🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нелиа, или как да успяваш навсякъде и да се учиш непрекъснато

Нелиа Вътева, за която пътят към баланса и удовлетворението минава през 11 успешни години в Лондон, през 200 часа йога, до работа в Telelink Business Services в София

Нелиа, или как да успяваш навсякъде и да се учиш непрекъснато
Нелиа, или как да успяваш навсякъде и да се учиш непрекъснато
   ©  Яне Голев
   ©  Яне Голев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Талантите на Telelink Business Services с техните лични истории и разнообразни работни занимания в специалния проект "В добра компания"

Още в първите минути тя предупреждава и се извинява, че по време на разговора може да използва чуждици и термини, защото работата й преминава изцяло на английски език. Но нейният начин на изразяване е универсален - широката усмивка, светлината в очите, желанието да се учи, доказва, развива и да дава най-доброто от себе си, за да гради смисъл и за останалите, независимо на коя точка на света се намира в момента.

С увереното си излъчване, ясна интонация и мигновено скъсяване на дистанция с първото "здравей" Нелиа е забележима млада жена и открояващ се професионалист, част от екипа на Telelink Business Services от вече почти четири години. "Така се случи", започва директно тя, докато приготвя еспресо в голямата зала на втория етаж, и се усмихва на въпроса защо след дългогодишната си работа с възможност за високо кариерно развитие в Лондон е отново в България. В широкото, обляно в светлина помещение един човек обядва, друг се е отпуснал на фотьойл, а няколко деца на служители играят на билярдната маса. Тук е и едно от любимите офисни кътчета на Нелиа - място сред книги, мека мебел и гледка към Витоша, която обожава да съзерцава и да обхожда често с приятели.

"Но въпросът не е защо се върнах, а защо си тръгнах", продължава тя. Минали са почти пет години, откакто е напуснала столицата на Великобритания, и от дистанцията на времето отговорът е налице - ненавършила още 30, тя преминава през бърнаут.

"

Да опростим сложното"

е водеща ценност за Telelink Business Services, българската компания, проектирала холистичен подход към дигиталната трансформация и решаването на сложни проблеми чрез ИТ. TBS е комплексен доставчик на ИТ решения в областта на мрежи и центрове за данни, офис производителност и информационна сигурност с 200+ клиента в България, Западните Балкани и мултинационални компании и 50+ партньора като Cisco, VM Ware, Microsoft и др.

Като една от най-големите компании в сектора TBS постоянно расте и се развива, но остава фокусирана в същественото - желанието за развитие на средата, в която живеем, и жаждата за иновация. Затова се стреми да привлича в отбора си успешни, любознателни и критично мислещи съмишленици, които се ангажират и поемат отговорност.

Най-новият проект на компанията - безплатната TBS Academy, цели да подготви следващото поколение професионалисти в IT инфраструктурата, които ще придобият умения и знания в областта и ще се включат в екипи работещи по реални проекти на TBS.

В окото на Лондон

Тя е от Стара Загора, където завършва езикова гимназия с английски и френски език. Да замине и да завърши висшето си образование в чужбина, е стимулирана от своята баба, бивша директорка на гимназия и учител, работещ в програми за разменни начала, а изборът й логично паднал върху Великобритания - заради английския език и географската близост с родното място. Специалността - международен бизнес и мениджмънт в Brunel University London, дошла от интереса й към включените предмети в бакалавърската програма.

Още през първата година в университета Нелиа успява да се пребори с 5000 други кандидати и да спечели едно от 100-те стажантски места в IBM. Две години след дипломирането си тя се разделя с позицията консултант в огромната корпорация, в която постигането на видими резултати отнема прекалено дълго време. "Стремежът ми беше да стана част от по-малка компания, в която работата ми да има по-голяма стойност и да носи лично удовлетворение", споделя Нелиа.

Стремежът ми беше да стана част от по-малка компания, в която работата ми да има по-голяма стойност и да носи лично удовлетворение

Направила първата крачка по личния си и кариерен път, избира да влезе в сферата на продажби и развитие на бизнеса. Започва работа като акаунт мениджър в малка за размерите на Лондон компания, занимаваща се с пазарни проучвания и консултиране в индустриите за недвижими имоти и финанси. Така, само на 23, чужденка, тя попада в сектор, доминиран от зрели английски господа. "Беше ми много трудно да съм на едно ниво с тях и за да реша този проблем, разпитах професионалисти от индустрията кои са най-релевантните обучения и сертификати, които мога да изкарам, за да намерим общ език, да бъда по-адекватна и да обръщам в смисъл онова, което ми казват към своя екип." Взема необходимите сертификати в рамките на една година, а заради изградените си контакти, посещения на конференции и участие в асоциации само в рамките на година и половина успява да създаде една от ключовите визии на компанията и да си сътрудничи с малки и големи компании като Barclays Bank, PwC, TPG Private Equity. Сред най-големите й постижения е пробивът в банката Morgan Stanley, където заедно с един от топ директорите й изгражда индекс, оценяващ ежегодно стоковите опции на търговски вериги, листнати в борсата, както и на компании за инвестиции в недвижими имоти.

Да издържиш vs. да се отпуснеш

Пет години по-късно пълното удовлетворение и спокойствието се изплъзват на Нелиа. "В един момент разбрах, че в която и друга компания да бъда, на каквато и да е позиция, усещането за безпокойство няма да изчезне. И че може би проблемът не е в работата, а мястото...", споделя тя. Осъзнава, че още от първата година в университета не си е давала почивка - общо над 10 години, в които най-дългият период на поемане на въздух не трае повече от седмица. И въпреки притесненията, че напускайки работа, никога повече няма да попадне на подобен шанс за развитие, решава да се раздели с компанията и да се отдаде на сабатикъл (от англ. sabbatical) - популярна извън България дългосрочна почивка, траеща обикновено между месец и две години.

Когато живееш далеч от семейството си, далеч от родната земя, откъдето ти е коренът, изгубваш част от себе си и започва вътрешна борба.

Без идея накъде иска да се отправи, освен най-общо към Азия, както и какво ще върши там, посоката й се "спуска от Вселената" - седмица преди да подаде предизвестието, тя получава покана от състудент за сватбата му в Индия. Датата е 5 януари, съвсем като за ново начало. Качва се на самолета заедно с 15 приятели и изкарва почти месец в Бомбай, Делхи и Хайдерабад. Въпреки че успява да се разболее и дори да прекара два дни в болница заради бактериална инфекция, твърди, че нямало как стартът на пътешествието и приключението й да бъде по-хубав и цветен. Малко по-късно получава и още покани за срещи от други свои приятели, намиращи се на континента, и така за шест месеца обиколка в Централна Азия се оказва напълно само за седмица, а накрая броят на посетените държави става 10.

Най-силното й преживяване остава йога курсът, който Нелиа решава да запише в Бали. В рамките на месец и половина с практика по 12 часа на ден, тя се сдобива със сертификат за йога инструктор. "Това не беше само обучение, нито само физическо преодоляване. Беше свързано и с преминаване през дълбоки емоционални състояния, през пътешествие и среща със себе си. Бях забравила какво е да си в обстановка на споделеност, където не е проблем да си емоционален, чувствителен и уязвим - състояния, които животът във Великобритания не позволява, особено в тогавашния ми случай - на тази възраст, сама и момиче", споделя тя и продължава: "Имаше много тежки моменти. Практиките отключват не само хубави емоции, напротив, най-голямата промяна става чрез трудните истини, пускането на стари неща. Там разбрах, че в последните 10 години съм имала неосъзнати натрупвания и избрах да приема и оставя зад гърба си редица вярвания, които вече не ми служат, за да се чувствам щастлива - да забавя темпото, да насоча вниманието си навътре към себе си". Казва, че тогава си дала сметка, че Лондон е град, който предлага много, но и взема много. "Всичко се случва толкова бързо, че нямаш време да му се насладиш и да го оцениш, а за да бъдеш конкурентен и да имаш достъп до изобилието, трябва да си в постоянно движение, да постигаш и правиш нещо ново. А и когато живееш далеч от семейството си, далеч от родната земя, откъдето е коренът ти, изгубваш и част от себе си и започва вътрешна борба."

Днес тя практикува йога любителски, но прилага наученото в ежедневната си практика и философия за живота. Преживяното в Азия й помага и във всяко занимание - да се чувства по-спокойна, уравновесена с нещата, които идват при нея, без да ги провокира да се случват на всяка цена, да открива добрата им страна и най-вече да ги поглежда отстрани.

Обратно към корените

След като приключва сабатикъл годината си, Нелиа се връща в България, но единственото, с което е наясно в този момент, е, че не иска да бъде отново в Лондон. "Първоначално оставането в София не беше целенасочено прибиране, а само транзит между Лондон и Азия. Дадох си няколко месеца, за да бъда със семейството си, по време на които реших да разбера какво се случва на работния пазар, да опозная индустриите, които се развиват, и какви са предлаганите възможности в България, за да се ориентирам дали нещо от тях би ме привлякло."

За да може да разчиташ на някого, обикновено значи, че и те могат да разчитат на теб

Прави свое проучване в интернет, свързва се с приятели и познати и така, постепенно, компанията TBS започва дасе откроява в листа й за потенциално интересни работодатели. "Проверих какви проекти изпълняват и макар че нямаше нищо общо с това, което съм правила, и не разбирах нищо от дейността, ми стана интересно заради факта, че компанията е с голям потенциал и прави нови и предприемчиви неща." Достатъчно впечатления за Нелиа, за да действа проактивно - свързва се с мениджмънта и си насрочва опознавателна среща, след която става ясно, че и те, и тя ще са си взаимно полезни. TBS иска да се развива и във Великобритания, което допълнително привлича Нелиа и месец след запознанството тя започва работа. В момента ръководи екипа, отговарящ за партньорските взаимоотношения на компанията с над 60 вендора като CISCO, Microsoft, IBM, както и за проектите за взаимна работа с НАТО. Вече над три години и половина, мястото продължава да я привлича с възможностите, които й предоставя - да се включва в широк аспект от дейности - компании и хора, и да бъде в динамичната обстановка. Подчертава и едно от големите преимущества на компанията - че в нея има "адекватни хора" и т.нар. flat мениджмънт - "т.е една сутрин може да работиш със стажант, а на следващата - със CEO-то, като всички са отворени за нови идеи, с лекота и без условности".

Ангажирана е главно за чуждестранни проекти и ръководи екип от петима души, които се занимават с партньорствата на компанията, която препродава, интегрира и доставя продукти и услуги на големи вентори към клиенти - от свързаност, киберсигурност, приложения, софтуер и хардуер до облачни решения и менажирани услуги. "За да работиш с големите вентори, трябва да спазиш техните условия и да покриваш редица изисквания като техническа експертиза, опит, проекти, сертификации, нива на партньорства и др.", обяснява Нелиа. Тя и екипът й отговарят за отношенията с 50 - 60 такива компании, всяка с нейните различни условия, програми и продукти. "Ние сме централната сглобка между външните фирми и нашата, а понякога и крайния клиент. Екипът ни събира парчетата от пъзела, за да работи всичко както трябва. Сключваме договори, следим изискванията, помагаме в преговори по сделки и др., и една от задачите ни е да идентифицираме и следим най-подходящите вендори, чиито продукти са в унисон с нашата дългосрочна бизнес стратегия."

Дигитализиране в НАТО

TBS постоянно търси възможности на външните пазари и местата, на които компанията би била адекватна и приложима като опит, експертиза и добавена стойност. "Преди година идентифицирахме НАТО и проектите им за вътрешна дигитализация и киберсигурност като подходяща цел. Изготвихме стратегия за действие, която следваме оттогава и вече берем плодовете на труда си", обяснява Нелиа. "Ангажирахме консултантска компания, която ни насочи в административните детайли, започнахме да следим проактивно търговете им, да изграждаме връзки с вендори, както и с партньорски компании, с които да работим заедно за доставянето на по-широкообхватни проекти. Междувременно създадохме връзки и с вече съществуващи доставчици на НАТО, където предлагаме услуги като подизпълнители. В момента належащите теми са подновяване на хардуера, ъпгрейдване на системите за свързаност, приложения, интеграция, и изграждане и поддържане на системи за киберсигурност. Нашето основно предимство е, че като системен интегратор с над 20 години опит ние имаме широка технологична експертиза, както и много релевантни проекти за референция, доказващи качеството на работата ни."

Нелиа подчертава, че TBS разполага с един от най-големите капитали на технически експерти в Източна Европа с над 200 сертифицирани инженери, 100 от които имат разрешение за достъп до класифицирана информация, което прави компанията високо конкурентна за всички НАТО страни."

До момента тя и екипът й са кандидатствали за три НАТО проекта, от които са спечели и работят активно по два. Проектите на НАТО са странични дейности, свързани с личното й желание да носи добавена стойност и реален резултат в работата си. "Най-важното нещо, което правя в момента, е да създавам връзки с професионалисти и компании, с които да партнираме дългосрочно. Това ще ни даде възможност да участваме с търгове с големи обхвати както технологично, така и географски."

Още в началото на работата си в TBS по собствена инициатива Нелиа изкарва няколко сертификата от големите вендори, с които работи - CISCO sales, Microsoft Azure Fundamentals. Без значение е, че тези технологични изпити не са част от пряката й дейност, тя се стреми да се квалифицира допълнително за собствен комфорт, в неин интерес и този на компанията.

Екипът й в TBS е един и от най-големите й козове, защото когато се сблъска с проблем, се обръща към него. "Колегите ми са с много разнообразен опит, изключително отговорни личности, на които винаги може да се разчита", споделя тя. "Когато се чудя как да подходя или имам проблем, първата ми реакция е да ги потърся за мнение. Аз не се притеснявам да попитам за помощ. Когато не те е страх да го направиш, да изразиш идея или притеснение - насреща си винаги имаш знаещи и можещи професионалисти, отворени да ти помогнат, така че нямаш усещането, че има проблем", обяснява Нелиа и допълва: "Имам спокойствие от хората, с които работя. Знам, че мога да разчитам на тях, което е едно от нещата, които преди ми е липсвало в Лондон. За да може да разчиташ на някого, обикновено значи, че и те могат да разчитат на теб, защото имаш увереност в себе си и в хората, с които работиш."

Предизвикателства? Има, да - да преценява ситуациите, кое е битка и кое война и да приоритизира. Но тя вече знае - добрата атмосфера и спокойствие дават отлични резултати. Денят й е различен всеки ден. Когато може, го започва с йога или с разходка сутрин. Има гъвкав график - посещава офиса няколко дни в седмицата, а през останалото време е налице отдалечено, според моментните работни нужди. След като приключи с ангажиментите си, обича да се вижда с приятели, да хапва навън и продължава да се движи, като пътува и открива нови кътчета и хора по света.

"Голяма част от нещата в живота ми се случват в движение. Винаги ми се е искало да кажа - след пет години искам да съм еди-къде-си, но не се получава така. Не знам каква е целта ми занапред, но целта ми всеки ден е да се чувствам удовлетворена от това, което правя."

Обяснете на баща си какво работите:

Представи си доматите на пазара - ние сме борсата, която ти предлага продукта + възможността да ти приготви най-вкусната и здравословна за теб лютеница.

Ако Telelink Business Services е отбор, за какво се състезава?

Място в шампионската лига на Югоизточна Европа.

Кои са хората, които са ви повлияли най-много за развитието ви в професията?

Първият ми мениджър в IBM, който ми даваше постоянна обратна връзка и отдели от личното си време, за да ме насочи как да определя силните си страни, нещата, които ме мотивират и доставят удовлетворение.

В резултат идентифицирахме позициите, най-подходящи за мен, и оттогава работя в тази сфера.

Последни или любими книжни заглавия, които ви впечатлиха:

Atomic Habits, James Clear; 12 Rules for Life, Jordan Peterson; The Mastery of Self, Don Miguel Ruiz Jr.

Каналите в социалните мрежи, които следите с интерес:

Invest Like a Boss, The Food Fight Podcast.

Най-полезната ви джаджа:

Приложението Sleep Cycle, което измерва най-подходящия момент в цикъла на съня, за да активира алармата, така че да се събудиш свеж, а не стресиран и уморен.

Как изглежда бюрото ви?

Сутрин - чисто и подредено, а в края на деня вирее артистичен хаос.

Как биха ви описали колегите в едно изречение?

Любопитна.

Как ще ви разпознаем, ако влезем в офиса и не знаем коя сте?

Шум, движение и усмивка.

Трите места по света, които са ви впечатлили най-силно, и онези, които искате да посетите:

Филипини, Индонезия и Мексико. Места, които мечтая да посетя, са Исландия, Танзания и Перу.

Кога за последен път направихте нещо за първи път и какво?

Миналата седмица посетих Харамийската пещера, преходът включваше скално катерене и 40 метра спускане въже през малък процеп, за да стигнем до пещерата.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    neobi4am_brokeri avatar :-?
    neobi4am_brokeri

    Готино!

    Нередност?
Нов коментар