млн. евро чрез частен съдебен изпълнител, организирал публичен търг заради дългове на предишния собственик. Покупката бе финансирана със собствени средства на компанията. Капацитетът й бе увеличен от 100 на 120 тона на денонощие, а складовата база за съхранение нарасна от 4500 - на 11 500 тона пшеница. Новият собственик обяви, че тя ще обслужва българския и румънския пазар.

"След придобиването Loulis Mills инвестира в сгради, машини и съоръжения 5 млн. евро, за да постигне пълна автоматизация на процесите, което определя и сравнително малкия брой на заетите в компанията", коментира за "Капитал" Калин Йонов. Той съобщи още, че българското дружество планира да увеличи натоварването на мощностите и да достигне поне 8 млн. евро приходи през тази година.

След няколко сделки в България

Loulis Mills е семейна компания с многогодишни традиции в мелничарския бранш, която е позната и на българския пазар. През 2000 г. тя купи 75% от капитала на "Крапс мел 1" - дружество на братята Красимир и Стефан Джанкови, което държеше 55% от акциите на "Мелничен комбинат" - София. Две години преди това - през 1998 г., гръцката компания се отказа от участие в приватизационната сделка, защото не беше склонна да даде минималната цена в размер на 15 млн. долара за обявения за продажба пакет.

В крайна сметка Loulis Mills получи пълен контрол над мелничния комбинат и го преименува на "София мел", а през 2007 г. продаде 60% от дела си в него на австрийския холдинг LLI Euromills. Заедно с българското дружество австрийският холдинг купи и 60% от румънския филиал на гръцката група, като плати общо за двете компании 50 млн. евро. По-късно гръцката компания продаде на австрийското дружество остатъчните си дялове в своите мелници в Румъния и България срещу 26.1 млн. евро. Прехвърлянето на акциите стана чрез борсите в Букурещ и София.

През февруари 2017 година "Лулис мел България" обяви намерението си да изгради в Индустриална зона Божурище мелница с капацитет 150 т на денонощие и собствена база. Тогава беше съобщено, че проектът ще се изпълнява на три етапа, като инвестицията за първия е 18 млн. лева. Това намерение все още не е отпаднало от плановете на гръцката група.

От малка мелница в Епир

Loulis Mills започва от малка мелница в Епир, Гърция, преди 238 години. Днес произвежда 170 различни видове брашно и грис, както и 850 различни суровини за хлебни и сладкарски изделия. В Гърция компанията разполага с три модерни производствени мощности в Сурпи, Керацини и Тива.

За 2020 г. групата има приходи от близо 115 млн. евро. Тя осигурява работни места на 340 служители.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар