🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обединеното кралство има най-големите "конюшни за еднорози" в Европа

Близо 70% от високо оценените стартиращи фирми се намират в САЩ и Китай. На Стария континент само три държави имат двуцифрен брой "еднорози"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че пазарът се влошава, стартиращи фирми все още достигат оценки от милиарди долари.Рисковите капиталисти инвестират в компании, които привличат милиони потребители, милиарди продажби и огромни оценки, търсейки коя от тях ще пребъде. Смятани за рядкост, подобни фирми преди години получиха названието еднорози. Оказва се, броят им през последните години обаче расте главоломно и от митични същества, които никой никога не е виждал, еднорозите са се превърнали в стадо расови коне, които инвеститорите все повече развъждат и с радост отглеждат.

Статия на New York Times от 2015 г. свидетелства, че технологичните компании еднорози по онова време са били малко над 70, като само "няколко от най-известните компании от Силициевата долина, струват над 10 млрд. долара". През второто тримесичие на 2022 г. според изследване на CB Insights са намерили място под слънцето цели 1170 частни компании на стойност над 1 млрд. долара в областта на изкуствения интелект, електронната търговия, финансовите технологии и др.

Днес общата стойност на еднорозите в света възлиза на 3.85 трилиона долара. Най-ценната частна компания в света е базираната в Китай ByteDance, която е в категорията за изкуствен интелект и управлява платформи за съдържание като TikTok. Нейната оценка достигна 140 млрд. долара след инвестиция от Tiger Global Management през март 2020 г. На челните места компания и правят авиокосмическата SpaceX (оценена на 127 млрд. долара) и фабриката за бърза мода SHEIN (оценен на 100 млрд. долара).

Порода "Рядък европейски еднорог"

В топ пет на най-ценните еднорози в света влизат още ирландско-американската Stripe (95 млрд. долара) и шведската Klarna (45,6 млрд. долара). Въпреки това това обаче пазарът за еднорози на Стария континент остава по-слабо развит в сравнение с останалия свят. По-голямата част, или 70%, от високо оценените стартиращи фирми се намират в САЩ и Китай.

Дори с неотдавнашните попълнения в клуба на еднорозите от Германия и Франция, Обединеното кралство все още има най-много стартиращи фирми за милиарди долари в Европа. Общо 47 компании в страната са преминали тази магическа граница според данни на CB Insights. Останалата част от Европа дори не се доближава до двуцифрено число.

Въпреки че страни като Норвегия, Испания и Холандия добавиха нови попълнения към своето портфолио от еднорози през 2022 г., все още е трудно да стопят разликата с Германия, Обединеното кралство и Франция, последната от които добави цели осем еднорога през годината до момента, показат данни на Statista. Цялостната пазарна оценка на еднорози в Европа се свежда само до две държави: шест от топ 10 на най-високо оценените еднорози на континента са от Обединеното кралство, а още три - от Германия.

България също има своят еднорог - първият в историята, след като създадената в страната финтех компания Payhawk беше оценена на 1 млрд. долара след последния инвестиционен рунд през февруари. Формално обаче този факт влиза в сметката на Великобритания, където е регистрирана сега компанията.

На мода са компании за финансовите технологии

Инвестирането особено във финтех стартиращи компании не е съвсем ново, но се превърна в тенденция едва през 2021 г. Това е най-силно представената категория, представляваща приблизително 1 от 5 еднорози (20,8%). Най-ценният финтех еднорог е Stripe, с оценка от 95 милиарда долара към март 2021 г.

Следват уеб базираните софтуери и услуги (19,1%), електронна търговия (9,1%) и здравеопазването (7,8%). В уеб базираните софтуери най-ценният еднорог е инструментът за съвместен онлайн дизайн Canva (40 млрд. долара, септември 2021 г.). Canva също е най-ценният стартъп в Австралия с голяма разлика.

В електронната търговия първото място отива на базираната в Китай SHEIN с оценка от 100 млрд. долара през април 2022 г. Платформата за електронна търговия, чиято оценка нарасна повече от шест пъти от август 2020 г. до април 2022 г., бързо се издигна до върха на пазара на бърза мода.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар