Уорън Бъфет вярва, че вероятността от рецесия е голяма

Печалбата на Berkshire Hathaway за първото тримесечие на годината възлиза на 35.5 млрд. долара

Легендарният инвеститор и собственик на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет даде прогноза, че избягването на глобална рецесия ще бъде трудна задача. Това се случи по време на годишната среща на акционерите в компанията, която се проведе през уикенда в Омаха, щата Небраска. Отделно компанията обяви финансовите си резултати за първото тримесечие, които показват скок на печалбата до 35.5 млрд. долара.

Според Бъфет "извънредният период" на прекомерни разходи на фона на стимулите покрай пандемията от Covid вече е приключил, което не вещае нищо добро за компаниите. Това ще накара повечето предприятия да опитат да разпродадат натрупания през това време инвентар, като за целта най-вероятно ще се прибегне и до разпродажби. Намалената им печалба, както и комбинацията от нестихващата инфлация и нарастващите лихвени проценти според Бъфет сочат към навлизане в период на рецесия.

"Климатът е различен от преди шест месеца. И много от нашите мениджъри бяха изненадани", каза Бъфет в събота, цитиран от CNBC. "Някои от тях имаха твърде много поръчан инвентар и след това изведнъж той беше доставен и хората не бяха в същото настроение като преди. Сега ще започнем да имаме продажби, докато преди не се нуждаехме от такива", добави той.

Мнението на Бъфет е разглеждано с особен интерес, тъй като компанията му е считана за барометър за американската икономика. Причината за това е огромният брой от компании, в които Berkshire има инвестиции, а и прогнозите на Бъфет и компанията обикновено са били правилни. Освен това компанията има собственост върху BNSF Railway, която дава широка представа за товарите, които се превозват из страната. Значителните енергийни операции на Бъфет също могат да дадат указания за нивото на икономическа активност.

Инвеститорът също така заяви, че очаква да види спад в печалбите за много от своите бизнеси в светлината на икономическото забавяне. "В общата икономика обратната връзка, която получаваме, е, че бих казал може би по-голямата част от нашите предприятия действително ще отчетат по-ниски печалби тази година в сравнение с миналата", заяви той, цитиран от Business Insider.

Въпреки това Berkshire е позициониран добре по отношение на приходите от инвестиции, тъй като по-високите лихвени проценти носят на конгломерата значителна възвръщаемост. В края на първото тримесечие Berkshire притежаваше около 130 млрд. долара в брой и облигации.

Най-добре представящата се дивизия на компанията е застрахователното дружество GEICO, като очакванията са това да продължи и през остатъка от годината. Въпреки това анализаторът Meredith намали прогнозата си за печалбите за бизнеса за 2024 г. поради обезсърчаващия набор от предизвикателства, пред които все още е изправен. Компанията вярва, че GEICO трябва да бъде в крак с конкурентите си, като надгражда своите остарели системи и стратегически инвестира в данни и анализи, като същевременно се връща към целевата рентабилност чрез повишаване на цените и намаляване на маркетинговите си разходи. "GEICO вероятно ще загуби част от бизнеса, докато се опитва да достигне целевата си рентабилност от 96 комбиниран коефициент чрез намаляване на рекламата и повишаване на цените", пишат от компанията в бележка.

Федералният резерв се е справил добре с банковата криза

Уорън Бъфет е на мнение, че Фед е реагирал по най-добрия възможен начин на банковата криза, която доведе до фалита на Silicon Valley Bank и First Republic. Правителството направи правилното нещо, като се намеси, за да гарантира банковите депозити над гаранцията на Федералната корпорация за застраховане на депозитите от 250 хил. добави той, цитиран от NBC News. "Щеше да бъде катастрофално", каза Бъфет за ситуация, в която правителството не е действало. Той добави, че отказът да се гарантират всички депозити в SVB рискува "натиск на всяка банка в страната" и, като допълнение, заплаха за световната финансова система.

Според Бъдет председателят на Федералния резерв Джей Пауъл разбира най-добре сегашната икономическа реалност. Това обаче не означава, че ограничението на контрола на Федералния резерв си е отишло и въпросът с ръста на цените и печатането на пари подкопава вярата в щатския долар. "Не сме толкова добре по отношение на ограничаването на инфлационните очаквания - които се сбъдват - не сме толкова добре, колкото бяхме по-рано", каза Бъфет.

И все пак, въпреки че Бъфет призна несигурността относно хода на ерозията на покупателната способност, той отхвърли идеята, че щатският долар е в опасност да загуби статута си на глобален резерв. "Не виждам вариант друга валута да бъде резервната валута", каза Бъфет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Отново се убеждавам, че в преразказите на статии от масмедиите в Капитал им губят същината. Дали от някаква Иван Вазовско политкоректност или от елементарно непознаване на езика - онзи и майчиния - не са наемам да съдя. Но фактите са налице:
    Bloomberg пише, че "невероятният период за американската икономика е към своя край":
    https://www.bloombergtv.bg/a/4-analizi/118027-bafet-neveroyatniyat-period-za-amerikanskata-ikonomika-e-kam-svoya-kray

    а тук Тодор го преразказва като "вероятността от рецесия е голяма"...

    Дедо Бъфет говори императивно, Тодор го предава като евентуална възможност...

    Шегаджийска медия.

    Нередност?
Нов коментар