🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нискотарифните Wizz Air и Ryanair започват полети между Пловдив и три държави

През зимата до летището в града ще има и чартъри от Израел

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Двата нискотарифни авиопревозвача Wizz Air и Ryanair ще изпълняват полети между три държави и пловдивското летище всяка седмица през зимaта, които започват от днес и ще се увеличат с наближаването на коледните празници и ски сезона. Новината освен за пътуванията на българи и гости до града е важна и за курорта Пампорово, доколкото част от дестинациите са във Великобритания и Ирландия, които са традиционни пазари за българския ски туризъм.

На фона на очертаващата се поредна трудна година за туризма в зимното разписание на пловдивското летище има още една "добра новина"- по време на активния сезон между януари и март има заявени чартърни полети от и до Тел Авив от израелската авиокомпания Arkia.

Wizz Air с дебют в Пловдив

След като през тази година Wizz Аir отвори за първи път сезонна база през лятото в Бургас, от тази есен компанията стъпва и на пловдивското летище. От днес, 3 ноември, компанията започва да изпълнява полети до Великобритания и Германия, сочи зимният график на пловдивското летище. В дните понеделник, сряда и петък Wizz Air ще лети до Лондон Лутън, във вторник и събота до Меминген/Мюнхен и до Дортмунд - сряда и неделя, се казва в информацията.

Новината за добавянето на Пловдив към градовете в България, до които Wizz Air лети, беше обявена през лятото. Компанията стъпи в България през 2005 г., като изпълнява и маршрути до летищата в София, Варна и Бургас. През пролетта от дружеството съобщиха, че от идването си в страната компанията е обслужила 18.5 млн. пътници по 58 линии.

Ryanair с два маршрута до Великобритания и Ирландия

През тази зима и Ryanair ще изпълнява седмични полети от и до Пловдив. От ноември компанията ще пътува до летище Лондон (Станстед) в понеделник и петък, а от декември към тях ще бъдат добавени и такива през сряда. Компанията планира и нов маршрут до ирландската столица Дъблин, като полетите ще започнат да се изпълняват от 18 декември. Те ще бъдат два пъти седмично в дните вторник и събота, става ясно от информацията на пловдивското летище.

Ryanair има много полети от и до София, а през 2018 г. откри база и на бургаското летище с 11 линии. Година по-късно обаче превозвачът спря програмата си до морето.

Пореден сезон на изпитания

Новината за полетите на нискотарифните авиокомпании е глътка въздух за зимния туризъм, който в условията на пандемия и растящи разходи за електроенергия се готви за пореден труден сезон. След като през миналата зима големите ски курорти Банско, Боровец и Пампорово завършиха с кошмарно намаление между 50 и 70%, сега очакванията са малко по-позитивни, но неизвестните продължават да бъдат много.

На този етап не е ясно при какви здравни мерки ще работи българският туризъм, както и дали заради много случаи на заболявания от COVID и ниска ваксинация в страната други държави няма да въведат рестрикции при пътувания до България. Същевременно хотелиерите и собствениците на ски инфраструктура в курортите ще понесат и тежестта на поскъпването на електроенергията и други разходи, а през тази година основните конкурентни дестинации в ски туризма в Европа вече обявиха, че ще посрещат туристи за разлика от предходния сезон, когато в голямата си част те бяха затворени.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Каква гротеска и абсолютно ненужни са надписите на руски на пловдивското летище, които са едно към едно еднакви с българските, но само и само да има надписи на руски, въпреки че няма НИКАКВИ руски туристи!

    Нередност?
Нов коментар