🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирмите в енергетиката и текстила са с най-висок кредитен риск в България

Според местния екип на френската Coface икономиката ще нарасне с 4% през 2021 г. в унисон с тенденцията в региона

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След икономическия спад от 4.2% вследствие на коронавируса през миналата година българският БВП ще отбележи ръст от 4% през 2021 г., прогнозират експертите на "Кофас България" - местният клон на френската Coface, която анализира, застрахова и управлява корпоративни рискове на бизнес контрагенти. Очакваният растеж в България е в унисон с общите нагласи за региона на Централна и Източна Европа, като в Румъния например очакваният ръст е от 4.2%, в Чехия е 3.6%, а в Унгария - 5.3%. Страната обаче е последна по темп на ваксинации, което е голям риск пред прогнозата.

От Coface отбелязват ръст на откритите производства по несъстоятелност през 2020 г., а фирмите с най-висок кредитен риск са тези в енергетиката и текстила, показва анализът на компанията.

Годината на зомби компаниите

Според статистиката на Coface откритите производства по несъстоятелност през 2020 г. нарастват с 4% до 514 в България, а обявените в несъстоятелност фирми - с 21% до 488. Числата обаче не са показателни, отбелязва управителят на "Кофас България" Пламен Димитров, заради големите пропуски в законодателната рамка за несъстоятелността - проблем, често посочван и в доклади за страната от международни институции като МВФ и ЕК. А и годишният брой расте от 2017 г. и без пандемията.

Интересен обаче е спадът на несъстоятелности, отчетен през периода януари-февруари на 2021 г. спрямо началото на миналата година. Това се дължи на фискалните стимули, които държавите по света отделят, помощите за плащания за заплати, отлагането на плащания по кредити, отбелязва Пламен Димитров. Той допълва, че продължителните помощи са довели до образуването на зомби компании в България и по света.

"Ще видим тези компании в момента, в който спрат държавните помощи. Очакваме това да се случи във втората половина на 2021 г.", коментира Пламен Димитров. Очакванията на "Кофас България" са несъстоятелностите да нараснат значително през 2021 г., защото ще поемат част от зомби компаниите.

Висок риск: Енергетика и текстил

През първото тримесечие на 2021 г. най-рискови сектори в България са енергетиката, текстила и транспорта, показва анализът на "Кофас България". В енергетиката рисковете са предимно политически, фактор е и липсата на такива регулации, каквито са налични в другите държави от региона, отбелязва Пламен Димитров.

В другия високорисков сектор в страната - текстила, се има предвид потреблението му. "Спадът на потреблението е драстичен. Хората не ходят на работа, не си купуват дрехи и това се отрази пагубно на този бизнес", коментира Димитров. Една добра новина за България е, че експортноориентираните фирми в сектора в България започват да се възстановяват, става ясно от анализа на "Кофас". Това се дължи на разрушените търговски връзки с близкия и далечния изток, които позволяват на България да се позиционира като алтернатива на чуждите пазари.

Възстановяването и ваксините

Като цяло възстановяването в България се движи с темпове, сходни на тези в останалите държави в региона. При търговията на дребно и промишлеността то е по-слабо в сравнение с други страни, но пък безработицата е най-ниската.

Голям препъникамък за очаквания 4% ръст на БВП тази година обаче може да е темпът на ваксинация - най-слабият в региона. Ако темпът не се ускори, икономиката ще продължи да бъде в риск от ограничения, което ще се отрази негативно на производителността и на процеса по възстановяване като цяло, посочват от Coface.

Известен риск може да дойде и от нивото на дълга - традиционно една от силните страни на България, през последната година той нарасна от 20.2% в края на 2019 г. до 25.3% година по-късно по данни на БНБ. Очакванията на "Кофас" - а и самите параметри в бюджета за следващите години, са нивото да продължи да расте. Това е тенденция не само в България, но и в Западна Европа, където дългът е даже значително по-висок. Управителят на "Кофас" Пламен Димитров обаче предупреждава, че ниският дълг на България е един от факторите, който компенсира други проблеми в страната (като корупция, неефективни публични услуги, липса на квалифицирани кадри, сива икономика).

Все още няма коментари
Нов коментар