Amazon започва да предлага доставка на лекарства в САЩ

Услугата ще се предоставя срещу месечен абонамент от 5 долара

Компанията ще предлага 50 медикамента, които могат ада бъдат използвани за лечение на над 80 различни заболявания.
Компанията ще предлага 50 медикамента, които могат ада бъдат използвани за лечение на над 80 различни заболявания.
Компанията ще предлага 50 медикамента, които могат ада бъдат използвани за лечение на над 80 различни заболявания.    ©  Reuters
Компанията ще предлага 50 медикамента, които могат ада бъдат използвани за лечение на над 80 различни заболявания.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американският технологичен гигант Amazon обяви, че започва доставка и на лекарства до домовете на абонати на услугата Prime в САЩ. Това ще се случва срещу месечен абонамент от пет долара, който ще се начислява към стандартния такъв за Prime.

Новата услуга ще бъде достъпна в 42 щата в САЩ и осигурява достъп до лекарства за повече от 80 честосрещани медицински състояния. Сред тях са високото кръвно налягане, холестерол и киселинен рефлукс, а освен това и психични заболявания като биполярно разстройство и шизофрения. Amazon ще предлага доставка на около 50 различни медикамента, заявиха от компанията.

"Вярваме, че много американци, особено тези, които страдат от хронични заболявания, ще се възползват от участието на Amazon във фармацевтиката - възможността да получите висококачествено изживяване, доставено до вашата врата на ниска цена", каза вицепрезидентът на фармацевтичното поделение на компанията Джон Лав, цитиран от Reuters.

Това е поредна стъпка на основаната от Джеф Безос компания в сферата на медицината. От няколко години насам се наблюдава конкретен интерес от страна на Amazon към различни фармацевтични компании, като първата подобна сделка беше сключена през 2018 г. Тогава PillPack беше придобита от технологичната компания срещу 753 млн. долара, което веднага постави Amazon в директна конкуренция с редица аптеки и доставчици на лекарства. Година по-късно последва придобиването на стартъпа за телемедицина Health Navigator, като финансовите детайли около сделката не бяха съобщени.

Health Navigator се превърна във важна част от представената през 2019 г. услуга Amazon Care. Първоначално тя беше достъпна единствено в Сиатъл, като дава възможност на служителите на компанията да бъдат прегледани от доктор виртуално, а при нужда от допълнителни изследвания, докторът насочва служителя към специалист. Amazon Care се оказа успешно бизнес начинание, което доведе и до общонационалното предлагане на услугата през 2021 г.

Тази година Amazon постигна споразумение за сътрудничество с най-голямата компания за телемедицина Teladoc Health. Според него Teledoc ще бъде достъпен на асистентите с гласови команди Alexa, като потребителите ще имат възможност да бъдат пренасочени и към медицински лица извън мрежата на Amazon и Teledoc.

Съмненията остават

Инициативата обаче може да не помогне за разширяването на основната потребителска база на Amazon, защото компанията вече продава широка гама от генерични лекарства чрез своята онлайн аптека, пише Forbes. Някои от изброените лекарства в схемата - като фолиева киселина за лечение на анемия или съсирване на кръвта, биотин за лечение на кожни заболявания и глипизид за лечение на диабет - струват около два долара за 30-дневна доставка.

Освен това Amazon не е единствената компания, която печели от по-евтините широкоразпространени лекарства. Фирмата е изправена пред конкуренция от компании като Cost Plus Drug Company на милиардера Марк Кюбан, която продава по-широка гама от подобни лекарства, без да е необходимо да се абонира за по-широка услуга.