🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Краят на 20-годишния технологичен бум

Около 150 000 специалисти са били съкратени през миналата година в IT сектора, но кризата може и да се окаже добра за индустрията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През 2022 г. глобалният технологичен сектор спря да расте.
  • Около 150 000 специалисти са били съкратени през миналата година.
  • Други индустрии търсят хора, а кризата може и да се окаже благоприятна за връщането към иновации в сектора.

"Всеки, който работи в технологичния сектор, е голям късметлия. Ако случайно сте в някоя от големите компании - имате още по-голям късмет. Получавате невероятни условия (храна, фитнес, дистанционна работа, пътувания), създавате невероятно икономическо богатство, можете да работите върху впечатляващи проекти, заобиколени от най-добрите и най-умните. Но много от работещите там, които срещнах, така и не го разбраха или оцениха." Думите са на Ноам Бардин, бивш изпълнителен директор на Waze, и касаят престоя му в Google, след като гигантът купи компанията за навигация. И говорят за един период, който по всяка вероятност свърши - годините на постоянен растеж на приходите и акциите и безкрайно наемане на хора в тех сектора, през който служителите в индустрията поставяха условията.

Почти 20-годишният период на бърз растеж, финансиран с лесни пари от фондове и банки, свърши през 2022 г., не на последно място и след като централните банки започнаха да увеличават лихвите в борба с инфлацията. С икономическото забавяне през миналата година и очакваната рецесия през тази тъй нареченият Big Tech (най-големите корпорации в сектора като Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon и Meta) започнаха да съкращават разходите си. Само през миналата година технологичният индекс NASDAQ е загубил над 30% от стойността си. Изброените пет гиганта са изтрили общо 3 трлн. долара от пазарната си капитализация. В същото време младите стартъп компании също се обезцениха, а рисковите инвестиции рязко се свиха. Което пък ги принуди да пазят зорко привлечените вече капитали. Това е първата подобна по размер криза от спукването на дотком балона в началото на ХХI век.

И тъй като хората са най-големият актив в индустрията, те са и първата вълна при съкращаване на разходите. Според специализирания сайт Layoffs.fyi около 150 000 работещи в глобалния тех сектор са загубили работата си през 2022 г. Основните съкращения са в САЩ, но обхващат целия свят, както и всички компании по веригата - от най-големите до стартъпи. Само в Америка близо 1000 фирми са уволнили свои служители. В Израел IT индустрията е съкратила 7000, в Ирландия прогнозите са близки до това число.

Година на преосмисляне

Приходите на големите пет тех компании надхвърлят 1.2 трлн. долара на година. Но бизнес моделите им са подложени на голям натиск. Рекламният дуопол на Google и Facebook е заплашен от Amazon и евентуално Apple. При предишни икономически забавяния разходите за реклама се свиваха, но дигиталната реклама винаги растеше, тъй като много компании прехвърляха пари към нея от традиционните канали като вестници и телевизия. Днес тези промени вече са се случили, коментира сп. The Economist. Около две трети от парите са насочени към дигиталните формати, което пък ги прави податливи на циклични кризи, както и аналоговите им конкуренти. През юли Meta обяви първия си спад за тримесечие на приходите, същото се случи и през октомври.

В същото време задаващото се антитръстово законодателство в Европейския съюз застрашава бизнеса на големите като Meta, Google, Amazon и Apple и ги отваря за конкуренция от по-малките играчи. Големите в клауд сферата като Amazon, Microsoft и Google пък са притиснати от клиентите си да намалят цените и съответно да ограничат растежа.

В бизнес учебниците се казва, че конкуренцията е добра за пазара. Но в тех сектора големите растяха необезпокоявани години наред и заради липсата на конкуренция. През последните години картината се променя. Facebook беше заплашен от платформи като TikTok. В същото време и самите тех гиганти навлизат в полето на другия - Amazon Web Services забави растежа си, защото Google наля милиарди в облачния си бизнес. Самият Google пък се страхува, че AI технологията ChatGPT, разработена от създадената от Илън Мъск OpenAI, може да промени изначално интернет търсенето. Стрийминг платформата Netflix, която години наред растеше бурно, трябва да се бори не само с Disney и Warner Bros, но и с дълбоките джобове на Apple и Amazon, коментира The Economist.

Има ли добра криза

Сегашната криза може да се окаже добра за бизнеса, макар и с цената на стотици хиляди съкращения. През последните десет години водещите технологични компании в света не правеха толкова иновации, колкото залагаха за растежа си на старите бизнес модели. Смартфоните са същите по форма както и първия iPhone, Google не смее да промени нищо в търсачката си, за да не навреди на рекламния си бизнес, пазаруването онлайн с Amazon е еднакво с 2013 г., макар и по-бързо. Бумът на технологии като изкуствения интелект в комбинация с по-ефективна работна ръка може да доведе до следващия тех бум, коментира Парми Олсон от Bloomberg Opinion.

Big Tech е и основният работодател в индустрията, като често това ставаше за сметка на по-малките компании, които не могат да си позволят най-високите заплати в Силициевата долина. Гигантите отчасти също така доведоха и до споменатото от Ноам Бардин "разглезване". Олсон посочва как Stripe плаща 450 000 долара на година за старши софтуерен инженер, докато Facebook дава 1 млн. долара за специалист, който да управлява нова продуктова линия. В комбинация с намалялото рисково финансиране стартъпите и по-малките компании и сега няма да могат да си позволят дори наполовина по-ниски възнаграждения. Но пък и очакванията от страна на кандидатите за работа могат да станат далеч по-реалистични.

Част от намаляването на персонала са хора, наети по време на бума през пандемията, друга - просто орязване на ненужните в момента кадри. Meta, която по време на локдауните нае 30 000 души, обяви съкращаването на 11 000 (виж графиката). Естествено, 2023 г. може да доведе и до още съкращения в случай на рецесия. Но поне на този етап изглежда, че повечето компании не пипат най-важните си специалисти. "През последните шест месеца наблюдавахме свиването на индустрията, довело до съкращения във всички големи компании, както и в стартъпите. През 2023 г не очакваме значителни промени, но първите две тримесечия ще покажат дали фирмите са изпълнили целите си. Ако клиентите им намалят разходите си, свиването ще е още по-болезнено и още много специалисти ще бъдат уволнени", заяви Шули Галили, партньор във VC фонда Upwest.

Къде ще отидат тия хора

Поне на този етап не изглежда, че загубилите работата си трябва да се притесняват. Въпреки значителните съкращения в тех индустрията американският трудов пазар изглежда стабилен, като през декември е добавил 223 хил. нови работни места и общо 4.5 млн. за цялата 2022 г. А и има индустрии, които с удоволствие ще "приютят" IT специалистите. Например министерството по въпросите на ветераните на САЩ вече обяви, че иска да назначи стотици софтуерни инженери, продуктови мениджъри, UX дизайнери и IT поддръжка. То ще трябва да се конкурира с банките, автомобилния сектор, аерокосмическата индустрия, ритейла и дори земеделските производители, които усилено дигитализират бизнеса си. В същото време остава отворен въпросът за заплащането и дали държавата може да си позволи да наеме такива експерти. През миналата година средното възнаграждение за IT специалист на работа във федералното правителство е било 80 900 долара на година спрямо 109 400 в частния сектор. Разликата е дори още по-голяма с големите тех корпорации, където е било 138 800. Средната годишна заплата в Alphabet e 295 884 долара.

И това е било

Работещите от дълго време в индустрията са преживявали подобни периоди и преди, макар последните 20 години да са в невиждан досега постоянен растеж. И винаги сривът на акциите е бил последван от нов бум. Но може би това е начинът секторът да се върне към истински иновации и преосмисляне на бизнес модела си. И към по-устойчива и ефективна работна ръка.

Все още няма коментари
Нов коментар