🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Juniper Networks: Практичният смисъл от ИИ в управлението на ИТ операциите и мрежите

Продуктите AIOps "научават" какво означава "нормално" и се задействат, когато нещата изглеждат "ненормално"

Juniper Networks: Практичният смисъл от ИИ в управлението на ИТ операциите и мрежите
Juniper Networks: Практичният смисъл от ИИ в управлението на ИТ операциите и мрежите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изкуственият интелект (ИИ) се използва все повече за подпомагане на уменията на оперативните ИТ екипи, като често се нарича AIOps. Той среща голяма съпротива от страна на някои ИТ организации, а други го приветстват. Каква е ползата за компаниите? Няма ли ИИ да доведе до загуба на работни места?

Човешките умения имат граници

До всички ИТ екипи: спокойно. AIOps не означава, че роботите ще отнемат вашата работа.

Всеки човек има лимит на количеството информация, която може да следи и колко бързо може да реагира на нови проблеми. До определено положение това може може да се поправи с добавяне на повече хора в екипа... но само донякъде. ИТ изисква системно мислене, а то пък изисква умението да държиш повечето (дори всички) променливи в главата си. Това може да се заобиколи чрез разпределяне на отговорностите, но в даден момент един човек (или цяла група от хора) трябва да види цялата картинка и да съобрази, че като натиснеш "тук", то ще доведе до промяна "там". Когато материята стане сложна, инженерите прилагат управленски интерфейси, оркестрация, визуализации, анализи и отчети - това са инструментите на съвременния ИТ екип. Проблемът с този подход е, че скрива каскадните ефекти при промяна в системата.

В помощ на ИТ екипите

Продуктите AIOps "научават" какво означава "нормално" и се задействат, когато нещата изглеждат "ненормално". AIOps като Juniper Networks Mist AI следи не само какъв е проблемът, но и как той е бил разрешен. Той научава, че ако А се държи като X, то Y премахва проблема. И той винаги помни това знание, дори ако проблемът не се появи отново с години.
ИТ екипите от десетилетия използват тикет системи. За съжаление те се базират на търсене, което изисква наличие на коректни метаданни, семантични тагове и т.н. Всичко зависи от човека, който създава тикета и трябва да се потруди информацията да бъде подробна и точна. Хората са много непродуктивни в правенето на документация. ИИ в AIOps, от друга страна, e фантастичeн в документацията. Той има достъп до всички статистики, логове, тикети, въпроси и т.н., които са свързани с даден инцидент. Щом стане нещо извън нормата, ИИ преглежда всичко научено, преценява дали новото събитие прилича на някое предишно и предоставя на ИТ екипа идеи как да решат проблема.

AIOps към бъдещето

ИИ се подобрява постоянно, но истината е, че му трябват големи бази данни. Какво ще стане, ако ИИ се учи от много компании? Изведнъж уменията му нарастват експоненциално и ИТ екипите получават достъп до опита споделен от голям брой компании в решаването на инфраструктурни проблеми. ИИ дори може и да приложи решението, ако показателят за увереност в него е над зададен праг.

Върши ли ИИ работа, която ИТ екипът е правил преди? Да. Но тя е тази, която ние всички мразим. AIOps ни освобождава от рутинните и скучни задачи, които ни пречат да сме по-продуктивни. AIOps позволява компаниите да се справят с по-големи, по-сложни и по-бързо растящи мрежи.

Juniper Mist AI е създаден през 2015 г. и се базира на облачна инфраструктура от микроуслуги. Входната информация се превръща в ИИ абстракции, с които работи самообучаващият се алгоритъм. Той може предприеме корективни действия и затова представлява поредната стъпка към постигане на визията за самоуправляващи се мрежи.

"Смартком-България" АД е Elite Partner на Juniper Networks. Партньорството започва преди 20 години, като инженери от "Смартком" участват и в бета-програмата на глобалния вендор. Внедряваме решения в големи корпоративни клиенти, публичния сектор и телекоми.