🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Juniper Networks - световен лидер в мрежовата инфраструктура за компании

Bob Friday, CTO за AI-Driven Enterprise продуктите на Juniper Networks, разказва какво се крие зад този успех.

Juniper Networks - световен лидер в мрежовата инфраструктура за компании
Juniper Networks - световен лидер в мрежовата инфраструктура за компании
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През ноември, Gartner публикува Магическия квадрант за 2021 г. за корпоративна жична и безжична локална мрежова инфраструктура и Juniper Networks бе призната за лидер за втора поредна година. Компанията е позиционирана на най-предна позиция и по двата критерия: готовност за изпълнение и цялостност на визията.

Как започна всичко

Приключението започна с проста визия - облакът и изкуственият интелект (ИИ) са фундаментални архитектурни промени, необходими за следващото поколение мрежи. Нашата цел винаги е била да създадем решение, което може да поправя и управлява мрежи наравно с хората експерти. Основахме Mist, защото знаехме, че единственият начин да постигнем това е, като направим стартъп и създадем технологията на чисто. Придобиването от Juniper Networks на Mist ни позволи да доставим тези концепции на масовия пазар. Сега безжичната, жичната и SD-WAN мрежата споделят един и същ облак и правила за изкуствен интелект. Като резултат създадохме и Marvis - виртуален мрежови асистент, базиран на изкуствен интелект.

Marvis автоматизира и улеснява управлението на мрежата

Днес Marvis обединява науката за данните и мрежовата експертиза, за да отговаря на въпроси като: "Какъв бе проблемът с Wi-Fi мрежата на Петър вчера?" Marvis отговаря на подобни въпроси и за жични, и за SD-WAN мрежи, защото може да поема данни от комутатори и маршрутизатори с Junos операционна система, както и SD-WAN, базиран на сесии (от 128 Технологии), и много други източници.

Вече шест години Marvis постоянно учи и доставя все повече препоръки на клиентите. Всъщност Juniper има за цел да достигне 80% ефикасност, тоест ИИ базираният асистент да може да отговори на болшинството от оперативни въпроси, свързани с мрежата. Juniper Networks е горда да бъде една от малкото компании в света, където екипът за ИИ работи пряко с екипа за обслужване на клиентите. Тоест осигурено е гладко предаване на обратната връзка от клиентите към разработчиците на продукта.

Marvis е единственото решение в индустрията, което използва ИИ технологии, за да отговаря на сложни въпроси чрез възприемане на човешка реч прилагайки най-съвременните алгоритми за разбиране и обработка на естествен език (natural language processing и natural language understanding). По този начин Juniper е направил успешен преход от света на командната линия и дашбордите към разговорен интерфейс, който помага на потребителите да управляват сложни мрежови конфигурации с голяма лекота. Marvis се явява като доверен "член" на ИТ екипа от мрежови специалисти.

За да научите повече за Juniper Mist AI и как компаниите използват Marvis, за да намалят своите оперативни разходи и да подобрят обслужването на клиентите и вътрешните потребители, разгледайте Магическия квадрант на Гартнър за 2021 г. за корпоративна жична и безжична локална мрежова инфраструктура.

"Смартком България" АД е Elite Partner на Juniper Networks. Партньорството започва преди 20 години, като инженери от "Смартком" участват и в бета-програмата на глобалния вендор. Внедряваме решения в големи корпоративни клиенти, публичния сектор и телекоми. За повече информация: smartcom.bg/internet, [email protected], 02/9650650.

Gartner does not endorse any vendor, product or service depicted in its research publications and does not advise technology users to select only those vendors with the highest ratings or other designation. GARTNER and Magic Quadrant are registered trademarks and service mark of Gartner, Inc. and/or its affiliates in the U.S. and internationally and are used herein with permission. All rights reserved.