🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко здрави са европейските технологични еднорози

Малко вероятно е спадът отново да унищожи технологиите на Стария континент

Европейските стартъпи са по-добре подготвени за справяне със задаващата се криза отколкото през 2008 или 2000 г.
Европейските стартъпи са по-добре подготвени за справяне със задаващата се криза отколкото през 2008 или 2000 г.
Европейските стартъпи са по-добре подготвени за справяне със задаващата се криза отколкото през 2008 или 2000 г.    ©  Reuters
Европейските стартъпи са по-добре подготвени за справяне със задаващата се криза отколкото през 2008 или 2000 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Никой от приятелите ми не остана в технологиите." Фред Плайс, шефът на компанията за облачни изчисления Platform.sh, базирана в Париж, все още си спомня ясно какво се случи в Европа през 2001 г. Фирмата, която управляваше тогава, онлайн търсачка, затвори след спукването на балона на dotcom... заедно с повечето други стартиращи компании, които познаваше.

Историята беше почти същата през 2008 г. в резултат на световната финансова криза. Европейските технологични фирми отново пострадаха повече от американските си колеги. Страховете, че задаващият се спад и рязкото падане на технологичните оценки отново ще бъдат усетени по-силно в Европа, отколкото от другата страна на Атлантическия океан, бяха разгорещени на 1 юли, когато Wall Street Journal съобщи, че Klarna - шведският любимец на "купувайте сега, плащайте по-късно", се опитва да набере свеж капитал на по-малко от една пета от пиковата си оценка от 46 млрд. долара.

Независимо от подобни истории както стартиращите компании в Европа, така и нейните рискови капиталисти изглеждат много по-стабилни, отколкото в миналото, и много по-малко разчитащи на чуждестранно ноу-хау и капитал. Може дори да издържат на бурята по-добре от САЩ този път.

Голям инвестиционен интерес

За да разберете защо, започнете с разглеждане на бума. Миналата година беше съкрушителна в Европа дори по високите световни стандарти. За първи път рисковите инвестиции на Стария континент надхвърлиха 100 млрд. евро (118 млрд. долара) за една година, съобщава доставчикът на данни PitchBook. Оценките на стартиращи фирми скочиха, изтласквайки броя на европейските "еднорози" - частни фирми на стойност над 1 млрд. долара, до почти 150 днес, около 13% от общия брой в света. Въпреки че европейската технологична екосистема все още е само около една трета от американската по отношение на VC инвестициите, тя се е удвоила от 2020 г. насам.

Част от този ръст е механична последица от наводнението на излишния капитал в Европа, където оценките на стартъпите изоставаха от тези в САЩ и Азия. През 2021 г. американски фирми за рисков капитал са инвестирали в европейски сделки 83 млрд. долара, което е трикратно увеличение спрямо предходната година, сочат данни на PitchBook. Нетрадиционни инвеститори, както американски, така и от другаде като хедж фондове и рискови подразделения на големи компании, също откриха Европа, участвайки в сделки на стойност близо 100 млрд. долара, увеличение от 150% спрямо 2020 г.

Както предполага опитът на Klarna да набере средства, този излишък от капитал е готов да приключи тази година в Европа, както и навсякъде другаде. За щастие на европейските технологии, това не е цялата история. "Европейският маховик излетя", казва Сара Гемури от Atomico, фирма за рисков капитал в Лондон, като се позовава на идеята, че успехът в технологиите ражда допълнителен успех. Маховиците се въртят на ниво отделна фирма, когато повече потребители се превръщат в по-добри услуги, което привлича повече потребители и т.н. Те също могат да вдигнат оборотите на цялата индустрия.

Талантът като важен ресурс

Европейският рисков капитализъм наистина изглежда способен да се захранва сам. Важен ресурс е талантът. Миналата година Dealroom, друг доставчик на данни, анализира кариерите на 38 хил. ръководители на стартиращи компании. Почти две пети вече са работили както за малки стартиращи фирми, така и за утвърдени фирми, което е сигнал за нарастващ колективен опит. По същия начин, когато Mosaic Ventures, друга европейска компания за рисков капитал, наскоро разгледа близо 200 основатели на еднорози, тя откри, че двама от всеки трима са серийни предприемачи. "Това е вторият или третият път, когато се произвежда еднорог", казва Саймън Левен, един от партньорите на фирмата.

През 2021 г. американски фирми за рисков капитал са инвестирали в европейски сделки 83 млрд. долара, което е трикратно увеличение спрямо предходната година.

Тъй като стават все по-опитни, европейските предприемачи стават не само по-амбициозни, но и по-добри в разказването на убедителна история за това, което искат да постигнат. Надин Хачач-Харам, основател на Proximie, стартираща компания за здравеопазване, която използва добавена реалност, за да позволи на лекарите да наблюдават дистанционно операция, е на мисия да създаде "операционна зала без граници".

Ави Меир, който ръководи TravelPerk, сайт за управление на бизнес пътувания, базиран в Барселона, иска той да се превърне в място за улесняване на "човешките връзки между отдалечени работници", например чрез предлагане на инструменти за организиране на екипни срещи в реалния живот.

Никола Брюсон, шефът на BlaBlaCar, която стартира като парижка услуга за организиране на споделени пътувания с автомобили между градовете, има за цел да я превърне в "мултимодална платформа", която също агрегира търсенето на автобуси и може би дори влакове в световен мащаб. За някои това може да звучи като маркетингова глупост, но това е точно нещо, което инвеститорите и бъдещите служители все още искат да чуят.

Капиталът също се натрупва и се връща обратно в индустрията. Според PitchBook близо 100 млрд. евро капитал са събрани от европейски фондове през последните пет години. Почти половината от тях все още не са разгърнати, оставяйки европейските инвеститори с рисков капитал с много "сух прах", за да се справят със стартиращите компании, дори ако кризата се проточи. Европейските инвеститори също са склонни да влагат много пари в стартиращи фирми на ранен етап. През 2021 г. европейските стартиращи компании привлякоха една трета от всички инвестиции във финансови кръгове до 5 млн. долара в световен мащаб, изчислява Dealroom - почти толкова, колкото и американските им колеги.

Успешни "ангели"

Броят на "ангелите" - успешни предприемачи, които насочват част от технологичното си богатство обратно в други стартиращи компании, също нараства. Някои създават свои собствени VC фирми. На 28 юни Таавет Хинрикус, съосновател на Wise, услуга за международни разплащания, и трима други европейски предприемачи стартираха фонда Plural с капитал 250 млн. евро. Мениджърите на по-ниско ниво в хранителната верига също започнаха да инвестират, отчасти защото все повече и повече европейски технологични служители получават частично компенсация от акциите на работодателя си. Преди няколко години само около 10% от акциите бяха разпределени на служителите, казва Доминик Жаксон от Index Ventures, лидер в Силициевата долина. Благодарение на правните промени и нарастващото културно приемане на опциите за акции числото е около 17%, близо до 20%, които са доста често срещани в Америка.

Структурата на технологичната екосистема също е по-стабилна сега, отколкото разнородна колекция от малко вероятни истории за успех като Skype, който сега е собственост на Microsoft, или приложението на стрийминг на музика Spotify. В скорошен доклад за европейските еднорози Ричард Керсли от Credit Suisse и колегите му ги разделиха на "позволяващи", например платежни услуги като Klarna и Checkout.com, и "смущаващи" (като Getir, турско приложение за доставка), които процъфтяват чрез използване на такава инфраструктура.

В допълнение към повече местен опит и капитал, както и по-твърда структура, европейските фирми могат да се похвалят с определени сравнителни предимства, които ще бъдат полезни в една по-икономична епоха след пандемия. Едната е относителната им пестеливост. Въпреки че частните компании не са задължени да разкриват такива данни, индикациите са, че тяхната "степен на изгаряне" - скоростта, с която харчат парите, които са събрали, е по-ниска, поне при по-младите стартиращи компании. Наемането на разработчици на софтуер в Барселона или Берлин струва средно само половината от това в Сан Франциско или Сиатъл.

Зрелите стартиращи компании в Европа са по-малко географски концентрирани от колегите си в САЩ както по отношение на техните пазари, така и по отношение на тяхната VC поддръжка. Тъй като вътрешните пазари и набор от таланти са ограничени, фирмите бързо се разширяват в чужбина. Veriff, естонска услуга за онлайн идентификация, наскоро отвори друг сайт в Барселона, тъй като не можа да наеме достатъчно инженери в Талин. В резултат на това около 80% от европейските технологични компании имат международно присъствие в сравнение с 61% от фирмите, базирани в Силициевата долина, сочат данни на Atomico. Само една на всеки пет европейски фирми има офис само на своята територия и малко над половината присъстват в повече от три държави. В Силициевата долина съотношението е обратно. По време на криза подобна диверсификация е благодат.

Тематичният микс от еднорози в Европа също може да помогне. Според класификацията, използвана от Credit Suisse, предразположените към рецесия бизнеси като потребителските услуги са по-малко разпространени, отколкото в САЩ. Една трета от европейските еднорози работят във финансовите технологии, като често предоставят платежни услуги на други фирми благодарение на по-отворените финансови разпоредби на ЕС. Близо една четвърт от еднорозите според оценката на банката могат да бъдат поставени в кутията с етикет "устойчивост" - бизнес, който вероятно ще се възползва, когато светът стане по-сериозен в борбата с изменението на климата.

Всичко това помага да се обясни защо броят на еднорозите се е увеличил в Европа тази година. PitchBook преброи още 42 през първите шест месеца в сравнение с 37 през същия период на 2021 г. Предстоящите тримесечия със сигурност ще бъдат по-трудни. Но така е и с технологиите в Европа. Platform.sh току-що успя да набере 140 млн. долара (оценката не беше разкрита, но се приближава към територията на еднорога). Плаис, неговият шеф, едва ли скоро ще трябва отново да си търси работа.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар