ЕБВР и CEECAT излизат като акционери от "Монбат"

Общият им дял от 20.8% е купен от мениджърския екип на производителя на батерии

Освен транспортни "Монбат" предлага и енергийни решения
Освен транспортни "Монбат" предлага и енергийни решения
Освен транспортни "Монбат" предлага и енергийни решения    ©  Надежда Чипева
Освен транспортни "Монбат" предлага и енергийни решения    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десет години след като влязоха като инвеститори в групата на "Монбат" и "Приста ойл" и шест години след като се оттеглиха от масления бизнес на холдинга, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и фондът CEECAT приключват участието си и в производителя на акумулатори. Партньорите, които досега държаха 20.8% от капитала на "Монбат" чрез регистрираното в Нидерландия Prista Holdco Cooperatief, са прехвърлили всичките си дялове на "Холдко инвестмънт" - еднолична собственост на "Екип Монбат", в което съдружници са шестима мениджъри на компанията.

10-годишно партньорство

Чрез Prista Holdco двата финансови инвеститора досега бяха най-големите акционери в "Монбат" след братята Атанас и Пламен Бобокови, които контролират дружеството чрез Prista Oil Group B.V. Дялове имат също пенсионните фондове на "Доверие" и "Алианц", както и множество по-малки физически и юридически лица.

През 2012 г. ЕБВР и ADM Capital (от който впоследствие се обособи CEECAT) придобиха общо 30% от базирания в Нидерландия Prista Oil Group B.V., чрез който влязоха в масления и акумулаторния бизнес на българската група. Година по-късно те взеха и допълнително пряко участие от 20.8% в "Монбат". През 2016 г. братята Бобокови изкупиха 30-процентния им дял в Prista Oil Group, с което финансовите инвеститори излязоха от масления бизнес. Те обаче запазиха прекия си дял в "Монбат".

Топ управление

Сегашната сделка е именно за това участие. Цената не се съобщава. Купувачите реално са шестима топ мениджъри, които държат равни дялове в "Екип Монбат" - Виктор Спириев, Чавдар Данев, Петър Петров, Петър Бозаджиев, Вилдирас Каменов и Божидар Некезиев. В съобщение до Българска фондова борса от "Монбат" посочват, че те са допринесли значително за успешното развитие на компанията в миналото, а изкупуването от тях ще утвърди доброто корпоративно управление.

Партньорът в CEECAT Флориан Хют, който е и член на борда на директорите на "Монбат", определя шестимата като изключителни професионалисти. "Решението да придобият нашите акции е заявление на ангажимент за бъдещото развитие на компанията", посочва той в официалното съобщение.

Изпълнителният директор на "Монбат" и партньор в "Екип Монбат" Виктор Спириев също коментира, че обвързвайки се още по-здраво като акционери, мениджмънтът е изцяло ангажиран с бъдещото развитие на групата. "Монбат" постигна забележителни резултати, превръщайки се в истинска глобална компания, предлагаща решения в транспортния и енергийния сектор. Новите предизвикателства в енергийния сектор вероятно ще разкрият и нови добри възможности за компанията да се адаптира успешно в пазарната среда", казва той.