🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Националният иновационен фонд набира проекти за финансиране до 18 август

Бюджетът е приблизително 5.5 млн. лева, могат да кандидатстват всички предприятия, договорите трябва да са сключени до края на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия обяви началото на 13-ата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд. Приемът на проектни предложения ще бъде отворен от 18 юли до 18 август т.г.

Ще се кандидатства само по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). Бюджетът на фонда е приблизително 5.5 млн. лв.

Управителният съвет на фонда си е поставил за срок договорите за финансиране с одобрените кандидати да бъдат сключени най-късно до 22 декември т.г., уточниха за "Капитал" от институцията.

Новости

Според отговорния министър в оставка на иновациите и растежа Даниел Лорер кандидатстването за първи път ще се извършва през СУНИ, която е пригодена за подобен тип проекти, и "това значително ще улесни цялостното кандидатстване", се казва в прессъобщението.

Лорер посочва, че са направени редица оптимизации както във формуляра за кандидатстване и за оценка на проектните предложения, така и в самите правила за управление на фонда. "Намаляваме административната тежест за предприятията, за да се съсредоточат върху качеството на проектите", подчерта Лорер.

Предложенията следва да попадат в една от четирите тематични области:

- Информатика и ИКТ - Мехатроника и чисти технологии
- Индустрия за здравословен живот и биотехнологии

- Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии.

Новост за тази сесия е, че бюджетът на фонда се разделя поравно между четирите тематични области. Ще се извършат отделни класирания на одобрените за финансиране проектни предложения във всяка тематична област до изчерпване на бюджета й. В случай че в някоя тематична област след класирането остане неусвоен бюджет, се консолидира един общ бюджет и се изготвя общо класиране на всички "резервни" проектни предложения. Финансиране ще получат тези, които са с най-висок брой точки.

Условия за кандидатстване

Допустим кандидат за финансиране e предприятие - регистриран в България търговец по смисъла на Търговския закон или по смисъла на законодателството на държава - членка на Европейския съюз. Същите изисквания важат и за допустим партньор за изпълнение на проект. Партньор може да бъде и организация за научни изследвания и разпространение на знания от държава - членка на ЕС, със статут на юридическо лице.

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ за един проект е до 500 хил. лв. Максималният размер на помощта е 80% от допустимите разходи.

Подкрепата от фонда не може да надвишава 50% от допустимите разходи за индустриални научни изследвания и 25% - за експериментално развитие.

Финансирането обаче може да бъде увеличено с:

  • 10% за средни предприятия
  • 20% за микро- и малки предприятия
  • 15% - ако проектът включва сътрудничество между предприятия или се осъществява в поне две държави членки или е съвместно между едно предприятие и поне една организация за научни изследвания и разпространение на знания (при определени условия).

Минималната продължителност на всеки проект е 6 месеца, а максималната - 18 месеца.

Допустими са разходите за: персонал; амортизация на инструменти/оборудване; материали и консумативи; външни услуги; командировки в чужбина.

Фондът не финансира проекти в секторите на рибарството и аквакултурите и на първичното производство на селскостопански продукти, както и проекти за преработка и продажба на селскостопански продукти и за улесняване закриването на неконкурентоспособни въглищни мини.

Оценката

Оценката на постъпилите проектни предложения минава през три етапа: за административно съответствие и допустимост; техническа; финансова.

Вече е започнала процедура за набиране на нови независими експерти, които ще оценяват проектните предложения. Те ще бъдат представители не само на научните, но и на бизнес средите, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

По данни на агенцията за предишните 12 сесии Националният иновационен фонд е сключил общо над 500 договора с одобрени кандидати за над 100 млн. лева.

Все още няма коментари
Нов коментар