НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Dynamics 365 Business Central вече е наличен и в България

Облачната версия на популярната Microsoft система за управление на бизнеса вече се предлага и на българския пазар

Dynamics 365 Business Central вече е наличен и в България
Dynamics 365 Business Central вече е наличен и в България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните две десетилетия облачните услуги направиха възможни много от иновациите в продукти и услуги. Наличието на изчислителен ресурс по всяко време, от всяко място и винаги с необходимия капацитет промени бизнеса. Проучванията и опитът потвърдиха, че организациите, които по-рано са започнали процеса на дигитална трансформация, имат по-високи нива на производителност, създават повече иновации, и осигуряват по-добре платени работни места в сравнение с други организации. В конкретния случай "иновация" се отнася до подобряване на качеството на продуктите или услугите с цел генериране на по-добри резултати. Microsoft продължава да върви по пътя на трансформацията, за да помогне на служителите и организациите да постигнат повече.

Dynamics 365 Business Central е едно от решенията, които помагат за това.

Българският пазар има много голям потенциал - перфектно географско положение за икономическо общуване. Страната върви по пътя на дигитализацията и вече постига значителен напредък. България разполага с голям ресурс от добре образовани хора и обещаващи висшисти, специализирани в ИТ сектора. България е дом на силни софтуерни компании, които предоставят услуги на водещите световни марки. Има няколко стартъпа, които са създадени в България и са добре познати на света. Ако успее да използва пълния си потенциал и технологията, страната със сигурност може да се превърне в новия дигитален хотспот на Европа.

Развиването на малките и средни предприятия (МСП) е ключово за всяка държава, защото именно те са двигателят на икономиката. Dynamics 365 Business Central е предназначена именно за малките и средни предприятия, за да им помага да постигнат повече.

Dynamics 365 Business Central е облачно решение за управление на бизнеса, подходящо за малки и средни компании. Системата свързва всички звена в компанията е една интегрирана среда, улеснява комуникацията, спестява време и подпомага взимането на по-добри управленски решения.

Dynamics 365 Business Central помага на компаниите да интегрират своите финансови, търговски и производствени и оперативни отдели. С Business Central мениджърите имат точен и навременен поглед на състоянието на бизнеса. Системата оптимизира бизнес процесите, подобрява взаимодействието с клиенти и улеснява процеса на вземане на решения. Business Central свързва служителите и прави обмена на информация в организацията по-лесен. Помага за откриването на различни тенденции, предотвратява проблеми и осигурява отлично потребителско изживяване, което е достъпно и сигурно на всички използвани устройства. Business Central предоставя на потребителите и детайлни анализи с възможност за разрез по различни аналитичности, които потребителите могат да персонализират.

Добрата новина е, че Dynamics 365 Business Central е вече налична в България и трима партньора са готови да помогнат за нейното внедряване - FTS, Intelligent Systems и "Тим ВИЖЪН България".

Като партньори сте имали възможност да работите с Dynamics 365 Business Central, какъв е вашият опит?

Калин Цветанов, изпълнителен директор на Intelligent Systems:

Dynamics 365 Business Central не е нещо ново за нашата компания. Повече от 17 години проследяваме развитието на продукта и всяка нова негова версия е живяла собствен живот, както при нас, така и при нашите клиенти. Той е и основна част от нашето портфолио с 60% дял и повече от 450 клиента. Новата облачна версия Dynamics 365 Business Central вече обслужва компании в над 50 страни по света и преди да стане налична за България, специалистите ни имаха възможността да внедрят решението на чужди пазари. От опита ни можем да споделим, че облачната версия на ERP системата допълнително оптимизира управлението на ресурсите в една компания, като й предлага гъвкавост да използва толкова колкото е необходимо за обема на дейността й.

По време на пандемията от COVID-19 бяхме свидетели на това как Dynamics 365 Business Central отговори на необходимостта на бизнеса от осигуряване на непрекъсваемост на оперативните процеси, независимо от местонахождението на служителите.

Станимир Костов, изпълнителен директор на "ФТС Груп":

"ФТС България" има дългогодишен опит с Dynamics 365 Business Central в много индустрии, но това, което особено ни отличава, е опитът ни с облачни решения за управление на бизнеса. Преди около 5 години Цанка Маркова, управител на "ФТС България" се върна от годишната конференция на Microsoft във Вашингтон и на въпроса "Какво ново?", отговорът ѝ беше "скоро всичко ще бъде в облакa и ако до 5 години не помогнем на нашите клиенти да трансформират бизнеса си към облачни решения, след още 5 - няма да сме в бизнеса, какъвто го познаваме." Тогава Microsoft обяви стратегията си Cloud First, която я направи най-голямата компания в света. Още тогава поставихме началото на стратегията на "ФТС България" за Cloud трансформацията и днес можем да се похвалим с най-доброто постижение в региона - делът на Cloud бизнеса ни е над 60% от общите ни приходи. Това се дължи на успехите ни с Dynamics 365 Finance & Operations (AX/Axapta), Power BI и многото инсталации на Dynamics NAV и Dynamics 365 Business Central в Azure. Разбира се, пътят не е извървян до край, процесът на трансформация продължава, а наличието на Dynamics 365 Business Central като облачна услуга на Microsoft ще го ускори значително, давайки достъп и на малките и средни фирми до всички иновации в областта на системите за управление на бизнеса.

Росен Караиванов, управител на "Тим ВИЖЪН България":

"Тим ВИЖЪН България" реално е първата компания, започнала още през 1999 г. да внедрява непознатото до тогава на българския пазар ERP решение Navision Financials, предшественик на Dynamics 365 Business Central. Опитът ни с него обхваща над 22 години и се простира над всичките превъплъщения на системата, та до най-актуалната ѝ "облачна" разновидност. През годините сме имали възможност да превърнем ERP решението в корпоративна система за управление на компании от почти всички сфери на икономиката и отново виждаме как тя решава проблеми и открива нови възможности за бизнеса.

Преди навлизането на Dynamics 365 Business Central Cloud в България имахме възможност да внедрим системата при клиенти извън страната, което беше ценен опит и ни помогна да приспособим методологията си към особеностите на облачното решение. Българските компании оцениха по достойнство всички предимства, които може да им осигури Dynamics 365 Business Central Cloud и само месец след представянето му на нашия пазар вече работим по няколко проекта за внедряване на това решение.

Какво бихте посочили като полза, която компанията получава? Моля, дайте реални случаи за пример.

Станимир Костов, изпълнителен директор на "ФТС Груп":

Преди няколко години имахме среща с управителя на една компания, който ни разказа следното: "Имаме система, която ни върши работа, но от време на време спира да работи. Тогава се обаждам на младежа, който я поддържа и провеждаме следния разговор: - Сървърът работи ли? - Аз как да разбера?
- Отиди до сървърното помещение, виж дали свети и дали издава шум. - Да, шуми и свети. - Добре, в такъв случай трябва да дойда и да проверя, но тъй като в момента съм зает с друг проблем, ще мога да го направя утре". Управителят завърши с "Искам система, която да е в облака и някой друг да се грижи за това да работи непрекъснато. Не искам да проверявам дали сървърът шуми и свети, а просто да знам, че винаги работи. Би било чудесно, ако мога да плащам месечно за това, което ползвам, вместо да се налага да инвестирам голяма сума още в началото. Важно е да е система, разработена от глобална компания, която да ми осигури непрекъснатост на услугата и да има средства, за да я развива. Това ще ми гарантира, че системата се ползва от хиляди фирми по света и има много хора, които я познават и могат да ми помогнат, ако се наложи."

Dynamics 365 Business Central Cloud (като облачна услуга) ви дава всичко това на момента и на съвсем достъпна цена. Не случайно, всеки месец близо 1000 нови компании по света се присъединяват към общността на използващите Dynamics 365 Business Central Cloud.

Калин Цветанов, изпълнителен директор на Intelligent Systems:

Решението за миграция към облачното решение е улеснено от нулевата инвестиция в инфраструктура, както и предимството да се използва винаги най-новата версия на продукта. Така компаниите в много по-ранна фаза на развитието си имат възможността да стъпят на една модерна платформа, която ще расте заедно с бизнеса им. През 2020 г. с белгийския ни офис се свърза световен лидер в автомобилния бранш. Компанията търсеше цялостна платформа от бизнес решения, чрез която да обедини всички звена и да автоматизира много от процесите. Екипът ни внедри облачната версия на Dynamics 365 Business Central, CRM решението Dynamics 365 Sales, платформата за данни и приложения Power Apps и системата за бизнес анализи Power BI, като ги интегрира в една екосистема. За щастие, в облака интеграцията се случва много по-лесно в сравнение с решения на собствен сървър. Към днешна дата клиентът ни се възползва от множество подобрения в управлението на бизнеса си, сред които автоматизирани процеси, пълна синхронизация на данните, лесен и бърз достъп до всякакви справки, взаимосвързаност между отделите от всяка локация. Чрез проектите ни в чужбина като споменатия, успяхме да изградим добри практики при внедряване на бизнес софтуер в облака и сега сме готови да ги приложим и в работата си с българските компании.

Използването на облачната версия на D365 Business Central е облекчение както за IT персонала, така и за мениджмънта, който може да се фокусира върху основната дейност на своята компания. В допълнение поради подобрената защита на данните решението помага на компаниите да решат проблема с непрекъснатите кибератаки към корпоративните инфраструктури, които по мои наблюдения зачестиха.

Росен Караиванов, управител на "Тим ВИЖЪН България":

Предимствата на облачните софтуерни системи са многобройни и добре познати на бизнеса. Като започнем от отпадането на нуждата да се инвестира в хардуер и мрежова инфраструктура, през улеснената интеграция с цялата вселена от облачни приложения на Майкрософт и стигнем до възможността софтуерното решение да покрива всевъзможни сценарии на използване - на място в офиса, при дистанционна работа, в движение от различни мобилни устройства. Специално при Dynamics 365 Business Central Cloud ниската първоначална инвестиция в съчетание с възможността за гъвкава промяна в броя на използваните лицензи на месечна база, правят ERP решението достъпно и привлекателно за компании от всякаква величина.

Сама по себе си Dynamics 365 Business Central е ERP система с много възможности, която е в състояние да обхване и да оптимизира всички ключови за компанията процеси. Това, което я прави уникална обаче е, че тя принадлежи към цялостна екосистема от водещи бизнес приложения на Майкрософт, които работещи в съвкупност, могат да изведат бизнеса на съвсем ново равнище. Подобен беше случаят на наш клиент от САЩ, при когото реализирахме първото си внедряване на облачната версия на решението. Ползите, които компанията отчете в резултат на използването му много бързо доведоха до решение системата да бъде надградена със CRM софтуери от семейството на Dynamics 365, който да поеме управлението на търговския процес и клиентското обслужване. Естествената интеграция между системите позволи това да се случи много бързо и доведе до повишаване на обема на продажбите, ускоряване на процеса на реакция по рекламации и по-висока клиентска удовлетвореност, както и подпомогна значително процеса на вземане на решения, като осигури на ръководството на компанията цялостен поглед над всичко случващо се в различните ѝ поделения в реално време.

Колко време отнема на решението да се стартира и да започне да работи?

Калин Цветанов, изпълнителен директор на Intelligent Systems:

Продължителността на процеса по внедряване на Dynamics 365 Business Central, както и на всяко друго софтуерно решение, може да варира. От техническа гледна точка един от важните фактори е функционалният обхват на внедряването. Ако се налагат допълнителни доработки, това несъмнено отнема повече време. Положихме усилия да скъсим процеса по внедряване и да улесним преминаването към всяка по-нова версия, като сме разработили и сертифицирали голяма част от спецификите свързани с индустрията като отделни приложения към основната версия.

Съществува и друг фактор, който оказва не по-малко влияние и това е готовността и осъзнатостта за промяна, и как тя ще бъде въведена в организацията. Всяка промяна изисква необходимата доза мотивация, както на мениджмънта, така и на целия персонал. Затова ние се стремим да помогнем на клиентите да изминат този път през непознатото с минимален риск за бизнеса си и да ги предупредим за всички трудности и подводни камъни, като им покажем най-прекия път. За нас това е поредният проект, но за клиента е първият. Индустриалната ни експертиза, опита, познаването на спецификата на бизнеса и възможността да говорим с клиентите на един и същи език улесняват целия процес и водят до успешно внедряване и използване на решението Dynamics 365 Business Central.

Станимир Костов, изпълнителен директор на "ФТС Груп":

Поръчвате си съответния брой и тип лицензи и докато изсъхне мастилото от електронния ви подпис ще имате достъп, т.е. веднага. Разбира се, това ще ви свърши работа, ако сте човек с опит с ERP системи и искате бързо да пуснете малка система за вас или някой ваш приятел. Ако ви трябва нещо повече, ние сме на разположение да ви съдействаме с предварително подготвени модели, за да бъде готова системата ви по-бързо. Ако сте средна компания с повече и по-сложни бизнес процеси, тогава ще ви предложим пълномащабно внедряване на ERP система, разбира се съобразено със съвременните тенденции за бързо внедряване на отделни фази с по-малък обхват.

Нашият пазар заслужава да бъде превърнат в център на дигиталните иновации и дигитална точка за целия свят. Освен от богатия набор от умения и иновативен начин на мислене, ние се нуждаем и от правилната инфраструктура и подкрепа. Dynamics 365 Business Central е решението, което ще доведе бизнеса до по-голяма производителност и иновации. Dynamics 365 Business Central поставя гъвкавостта в основата на бизнеса, което позволява бърз старт, развитие със собствено темпо и адаптиране в реално време. Свържете се с партньор на Dynamics 365, който да ви помогне с управлението на системата така, че тя да отговоря на нуждите на всяка индустрия.