Истински зомбита

Кредитирането на нерентабилни компании забавя възстановяването в Европа, смятат икономист

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зомбитата са плод на въображението и изображението. Най-често се срещат във филмите на ужасите или фентъзи романите, в които се реанимира тяло чрез различни методи, най-често магия. Съществуват обаче и истински зомбита. Икономистите използват термина, за да обозначават компании, които имат проблеми с изплащането на дълговете си и зависят от кредити, за да поддържат бизнеса си над водата.

Терминът "зомби компания" произлиза от кредитирането в Япония по време на стагнацията от 90-те години на миналия век. Икономистите определят за такава компания, която до голяма степен е изоставена от инвеститорите и може да остане в бизнеса само чрез заеми от банки или чрез издаване на повече облигации, като така пак увеличава кредитите си.

С други думи, зомби компаниите са бизнеси, чиито приходи не са достатъчни, за да покрият главницата по кредитите си и те стигат само колкото да обслужва лихвите по тях. Това означава, че докато получава нов кредит, компанията няма да фалира. По този начин нерентабилни фирми остават на пазара, вместо да излизат от него чрез поглъщане или фалит. Този проблем привлича все по-голямо внимание в обществения дебат в условията на пандемията от коронавирус.

Негативните ефекти

Проблемът е, че кредитирането на зомби компаниите не води до преструктуриране и забавя възстановяването, тъй като пречи на преразпределението на активите от дружества с ниска производителност (зомбита) към такива с висока производителност. Кредитирането на зомби фирмите може да навреди на здравите компании по два начина.

Първо, намалява потокът от банков кредит, който е на разположение за здравите фирми, ако предлагането на заеми е ограничено. Второ, отпускането на заеми на нежизнеспособни фирми е равносилно на предлагане на субсидии, които увреждат конкуренцията на пазара. Докато обширното и безразборно кредитиране може да бъде разумен отговор в най-тежката фаза по-време на криза като пандемията от коронавирус, финансирането на зомби компании, възникнало в резултат на кредитните гаранции и мерки, може да забави възстановяването по време на икономическия процес на оздравяване.

Пандемията през последната година даде допълнителен тласък на дебата за нарастващия брой на т.нар. зомби фирми. В условията на корона кризата проблемите в корпоративния сектор значително нараснаха, а правителствата се стремят да им противодействат чрез огромни фискални мерки за подкрепа на бизнеса.

Почти всяка пета публична компания в САЩ е зомби, според данни на Deutsche Bank Securities.

Усилията на Федералния резерв на САЩ за борба с въздействието на коронавируса върху икономиката може по невнимание да дадат възможност на все по-голям брой компании да останат в това полумрачно състояние.

И докато се умножават "ходещите мъртви" в корпоративния свят, някои анализатори се притесняват, че източването на живота от здравите части на икономиката става с все по-бързи темпове.

Почти всяка пета публична компания в САЩ е зомби, според данни на Deutsche Bank Securities. Това е удвояване в сравнение с 2013 г. и нараства драстично от края на 90-те години, когато почти няма полумъртви компании. Банката за международни разплащания (Bank of International Settlements) също излезе с проучване през миналата година, в което показва рязък ръст на зомби-компаниите. Използвайки данни на нефинансови компании от 14 държави с напреднали икономики, от банката отбелязват с безпокойство нарастването на дела на зомби- фирмите, определени като нерентабилни фирми с ниска оценка на фондовия пазар, от 4% в края на 80-те до 15% през 2017 г.

"Тези зомби фирми са по-малки, по-малко продуктивни, с по-голям ливъридж и инвестират по-малко във физически и нематериален капитал. Техните резултати се влошават няколко години преди зомбирането и остават значително по-лоши от тези на не-зомби-фирмите през следващите години", споделят в анализа си икономистите на банката. От институцията допълват, че с течение на времето около 25% от зомби компаниите ще излязат от пазара, докато 60% се реанимират от статута на зомбита, но "възстановените зомбита се представят по-слабо в сравнение с фирми, които никога не са били зомбита и те са изправени пред голяма вероятност да се върнат в статус на зомбита".

Много страни приеха строга политика на блокиране, за да се справят с разпространението на пандемията от ковид-19, принуждавайки фирмите от несъществени сектори да прекратят напълно дейността си. Дори когато тези ограничения бъдат премахнати, икономическата активност ще остане под потенциала за продължителен период от време в няколко сектора. Загубата на приходи и по-ниската производителност може да тласне платежоспособни, но неликвидни фирми до фалит. Отговорът на много правителства беше да създадат схеми за кредитни гаранции за банкови заеми, особено за малки и средни предприятия. Според доклад на ОИСР към 20 април 2020 г. 52 от 54-те разглеждани държави са създали някаква форма на държавна финансова подкрепа за малки и средни предприятия.

Ясно е, че избягването на фалита на платежоспособни фирми поради недостиг на ликвидност е правилно решение в острата фаза на кризата. В тежката ситуация обаче значителни средства текат и към "зомбитата". Според Bloomberg към края на миналия ноември "зомбитата" в САЩ по време на пандемията са набрали над 1 трлн. долара кредит, с което общите им задължения достигат близо 2 трлн. В списъка на агенцията за такъв вид компании попаднаха дори такива имена като Boing, Delta Airlines и други гиганти от затруднени сектори на икономиката, като според медиата от началото на пандемията над 200 компании (от 3 хил. от най-големите публични американски дружества) са се превърнали в зомбита.

Най-много в англосаксонските страни

Проучванията показват, че в различните държави броят на зомби компаниите варира в зависимост от това до колко са стимулирани компаниите да излизат на пазара. Проучване на Английската централна банка показва, че делът на тези фирми е най-висок в англосаксонските страни. Австралия и Канада регистрират най-висок дял през 2017 г., вариращи около 30% от всички, в Обединеното кралство и САЩ броят им е близо 20%. В тази група страни, с изключение на Австралия, акциите на зомбита продължават да нарастват вследствие на голямата финансова криза от 2008 г. В континентална Европа делът на тези проблемни фирми е по-нисък - варира от 10% до 15%, и остава без промяна или е спаднал след кризата от 2008 г. Изключение прави Франция, където делът се е удвоил повече от последната финансова криза досега. Също така в Япония, "родината" на тези дружества, в момента делът им е нисък - около 3%. Според анализите това се дължи на почистването и рекапитализацията на японския банков сектор в началото на века.

В края на годината към страните трябва да започнат да се насочват и парите от възстановителния фонд на ЕС, но ЕЦБ и към настоящ момент оказва подкрепа на бизнесите в Европа. За последния месец ЕЦБ е закупила корпоративни облигации от еврозоната на стойност от над 6.6 млрд. евро, като общият баланс на ЕЦБ в корпоративни облигации надхвърля 250 млрд. евро. От огромно значение е повече пари да бъдат предоставени на здрави фирми, защото кредитирането на дружества, които не могат да изплатят главницата си, води до по-ниска продуктивност и производителност. "Кредитирането в еврозоната след кризата от 2011 г. е една от основните причини за ниския растеж в Европа през миналото десетилетие", показва заключението от проучване на Английската централна банка. Ако Европа иска да настигне САЩ по икономическо възстановяване, трябва да се промени.

Все още няма коментари
Нов коментар