"Телетек Електроникс" инвестира 25 млн. лева в нов завод в София

Водещият световен производител на противопожарна и охранителна техника разширява пазарните си позиции

"Телетек Електроникс" инвестира 25 млн. лева в нов завод в София
"Телетек Електроникс" инвестира 25 млн. лева в нов завод в София
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Телетек Електроникс" ЕАД откри нов завод в София, който произвежда пълната гама сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника. Инвестицията е в размер на 25 млн. лв. в най-съвременно оборудване и иновативни технологии. Голяма част от производството е автоматизирана, а редица дейности като асемблирането на детектори за дим се управляват и извършват от роботизирана система - собствена разработка на компанията, с капацитет от 1 млн. детектора на година. Новата фабрика се намира на ул. "Илиянско шосе" в район "Надежда" в София, разположена на площ 11 000 кв.м. Производствената част е в размер на 4500 кв.м с 5 напълно оборудвани производствени линии, а складовите помещения са върху 2000 кв.м.

Заводът бе открит в присъствието на президента Румен Радев. По време на откриването той каза: "Устойчивото развитие на България върви заедно с гарантиране на сигурността. Горд съм, че в това предприятие се раждат високотехнологични продукти именно в сферата на сигурността, които намират пазари по целия свят".

"Този завод е резултат от години на иновации, инженерни постижения и непрекъсната ангажираност от страна на нашите служители", коментира Мариела Маджарова, управител на "Телетек Електроникс". "Фабриката представлява модерна, напреднала и високотехнологична среда, която ще ни позволи да отговорим на все по-растящите изисквания на пазара на алармени и пожароизвестителни системи", допълва тя.

Началото

"Телетек" е основана с изцяло български капитал през 1991 г. - по-малко от две години след смяната на режима. Създаването й е вдъхновено от предприемаческия дух на двама приятели - млади инженери, специалисти по електроника, които започват работа в една стая в столичния кв. "Хладилника" и сутрин взимат за работа с автомобилите си първите десетина служители на компанията. Това, което задържа "Телетек" на пазара и й позволява да се развива, е бизнес моделът, който залага на технологично развитие и производство почти изцяло насочено към износ.

Управителят Мариела Маджарова допълва, че инвестицията, изграждането и оборудването на новия завод са планирани отдавна и отварят вратите за бъдещото развитие на компанията и разширяването на пазарните й позиции.

Зад граница

"Телетек Електроникс" изнася продуктите си - пълна гама от панели, детектори и завършени системи за охрана и пожароизвестяване, в близо 90 държави в Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Множество сгради по целия свят са оборудвани с техниката на "Телетек" - обществени, търговски и културни обекти, болници, училища, университети, летища като кметството в Лисабон, парламента на Молдова, пристанищния комплекс "Марина Кастела" в Хърватия, хотели и молове във Виетнам и Турция.

С "Телетек" сме партньори от 16 години и ползваме продуктите им в оборудването на разнообразни обекти - от най-малкото кафене до големи фабрики, индустриални и публични сгради", споделя Рикардо Коста, главен изпълнителен директор на португалската компания IBD - топ 5 дистрибутор на сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника в Португалия и Испания.

"Телетек" е разработила над 650 собствени продукта, които се развиват в собствен научноизследователски и развоен отдел, в който работят над 50 висококвалифицирани инженери. В новата сграда работят общо над 200 служители, като са спазени най-високите световни стандарти за сигурна и безопасна работна среда.

"Това, което най-много харесвам в работата си в "Телетек", е, че имам възможност да работя с хора от цял свят. Това са различни разбирания, различни изисквания и различни предизвикателства всеки ден и нотка удовлетворение в края на работния ден", разказва Николай Танев, регионален мениджър "Продажби".

Според Мариела Маджарова компанията се конкурира успешно със световни производители, които имат многомилиардни обороти, но въпреки това успява да наложи българските си продукти на няколко континента.

"Формулата за успех е в това, че за нас "Телетек" е не просто работно място, а кауза", завършва Маджарова.