Volkswagen отчита спад на печалбата заради кризата с полупроводници

Компанията не успява да произведе достатъчно автомобили, за да отговори на възстановяващото се търсене

Херберт Диес    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Германската автомобилна група Volkswagen отчете близо 400 млн. eвро по-ниска оперативна печалба за третото тримесечие спрямо същия период на миналата година заради недостига на чипове в производството на коли. Приходите на компанията за периода са 56.9 млрд. евро, спад с 4% спрямо година по-рано, а оперативната печалба се свива до 2.8 млрд. евро, с 12% по-малко от година по-рано. Други големи производители като Stellantis и General Motors също отчитат загуби, пише Reuters.

Маржът също се свива до 4.9% при поставена цел 7.5%. Общо приходите за първите девет месеца са 186.6 млрд. евро, а очакванията на компанията са оборотът за цялата година да надхвърли този от миналата година - 222.84 млрд. евро.

Недостигът на полупроводници води до забавяне на производството на автомобили тази година, като по данни на UBS световният капацитет е спаднал с 18% за третото тримесечие. За периода юли - септември Volkswagen е произвела 1.6 млн. автомобила спрямо 2.4 млн. за миналата година. Продажбите им за този период също са по-ниски, съответно 1.8 млн. спрямо 2.6 млн. бройки.

"Резултатите за третото тримесечие показват за пореден път, че трябва систематично да продължим подобряването на производителността", коментира Хърбърт Дийс, изпълнителен директор на Volkswagen.

Въпреки световния недостиг на полупроводници компанията продължава плановете си след време да се превърне в най-големия доставчик на електрически автомобили, като през последното тримесечие са успели да доставят 122 100 електрически автомобила, двойно повече от същия период на миналата година.

Нови конфликти в компанията

Финансовият отчет на компанията бе публикуван насред нов конфликт между ръководството и профсъюза на Volkswagen, който представлява мнозинството от германските работници на гиганта.

В сряда работниците обвиниха Дийс, че отказва да се срещне с тях и че планира среща с американски инвеститори, вместо да се яви на събрание на синдиката. По-късно същия ден източници, близки до изпълнителния директор, съобщиха, че Дийс е решил да се откаже от другите си ангажименти и да се присъедини към събранието на профсъюза, пише Financial Times.