🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Напрежението между Гърция и Турция отново се покачва

Втвърдяването на тона увеличава риска от директен военен конфликт, макар и ограничен

Ердоган прибегна до втвърдяване на риториката спрямо Атина до най-враждебното равнище, използвано от турски лидер
Ердоган прибегна до втвърдяване на риториката спрямо Атина до най-враждебното равнище, използвано от турски лидер
Ердоган прибегна до втвърдяване на риториката спрямо Атина до най-враждебното равнище, използвано от турски лидер    ©  Reuters
Ердоган прибегна до втвърдяване на риториката спрямо Атина до най-враждебното равнище, използвано от турски лидер    ©  Reuters

Гърция има правото да предприеме "всички отбранителни мерки", за да защити източните си острови на фона на турските заплахи, които оспорват гръцките суверенни права, заяви в събота гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос. И допълни, че "дестабилизиращото поведение" на Анкара също така подкопава сигурността на целия източносредиземноморски регион.

Панайотопулос отхвърли исканията на Турция за демилитаризиране на островите "все едно те не са заплашвани и все едно ние нямаме правото да вземем всички защитни мерки". Миналата седмица Анкара привика гръцкия посланик, за да протестира срещу появилата се информация за разполагането на десетки произведени в САЩ бронирани машини на егейските острови Самос и Лесбос, за които Турция настоява да останат демилитаризирани, пише АР. Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна няма да се въздържи от защитаване на интересите си срещу своя съюзник в НАТО Гърция, което още повече покачи напрежението между двете държави.

Най-ниската точка в отношенията от десетилетия

В речта си миналата седмица Ердоган каза, че Атина играе "опасна игра" с регионалната стабилност, визирайки предполагаемото военно струпване на гръцките острови. И подчерта, че Анкара ще използва "всички средства, с които разполага, ако е необходимо".

През последните месеци отношенията между двете страни достигнаха най-ниската си точка от десетилетия на фона на индиректните заплахи на турския президент за инвазия в съседната държава, с която са част от НАТО, пише Financial Times. Втвърдяването на тона покачва риска от директен военен конфликт, макар и ограничен, и притеснява алианса в момент, в който той се опитва да представи един обединен фронт пред нападналата Украйна Русия.

"Достигнахме най-уязвимата и нестабилна среда за двустранните връзки от 1996 г. насам", коментира пред FT Синан Юлген от намиращия се в Истанбул институт Edam, визирайки периода, когато Атина и Анкара почти влязоха в директна конфронтация заради необитаеми гръцки скали в Егейско море.

ЕК очаква деескалация от Анкара

Гърция и Турция от десетилетия водят спорове, включително за морските граници, разположението на континенталните им шелфове и разделението на Кипър. От май насам напрежението ескалира, когато по време на визита в САЩ гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ефективно лобира срещу усилията на Турция да закупи изтребители F-16 от Вашингтон. Тогава Мицотакис каза, че турските военновъздушни сили постоянно нарушават гръцкото въздушно пространство. След този случай Ердоган посочи, че за него премиерът на Гърция вече не съществува.

В резултат Ердоган прибегна до втвърдяване на риториката спрямо Атина до най-враждебното равнище, използвано от турски лидер. Той заплаши, че турската армия може да "пристигне посред нощ" и да "направи това, което е необходимо". Отговорът на Мицотакис беше, че страната му е "готова да се изправи срещу всяка опасност спрямо нашия суверенитет".

Миналия месец Европейската комисия излезе с позиция, че заплахите на Анкара са "недопустими". "ЕС очаква от Турция да работи сериозно за деескалиране на напрежението по един устойчив начин в интерес на регионалната стабилност в Източното Средиземноморие, както и напълно да спазва суверенитета и териториалната цялост на всички членки на съюза", се казва в позицията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар