Инвестираме в хора и технологии, за да се грижим за здравето на българите

Д-р Гюнтер Небел, президент на медицински холдинг Sanlas GmbH

Д-р Гюнтер Небел, президент на медицински холдинг Sanlas GmbH
Д-р Гюнтер Небел, президент на медицински холдинг Sanlas GmbH
Д-р Гюнтер Небел, президент на медицински холдинг Sanlas GmbH
Д-р Гюнтер Небел, президент на медицински холдинг Sanlas GmbH
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Д-р Гюнтер Небел е президент на медицински холдинг Sanlas GmbH. Австрийският холдинг развива успешна практика в областта на лечението и рехабилитацията в специализирани здравни заведения, които годишно осигуряват медицинска грижа на над 10 хил. пациенти от цял свят.

Каква е разликата между грижата за здравето в Австрия и в България?

Разлика няма, поне що се отнася до грижата за здравето в Preventica. Ние сме първият център за превантивна медицина в България, който осигурява цялостна здравна грижа чрез индивидуален подход с акцент към здравословния начин на живот. Нашият бизнес модел е концептуално нов за пазара, тъй като в грижата за пациента превенцията често се пренебрегва, въпреки че е първата и най-малко инвазивна стъпка и спестява много ресурси на здравната система и на хората.

Първият ни център в България е част от водещия австрийски холдинг SANLAS, като целта ни е да осигурим на нашия изключително професионален екип достъп до най-иновативните постижения в медицината. Въпреки че това не е еднопосочна улица, по която да пренесем добрите практики от Австрия в България. Ние можем също така да пренесем опита си от България в Австрия. И със сигурност искаме да го направим. Най-вече нашите пациенти в България биха могли да се възползват от широкия спектър от здравни услуги, които предлагаме в Австрия.

Предлагате ли услуги, които пациентите не могат да получат на друго място?

Preventica е единен център, изцяло ангажиран със здравето на всеки клиент. Наред с предлаганото напълно дигитализирано преживяване за пациентите при нас те получават преди всичко и изключително лично отношение.

Инвестицията ни в страната до момента е близо 3 милиона лева, като това ни осигури високотехнологично оборудване от последно поколение и съвременни методи за диагностика и лечение. Бих искал да обърна специално внимание на първата за България автоматизирана ултразвукова система за диагностика на млечни жлези, както и на кардио-пулмоналния тест, чрез който се изследват функциите на сърцето и белия дроб по време на физическо натоварване. Центърът разполага с най-съвременните технологии за диагностика и проследяване на остеопороза и ехографи с пълна функционалност за цялостно ултразвуково изследване. Модерното оборудване позволява провеждането на широк диапазон от дейности и в сферата на денталната медицина.

Каква е ролята на превенцията в здравеопазването?

Превенцията е ключова, тя се основава на задълбочен анализ и оценка на рисковите фактори и тяхното намаляване на база персонализирана дългосрочна здравна стратегия. Ние изследваме не само физическото състояние на пациента, но и социалната му среда и навици. Много заболявания могат да бъдат предотвратени и дори излекувани, ако се погрижим за себе си навреме, и ние целим именно това - да помогнем на нашите клиенти по най-добрия начин в това пътуване.

Към какви хора са насочени услугите ви?

Наши пациенти не са само хора, които са с влошено здравословно състояние. Всеки може да направи крачка към по-добро здраве и начин на живот. Особено младите хора - много по-лесно е да направите промени на 20- или 30-годишна възраст и да си осигурите не само дълголетие, но и добро качество на живот. Според проучване има висока вероятност децата, които се раждат сега, да доживеят до 100 години. Можете ли да си представите това? Но ако качеството ви на живот е лошо, боледувате и не сте активни, струва ли си? Важно е да започнете да инвестирате в здравето си възможно най-рано.

Въпреки че сме в България едва от няколко месеца, ние осигуряваме бърза, адекватна и персонализирана здравна грижа. Така отговаряме на нуждите и очакванията на активния градски човек, който не прави компромис със здравето си въпреки всичките си задачи и ангажименти. Активно работим и с компании, стремящи се да се позиционират като предпочитан работодател и полагащи усилия техните служители да са работоспособни и в добра форма като част от общия успех.

По целия свят, в това число и в Австрия, всички говорят за превенция. В България ние активно я прилагаме в Preventica.