🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисля, следователно съм - Версия Lenovo

Lenovo поставя въпроса какво се случва със способността ни да мислим

Мисля, следователно съм - Версия Lenovo
Мисля, следователно съм - Версия Lenovo
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рене Декарт достига до своя първи принцип - Cogito ergo sum*, в началото на XVII век. Малко след като е навършил 30 години. Макар да утвърждава по-скоро рационалното начало на човешката природа, любопитен факт е, че Декарт достига до това съждение след поредица от видения, за които твърди, че преобръщат живота му.

Няколко века по-късно, в света на технологиите, който се променя с изключителна скорост, визионерите са все още онези, които форматират "утре"-то на всички останали. С колкото и устройства да разполагаме и колкото и да се опитваме да автоматизираме всичко около нас, именно човешката мисъл продължава да е двигателят на технологичното ни битие. Какво обаче се случва със способността ни да мислим? Да мислим критично. Развиваме ли я със същата скорост, с която се опитваме да развием технологиите например?

По повод своята 30-годишнина на Lenovo ThinkPad, компанията публикува и своя първи в историята си Think Report, отправяйки послание към всички ни "Замисли се! " (Think On!). Тръгвайки от въпроса "Замисляме ли се изобщо за самото мислене?", след анализ на резултатите от проучването, в Lenovo стигат до извода, че човечеството има нужда от революция в мисленето.

Според проучването 80% от всички респонденти казват, че обществото има нужда от изцяло нов подход в мисленето. Основният казус за решаване тук е така нареченият Think Gap, или "пропаст в мисленето". До нея се стига вследствие на претоварване, стрес, умствена умора, социалните промени в бързо променящия се свят от 2020 г. насам (COVID-19, икономически и социални сътресения) често и състояние на прегаряне (burnout), които водят до това да мислим колкото да оцелеем и избутват на много заден план задълбоченото мислене и способността да се абстрахираме и концентрираме. Накратко, множество фактори в днешно време влошават качеството на мисленето ни.

Едва 34% от участниците в проучването смятат, че по-голямата част от процеса им на мислене е задълбочен, ясен и продуктивен, а 64% смятат, че именно мултитаскингът и необходимостта от "бързо мислене" водят до липсата на иновативен, визионерски начин на мислене, както и до липсата на напредък.

В Lenovo вярват, че именно технологиите, използвани смислено, могат да преодолеят тази пропаст в мисленето благодарение на еволюцията в комуникациите и колаборацията между различните технологии. Човекът само трябва да се научи как да си поставя здравословни граници в използването на тези технологии, как да ограничи хаотичното приемане на информация и как да ги използва по-целенасочено.

70% от населението във Великобритания споделя вярването на Lenovo, че технологиите ще ни помогнат да си завърнем смисленото мислене. В САЩ, Германия и Великобритания смятат, че шумопотискащите технологии са изключително ценно постижение, защото осигуряват тиха среда, което е едно от водещите условия за ясно и задълбочено мислене.

А в подкрепа на това твърдение самите Lenovo показват историята на трима визионери - архитект, документалист и творчески директор, които доказват, че използването на технологиите може да предизвика ползотворно начина ни на мислене и това как се справяме с някои от най-сериозните проблеми на съвремието ни. Да не ни разсейва, а напротив. Технологично на помощ им идват ThinkPad X1 Fold, ThinkPad P1 и ThinkPad X1 Yoga, с които развитието на творчески идеи наистина няма граници и зависи само от това докъде мисълта ни може да ни отведе.

62% в САЩ, 54% в Обединеното кралство и 52% в Германия казват, че обществото ни би било по-добронамерено, ако се отдаваме повече на по-ясно, дълбоко и продуктивно мислене. Като цяло респондентите вярват, че по-доброто мислене ще увеличи шанса ни да се справим с предизвикателствата, пред които обществото е изправено, и ще ни помогне да оставим малко по-добър свят за бъдещите поколения.

Още много може да се случи в следващите 30 години. Историята на Lenovo ThinkPad и мисията на екипа на компанията го доказват, ако погледнем какво са постигнали за първите 30. И да се надяваме, че технологиите ще ни помогнат да съхраним едно от най-важните ни качества като човешки същества - способността да мислим. Да мислим критично.

* Мисля, следователно съм" (на фр. ез. Je pense, donc je suis), публ. в "Discours de la Méthode Pour bien conduire sa raison, et chercher la vérité dans les sciences", 1637 г.