🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Shell с най-малка печалба от 20 години заради пандемията

Енергийната компания планира да повиши дивидентите през първото тримесечие

Компанията планира да увеличи дивидентите за първото тримесечие на 2021 г. с 4% спрямо предходното тримесечие.
Компанията планира да увеличи дивидентите за първото тримесечие на 2021 г. с 4% спрямо предходното тримесечие.
Компанията планира да увеличи дивидентите за първото тримесечие на 2021 г. с 4% спрямо предходното тримесечие.    ©  Reuters
Компанията планира да увеличи дивидентите за първото тримесечие на 2021 г. с 4% спрямо предходното тримесечие.    ©  Reuters

Печалбата на Royal Dutch Shell за миналата година спадна до най-ниската стойност от поне две десетилетия. Пандемията от коронавирус силно засегна търсенето на енергийни суровини в световен мащаб, въпреки че търговският бизнес на компанията помогна за смекчаването на удара върху компанията. Годишната печалба на британско-нидерландския петролен гигант е спаднала със 71% до 4.8 млрд. долара, съобщава Reuters. Добивът на нефт и газ, както и печалбите от рафиниране на суров петрол в горива рязко са намалели.

Въпреки това Shell заяви, че планира да повиши дивидентите през първото тримесечие на 2021 г. Това ще бъде второто леко увеличение, след като компанията намали изплащаните суми с две трети в началото на миналата година заради пандемията. Според анализатори резултатите на компанията като цяло не са толкова лоши, колкото са били първоначалните прогнози, особено след като британският конкурент BP отчете загуба от 5.7 млрд. долара по-рано тази седмица.

"Излизаме от 2020 г. с по-силен баланс", казва главният изпълнителен директор Бен ван Бърдън в изявление.

Акциите в Shell се сринаха през 2020 г., както и тези на конкурентите, като достигнаха най-ниското си ниво от повече от четвърт век насам. Оттогава те се възстановяват, но все още стойността им е с 40% по-ниска, отколкото в края на 2019 г., преди пандемията да удари пазарите за горива.

Американските конкуренти Exxon Mobil и Chevron отчетоха огромни загуби през 2020 г., предизвикани от продължителния спад в търсенето на енергия по време на ограниченията заради пандемията. Загубата на BP беше първата само от десетилетие насам, докато Exxon отчете огромна годишна загуба от 22.4 млрд. долара, която беше първата за компанията, откакто е публична.

Стратегия за ниски въглеродни емисии

Резултатите на Shell идват седмица преди компанията да представи своята дългосрочна стратегия за постигане на нулеви емисии до средата на века. Ръководството й ще се опита да убеди инвеститорите, че има печелившо бъдеще в свят с ниски нива на въглеродни емисии.

Компанията планира основно преструктуриране, в което да съкрати 9 хил. работни места, или над 10% от работната й сила. Реорганизацията ще доведе до допълнителни годишни икономии на стойност до 2.5 млрд. долара до 2022 г., освен съкращенията от 3 до 4 млрд. долара, обявени миналата година.

Подобно на своите конкуренти Shell отговори на безпрецедентния спад в търсенето на петрол и газ миналата година, като рязко намали разходите си. Компанията инвестира 17.8 млрд. долара в нови проекти през 2020 г., което е около 6 млрд. долара по-малко, отколкото година по-рано. Оперативните разходи бяха намалени с 12% до 32.5 млрд. долара, което подпомогна паричния поток на петролния лидер. Намаляването на разходите е важно за плановете на Shell да се насочи към възобновяемата енергия, където маржовете обикновено са по-ниски от тези за изкопаемите горива. Компанията залага на своя опит в търговията с електроенергия и бързия растеж на пазарите на водородни и биогорива и обръща гръб на петрола.

По-добре при бензиностанциите

Въпреки спада от 28% в продажбите на горива през миналата година коригираните печалби на Shell от търговия и маркетинг, включително и продажбите в глобалната им мрежа от над 45 хил. бензиностанции, са спаднали само с 3% до 4.6 млрд. долара. Но в същото време паричният поток на Shell е спаднал с близо една пета спрямо 2019 г. Съотношението между дълг и собствен капитал се е повишило до 32% от 29%, надхвърляйки целите на компанията.

Печалбата на Shell за четвъртото тримесечие е спаднала с 87% спрямо година по-рано до 393 млн. долара, което е доста под прогнозираните от анализаторите 597 млн. долара. Ниските цени на втечнения природен газ, по-ниското производство и слабите маржове на рафиниране са сред основните причини за по-лошия резултат.

Нетният дълг в края на четвъртото тримесечие се е увеличил с около 2 млрд. долара в сравнение с предходното тримесечие до 75.4 млрд. долара. Shell намали стойността на своите петролни и газови активи с още 2.7 млрд. долара, след като вече ги сви със 17.8 млрд. долара миналата година.

Все още няма коментари
Нов коментар