Toyota се е запасила с чипове за 4 месеца и очаква по-добри резултати

Японската автомобилна компания прогнозира печалбата й да нарасне с 54%

Автомобилната индустрия продължава да се бори с недостиг на чипове от края на миналата година.
Автомобилната индустрия продължава да се бори с недостиг на чипове от края на миналата година.
Автомобилната индустрия продължава да се бори с недостиг на чипове от края на миналата година.    ©  Reuters
Автомобилната индустрия продължава да се бори с недостиг на чипове от края на миналата година.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Toyota Motor обяви, че разполага със запас от чипове, който е достатъчен за производството в рамките на до четири месеца. Японската компания не очаква глобалният недостиг на чипове да засегне производството им веднага и поради това прогнозира ръст на годишната печалба с 54% - повече от първоначалните очаквания. За разлика от други производители на автомобили като японските им конуренти Nissan и Honda, които бяха засегнати от недостига на полупроводници, Toyota увеличи производството си за фискалната година, приключваща през март, съобщава Reuters.

"В близкото бъдеще не очакваме спад в обема на производството поради недостиг на чипове, но виждаме потенциалните рискове от недостиг на чипове", заяви главният финансов директор Кента Кон. Според него компанията е наясно, че недостигът на чипове в световен мащаб може да продължи до лятото, въпреки че ситуацията може да се реши и по-рано. На въпроса защо въздействието върху Toyota е по-ограничено в сравнение с това върху конкурентите, Кента Кон отговори, че компанията непрекъснато предоставя своите краткосрочни и дългосрочни планове за обем на производството на доставчиците си.

Автомобилната индустрия продължава да се бори с недостиг на чипове от края на миналата година насам. Една от причините за задълбочаването на проблема са санкциите, наложени от бившата американска администрация върху китайските фабрики за чипове.

Но производителят на кросоувъра RAV4 SUV и хибрида Prius заяви, че очаква да продаде 9.73 млн. автомобила тази година. Това е с 3.3% повече спрямо предходната прогноза от 9.42 млн., но все още е по-малко от произведените през миналата година 10.46 млн. автомобила.

За финансовата година, приключваща на 31 март, Toyota очаква рекордна оперативна печалба от 2 трлн. йени (19.13 млрд. долара) - много повече от предходната прогноза от 1.3 трлн. йени и много над средната прогноза за печалби от 1.542 трлн. йени според 23 анализатори, показаха данни на Refinitiv.

Все още няма коментари
Нов коментар