🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Credit Suisse губи 4.7 млрд. долара от Archegos

Двама от управителите в инвестиционния клон на банката се оттеглят от позициите си в отговор

Инвеститорите имат опасения за измама    ©  Jan Huber
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Credit Suisse очаква официално загуби около 4.7 млрд. долара, свързани с хедж фонда Archegos, който през миналата седмица беше принуден да продава акции на няколко компании заради т.нар. маржин кол. Швейцарската банка беше неин частен брокер, а цялата история донесе и сътресения в мениджмънта й. По данни на Bloomberg заради Archegos банката е продала акции за 2.3 млрд. долара на свързани с хедж фонда - ViacomCBS, Vipshop Holdings и Farfetch.

Credit Suisse обяви промени във висшия си мениджмънт заради понесените загуби. Компанията ще спре бонусите за служителите си, ще замрази вдигането на дивидентите и ще преустанови обратното изкупуване на акциите си. Заради фалита на Archegos ще пострадат и крайните финансови резултати на банката за първото тримесечие - очакваната загуба е около 900 млн. франка (960 млн. долара), посочва Financial Times.

Проблеми от началото на месеца

Credit Suisse понесе загуби в началото на март, когато и Greensill Capital, компания за финансови услуги, подаде документи за несъстоятелност. Greensill Capital, която оперираше в Австралия и Великобритания, управляваше фондове на Credit Suisse, но компанията обяви на 8 март, че изпада в несъстоятелност, след като няколко месеца по-рано германският регулатор BaFin започна разследване по въпроса, а Bloomberg съобщи, че компанията вече е в технически фалит, след като не може да изплаща лихвите по кредитите си. Според Credit Suisse загубите на банката и нейни клиенти, свързани с фондовете на Greensill Capital, може да достигнат над 3 млрд. долара

Втори удар

Няколко седмици по-късно Credit Suisse отново понесе загуба. Този път от САЩ, където американският хедж фонд Archegos фалира, след като не успя да покрие нужния маржин върху позициите си в няколко медийни компании. Archegos, която разполага с около 4 млрд. долара капитал, търгува с 5 пъти повече благодарение на ливъридж, предоставен от Credit Suisse, Nomura, JP Morgan и други инвестиционни банки, но когато сривът в цените на акциите на медийните компании се случва (на 23-ти март), американските банки бързо ограничават загубите си, докато японската Nomura и швейцарската Credit Suisse се задействат по-късно. Загубите за банките, предоставили капитал на Archegos, се очертава да са около 20 млрд., като само за Credit Suisse е 4.7 млрд. според данни на швейцарската банка.

Твърде късна реакция

Огромните загуби доведоха и до промени в управлението, тъй като някои банки са реагирали по-бавно от други, което е довело до нарастването на загубите в огромни пропорции. Първите жертви в Credit Suisse са Браян Чин, главен изпълнителен директор на инвестиционното поделение на банката, и Лара Уорнър, главен риск мениджър. "Управлението на банката ще пострада, но основната вреда е за акционерите, които трябва да приемат по-нисък дивидент и спиране на обратното изкупуване на акции", коментира Майкъл Кунц, анализатор в Zuercher Kantonalbank. "С оглед на уязвимостта на банката към риска (...) не ни се струва подходящо да препоръчваме инвестиции в ценните книжа на CS Group", добави той пред Reuters.

Съмнения за измама

Междувременно японската Nomura и Credit Suisse ще са обект на разследване относно загубите, допуснати от Archegos, тъй като няколко инвеститори се съмняват в практиката на банките. Разследването се отнася до това дали двете банки или някои от техните служители и директори са участвали в измами с ценни книжа или други незаконни бизнес практики, свързани с американския хедж фонд. Неговия създател Бил Хуанг се споразумя (срещу заплащане над 40 млн. долара) със SEC през 2013 г. по обвинения за търговия с вътрешнa информация. "Nomura има още много да учи от другите компании как да контролира и ограничава загубите", сподели Хидейасу Бан, анализатор в Jefferies в Токио. "Трудно е да се отрече, че висшето ръководство носи отговорност за случилото се", добави анализаторът по темата пред Fortune.

Все още няма коментари
Нов коментар