🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италианската Grimaldi спечели концесията на гръцкото пристанище в Игуменица

Воденият от компанията консорциум ще придобие 67% от акциите на дружеството срещу 84 млн. евро

Италианската компания Grimaldi Group придобива 67% от акциите на пристанището в гръцкия град Игуменица
Италианската компания Grimaldi Group придобива 67% от акциите на пристанището в гръцкия град Игуменица
Италианската компания Grimaldi Group придобива 67% от акциите на пристанището в гръцкия град Игуменица    ©  pexels.com
Италианската компания Grimaldi Group придобива 67% от акциите на пристанището в гръцкия град Игуменица    ©  pexels.com

Италианската частна корабна компания Grimaldi и воденият от нея консорциум ще придобие 67% от акциите на пристанище Игуменица в Западна Гърция. Офертата на победителя в процедурата е 84 млн. евро.

В консорциума участие вземат и гръцкото подразделение на Grimaldi - Minoan Lines, както и местната Investment Construction Commercial & Industrial (ICCI). ICCI с миноритарен дял 10%. Концесията включва правото за изключително използване и управление на активите на пристанищната зона на Игуменица, рибарските заслони на Сагиада и Платария и заслона за яхти на Сивота, се казва в официалното съобщение на италианската компания.

"Готови сме да инвестираме в разрастването на пристанището на Игуменица и в същото време в развитието на търговските пътища около древната Виа Егнация, главна врата на която е пристанището", каза управляващият директор на Grimaldi Group Емануеле Грималди в съобщението. "Нашата група отдавна е основният клиент на пристанището и в този смисъл придобиването на по-голямата част от нейния акционерен капитал е част от по-широка стратегия за вертикална интеграция. В допълнение, чрез нашите инвестиции в пристанището ние целим да улесним развитието на местната икономика", добавя Грималди.

Игуменица е главното пристанище на Епир и едно от най-големите търговски пристанища в Гърция. Именно това прави обекта стратегически за връзките между континентална Гърция и останалата част от Европа, особено Италия.

Градът Игуменица е в западния край на голяма магистрала, която свързва Турция с Гърция и Йонийско море. Това прави пристанището ключова артерия за туристи и стоки, които текат към и от адриатическите терминали на Италия Бриндизи и Анкона. Според пристанищната администрация на Игуменица около 2.5 млн. пътници и 250 хил. камиона преминават през терминала всяка година. Пристанището обаче няма железопътна връзка. Наскоро такава връзка пусна пристанището в Солун.

Гръцкото правителство от няколко години насам се стреми да привлече частни инвестиции в Игуменица и други регионални пристанища. Причината е, че това е част от по-широк план за приватизация, за да се превърне страната в ключов логистичен център за стоки от Азия към Европа. По този начин Атина се надява да стимулира икономическия растеж.

През последното десетилетие Гърция събра повече от 7 млрд. евро от приватизации като част от трите си международни спасителни програми, които изтекоха през 2018 г.

Кой е купувачът

Grimaldi Group е създадена през 1947 г., и е интегрирана мултинационална логистична група, специализирана в морския транспорт на автомобили, подвижни товари, контейнери и пътници. Компанията е изцяло собственост на едноименната фамилия, като централата й се намира в Неапол. Флотът на Grimaldi Group включва над 130 кораба, от които около 120 са притежание на компанията. Средната възраст на корабите е значително под средната за индустрията, като положението е същото и при полезния живот на корабите. Компанията предлага услуги до над 140 пристанища в 50 страни и 4 континента.