🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъфет разкри инвестиция за 4.2 млрд. долара в HP

Berkshire Hathaway e придобила около 120 млн. акции или 11.5% от производителя на принтери и компютри

Това е третата инвестиция на Berkshire Hathaway за последния месец
Това е третата инвестиция на Berkshire Hathaway за последния месец
Това е третата инвестиция на Berkshire Hathaway за последния месец    ©  Unsplash
Това е третата инвестиция на Berkshire Hathaway за последния месец    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Berkshire Hathaway, инвестиционната компания с капитализация от над 750 млрд. долара, обяви в сряда, че от началото на седмицата, е закупила акции за над 400 млн. долара в Hewlett-Packard (HP), популярен производител на принтери, лаптопи и компютри.

Според данните, подадени до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, Уорън Бъфет е прибавил над 11 млн. акции от компанията за последните три дни, с което общата му инвестиция надхвърля 120 млн. акции или 4.2 млрд. долара спрямо затварянето на пазарите снощи.

Делът на Бъфет в HP, спрямо капитализацията на дружеството от около 37 млрд. долара, се равнява на над 11%. Акциите на HP се покачват с над 10% на фона на новините, като се очертава да отвори сесията днес на най-високата си цена в историята.

В серия от покупки

Според последния годишен отчет на Berkshire Hathaway компанията управлява активи за близо 350 млрд. долара, сред които акциите на компании като Apple и Coca Cola. Освен това дружеството разполага с над 150 млрд. долара капитал за инвестиции.

Въпреки че Бъфет се оплака от липсата на привлекателни инвестиции през февруари, като писа до акционерите в годишното си писмо, че той и дясната му ръка Чарли Мънгър намират "малко, което ни вълнува", това е третата инвестиция на Berkshire за последния месец.

През март Бъфет закупи застрахователната компания Alleghany за над 11 млрд. долара и придоби акции за над 7.5 млрд. долара в Occidental Petroleum.

Според някои анализатори добавянето на акции на HP към портфолиото на Berkshire сигнализира, че Бъфет все още залага на корпоративна Америка и американската икономика, дори когато руската инвазия в Украйна повишава рисковете от по-бавен глобален растеж и висока инфлация в близкото бъдеще.

Геймърската компания Activision Blizzard, която беше закупена от Microsoft за близо 70 млрд. долара, e другa от по-скорошните инвестиции на Berkshire Hathaway. Според документи подадени до регулаторите, инвестиционната компания е купила акции в Activison няколко седмици преди Microsoft да обяви придобиването на 18 януари, след което котировките скочиха с над 25%.

Все още няма коментари
Нов коментар