🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нискотарифната Wizz Air открива лятна база в Бургас с полети до 14 града

Линия до морското летище през лятото ще има и румънски превозвач

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на очакванията за започващо възстановяване на авиацията и туризма през тази година след кошмарната 2020 г., нискотарифната компания Wizz Air обяви в четвъртък, че ще отвори сезонна база през лятото на летище Бургас. Така от и до морския град ще се изпълняват общо 14 маршрута, седем от които нови и с капацитет 200 хил. места. Новината е важна за морския туризъм, доколкото полетите са основно до държави, от които идват най-много почиващи в България. В четвъртък от изявление на бургаския кмет Димитър Николов стана ясно, че през сезона ще има нискотарифни полети и до Румъния.

Нови морски маршрути

През лятото Wizz air отваря сезонна база на летище Бургас, където ще бъде базиран самолет Airbus A320 в периода 10 юни - 12 септември, съобщи пред журналисти директорът "Корпоративни комуникации" в компанията Андреш Радо. Така превозвачът ще лети от 14 града до Бургас в девет държави. Седем от маршрутите са нови - Дортмунд (Германия), Тел Авив (Израел), Познан (Полша), Айндховен (Нидерландия), Ливърпул (Великобритания), Киев (Украйна) и Турку (Финландия) с общ капацитет от 200 хил. седалки, стана ясно от думите на Радо. Първите полети за тях ще бъдат в периода 10-13 юни.

В по-общ план от и до Бургас Wizz Air ще има най-много маршрути до Полша - те са до столицата Варшава и градовете Познан, Катовице и Вроцлав. С повече от една дестинация е и Великобритания с полети до Лондон, Ливърпул и Шефийлд. Oт Варна компанията лети до 21 града, най-много от които в Германия. Oт София дестинациите са 32 в 18 държави. По думите на Радо от стъпването си досега в България през 2005 г. Wizz Air е обслужила общо 18.7 млн. пътници по 58 линии.

И румънски нискотарифен превозвач отваря линия до Бургас

Малко по-късно в четвъртък кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че от града ще има полети и с нискотарифен превозвач до Румъния. Става дума за линия до Клуж Напока, която ще бъде изпълнявана от компанията Blue Air от 20 юни. Според Николов компанията е определила града като "стратегически пазар" при предварителни срещи. На този етап няма информация от дружеството за интереса му към България.

Също така изглежда, че няма сериозен интерес към линии до Бургас извън най-силните месеци от летния сезон, независимо че общините в региона са създали и фонд, с който да подпомагат такива полети чрез рекламни кампании. Последно заявка за такива даде нискотарифния превозвач RayanAir, който разкри база в Бургас през 2018 г., но в крайна сметка не отвори целогодишни линии. Година по-късно компанията закри и базата си.

Първи очаквания за пробуждане

Новината за новата база в Бургас е глътка въздух за морския туризъм, който през миналото лято завърши с рекорден спад на приходите от около 60% според данните на Националния статистически институт и около 70 на сто според оценки на различни туристически организации.

На фона на смятаната за най-тежка в историята на международните пътувания 2020 г., световната туристическа организация към ООН прогнозира, че през тази година ще започне постепенно възстановяване на сектора, което ще е по-видимо във второто полугодие. Факторите за това са няколко: желанието на хората да пътуват след месеци на затворени граници, започналата ваксинация, както и въведените различни мерки за осъществяване на почивки в условията на коронавирус пандемия. Oчакванията обаче са, че възстановяването до предкризисни нива на туризма ще отнеме между 2.5 и 4 години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    В същото време обаче, на все още държавното летище в София, авиокомпании като Ryanair и Eurowings закриха редовни линии до Хамбург и Дюселдорф.

    Нередност?
Нов коментар